Need on 5 veendumust, mis sinu elu hävitavad:

1. Kui ainult mu abikaasa/ülemus/ämm/laps muutuks, siis oleks minu elu palju parem ja probleemid lahenenud

Vale! Täiesti Vale! Ettekujutus, et ükskord teine inimene end muudab, võib sinu elu rikkuda aastaid ja isegi aastakümneid. Sa ei saa mitte kunagi teist inimest muuta, sa saad muuta vaid ennast, enda käitumist ja enda suhtumist kas probleemi, olukorda või inimesesse.
Võta vastu otsus — kas lepid olukorraga, mis sind ei rahulda või lõpetad selle olukorra enda jaoks. Kui teised tahavad, muutuvad nad ise, nad võivad muutuda ka siis, kui sina enda käitumist muudad, sest sa tekitad muutunud olukorra. Aga käitudes pidevalt samamoodi (enamasti kas kodus näägutates või töö ussitades) ei saavuta sa kunagi uut tulemust. Rahulolev ja edukas inimene ei eelda, et teised end muutma peaksid. Ta tegeleb enese, mitte teiste kasvatamise ja arendamisega.

2. Kui mul ainult oleks parem töö, siis ma ei oleks nii õnnetu

Jah, mida nirumaks sa enda tööd pead, seda nirumalt sa ennast tunned, see on kindel. Aga tõde on selles, et ükskõik, mida sa ka ei teeks, sul on alati valik. Sa võid oma tööd, mida nõmedaks pead, edasi teha, või sa hakkad tegema midagi muud. Nii lihtne see ongi. Näiliselt väljapääsmatud olukorrad sunnivad meid oma mugavustsoonist ja harjumuste küüsist, aga ka mõtteviisistampidest välja murdma. Seni, kuni me seda ei tee, seni on meil halb olla. Sa võid muuta oma tööd või sa võid muuta suhtumist oma töösse. Oletame, et sa teed nõmedat liinitööd, kuid kes keelab sul sel ajal huvitavaid mõtteid mõelda. Sinu tööl võivad olla ka lisaväärtused, mida sa hinnata ei ole taibanud: meeldivad kaaslased, paindlik tööaeg, soodustused, kodu lähedus. Kui mõtled läbi kõik boonused, mida su töö sulle annab ja sa oled ikka rahulolematu, siis otsi teine töö. Keegi teine peale sinu ei saa sind õnnelikumaks muuta.

3. Kui mul oleks rohkem raha, siis oleksin võlgadest vaba (ja õnnelikum)

Asi on selles, et kui sul on pidevad võlad, siis ei ole asi enam raha hulgas vaid sinu suhtumine rahasse vajaks korrigeerimist. Kui sa elad võlgu, siis see on sinu elustiil. Kust sa tead, et omades rohkem raha, sa peagi taas võlgades pole, sest inimese vajadused suurenevad tihti koos võimalustega vajadusi rahuldada. Kui sul on komme üle võimaluste kulutada, siis see, et sul on rohkem raha, ei lahenda iseenesest veel puudustunde probleemi ja sellest tekkivat ängistust. Rohkema raha eelduseks on see, et õpid selle rahaga, mis sul parasjagu olemas on, hakkama saama.

4. Nüüd on juba liiga hilja, et alustada trenniga/õpingutega/reisimisega/uue tööga

Pole kunagi hilja end oma mugavustsoonist välja rebida. Sa ei kujuta ettegi, kuidas sinu maailm avaneb, kui sa seda teed. Kunagi ei ole liiga hilja teha seda, mida sa alati oled teha tahtnud. Ja sa pole kunagi selleks liiga vana. (Kuid laste saamist ei maksa siiski bioloogilistel põhjustel liiga kaugesse tulevikku lükata)

5. Ühel päeval ma…

See on üks suurimaid enesepettusi, et ühel päeval… Et siis, kui keskkooli ära lõpetan, hakkab elu pihta, et siis, kui ülikoolist hariduse kätte saan, siis elan nii, nagu unistan! Et kui ükskord hea palgaga töö saan, siis saan teha, mis mulle meeldib, et kui mul oma maja käes on, siis saan teha, mida tegelikult tahan, et kui ükskord lapsed… lapselapsed… pensionil olen… aga millal siis? Saa aru, et “ühel päeval” tegelik tähendus on “ei kunagi!

Edukad inimesed teavad, et nad saavad muuta ennast ja oma uskumusi, et nad saavad teha seda, mida nad tahavad ja nad teavad, mida nad tahavad. Nad oskavad elada praeguses hetkes ja teavad, et igaüks vastutab oma elu eest ise. Ja sa ei pea selleks, et ennast õnnelikuna tunda, olema ilmatu rikas ega kahe ülikooliharidusega. Lihtsalt tuleb oma mõtete, tegude ja unistuste täitumise eest ise vastutus võtta. Sinu elu ei saa keegi teine elada!

Allikas: huffingtonpost.com