Puuk tuleb võimalikult ruttu eemaldada

Selleks kasutage peene otsaga pintsette, mille abil võtke kinni puugi pea poolt, nii naha lähedalt kui võimalik. Pintsettide puudumisel tõmmake ettevaatlikult sõrmeotstega.

Puuk tõmmake välja ettevaatlikult ja otsesuunas

Pärast puugi eemaldamist tuleb haav kindlasti desinfitseerimisvahendiga pesta, selle puudumisel pesta vee ja seebiga.

Vead, mida puuki eemaldades vältida

  • Puugi tagakeha ei tohi kõvasti suruda või pigistada, sellega võib hammustuskohta viia haigustekitajaid.
  • Puuki pole vaja eemaldamise ajal paremale ega vasakule keerata, kuna tal puuduvad nn sarvhammastega keermed.
  • Enne väljatõmbamist ära määri puugile midagi peale, sest see võib soodustada haigusetekitajate sissetungi.


Kui puugi pea jääb sisse, ei ole muretsemiseks põhjust – nakatumise võimalust see ei suurenda ja organism tõukab selle ise välja.

Entsefaliidi läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse

Kui leiad kehalt puugi ja oled entsefaliidi vastu vaktsineerimata, tuleb ennast vähemalt nädal aega jälgida. Entsefaliit ehk ajupõletik saabub umbes nädal pärast hammustust gripilaadsete tunnustega, milleks on pea- ja lihasvalud ja palavik, võivad esineda ka tasakaaluhäired.
Sellisel juhul tuleks minna arsti juurde ja lasta vereproov võtta. Ravi entsefaliidi vastub puudub, kuid see kulgeb küllalt raskelt ja vajalik võib olla ka kaasuvate nähtuste tõttu haiglaravi.

Borrelioosi läbipõdemisel immuunsust ei teki ja vaktsiini selle vastu pole

Borrelioosi tekitab parasiit, kes satub inimese nahale koos puugi väljaheitega. Tavaliselt tekib puugihammustuse kohale roosakas veidi valus ja pisut sügelev punetava servaga laik. Aga mõnikord ei jää peaaegu üldse nähtavat jälge.
Kui puuk hammustas ja tema eemaldamise järel jäi sellele kohale väike punetav laiguke, siis see on tavaline nahaärritus.

Muretsema peaks hakkama siis, kui 7-10 päeva pärast hammustust märkad, et roosakas laik tasapisi kasvab. Siis tuleks arsti poole pöörduda, et välja selgitada, kas tegu võib olla algava puukborrelioosiga.

Lastel leitakse puuke kõige enam pea piirkonnast. Seetõttu tekib neil ka punetav nahalaik sagedamini näo- ja kaelapiirkonda. Võib tekkida ka näonärvi halvatus. Vanemad ei märka seda mõnikord enne, kui lapsel hakkab jook suunurgast alla valguma ja üks silm ei lähe enam kinni.

Borrelioosi vastu vaktsiini pole ja seda ravitakse antibiootikumidega.

Allikad: maaleht.ee, puugiinfo.ee