Maris Järva, raadiohääl

Maris Järva

Mis toob õige jõulutunde?

Minu jaoks on ainumõeldav viibida jõulude ajal kodus ehk Eestis. Olen korduvalt kuulnud ettepanekut, et läheks õige jõulude ajal kuhugi puhkama. Jääks ära see sagin ja kingimöll. Olgugi et mehed seda alati ei mõista, siis ma võrdleksin pühade ajal reisile minekut Grinchiga, kes jõulud ära varastab. Eriti kui peres on lapsi. Sünnipäeva kõrval on see teine aeg aastas, mida tõeliselt oodatakse. Ja mina tahan neile seda jõulumaagiat luua ja taaselustada traditsioone, mis võib-olla vahepeal enam nii erilised või vajalikud ei tundunud. Külm ja pime aeg on palju mõnusam, kui tuled säravad, küünlad põlevad, piparkoogid on ahjus ja saab jõuluvanale kirjutada. Ma ei mõista seda juttu, et on tüütu vanematele Eesti teise otsa külla sõita, kui teed on autodest umbes ja kaubanduskeskustest peab tegema justkui neid „kohustuslikke” oste. Meie peres pikki sõite sel ajal enam küll ei tehta, sest emad-isad elavad Tallinnas. Aga igatsen siiani jõule Tapal, kus elasid mu vanaema ja vanaisa. Kui saaks aega tagasi keerata, siis paneksin juba autot sooja ...

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Jõulusoov on lumi. Valged jõulud on valged jõulud.

Urmas Paet, poliitik

Mis toob õige jõulutunde?

Kohustustevaba aeg ehk see, et kalendris pole ühtki kellaajalist tööasja. Et hommikud on aeglased. Lähedased inimesed. Lumi ja pisut päikest sinna juurde. Väikse lapse päkapikuootus ja advendikalendri luugi avamine. Veel viimaste kingituste hankimine. Heatujulised inimesed. Lõhnav kuusk.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Et minu lähedastel oleks kõik hästi. Ja sellest tuleneb ka minu soov kogu Eestile. Et meie inimesed oleksid rohkem rahul. Nii iseenda kui meid ümbritsevate inimestega. Ja kuna meid on Eestis ikkagi nii vähe, siis puudutab see kõiki.

Rein Kahro, laulja

Mis toob õige jõulutunde?

Õige jõulutunde toob teadmine, et sul on inimesed, kellest hoolida, ja sinust hoolitakse. Lisaväärtuse loovad ehitud kuusk, kaminas praksuv tuli, aknast avanev lumine vaade ja ahjusooja piparkoogi lõhn.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Suurim jõulusoov seisneb pealtnäha lihtsates asjades: et mu perel ja lähedastel oleks kõik hästi, et saaksime üheskoos jõululaua taha istuda ning koos aega veeta, et kõigil oleks kas või hetkeks südames rahu ja siiras rõõm. Seda soovin ka kõikidele teistele.

Piret Laos, telesaatejuht

Mis toob õige jõulutunde?

Sõna „jõulutunne” toob mulle esimese asjana meelde ikkagi lapsepõlve. Ärkasid hommikul, ärevus sees, kogu perega mindi metsast kuuske koju tooma ja hiljem toimus ühine ehtimine. Pere oli koos, ema ja vanaema kokkasid köögis, kaeti ühiselt lauda ja sagiti ringi. Ruumi oli vähe, rahvast palju ja see kõik oli väga tore. Jõulutunnet aitabki minu jaoks tekitada kodune sigin-sagin, küpsetiste ja mandariinide lõhn, ahjus praksuv tuli ja palju küünlaid. Ja lumi võiks ka maas olla, kui pole palju palutud.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Ma soovin, et meie peres jääksid väärtused alati selliseks, et jõuluajal poleks rõhk materiaalsel, vaid armastatud inimestel ja koos olemisel.

Janika Tänak, rallisõitja Ott Tänaku abikaasa

Mis toob õige jõulutunde?

Jõulutunde toob see, kui lõpuks saab paariks nädalaks aja maha võtta (ainuke aeg aastas, kus Otil ei ole tööd), kui kodu on ehitud ja küünlavalguses saab koos perega hubaseid õhtuid nautida.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Suurim jõulusoov on, et oleks rohkem koosveedetud aega, seda kõigil, sest pere ja sõbrad on olulised.

Kamille Saabre, maalikunstnik

Jõulud on pikk ootus. Lootus, et saab rattalt maha. Aeg vaadata tagasi. Hetk mõelda edasi. Jõulud on sebimine köögis. Kaua valminud söök kenaks sätitud laua taga. Taustaks pühademuusika.

Jõulud on pere.

Jõulud on unistus lumesajust. Lühike päev ja pikk pime. Küünlatuletäppidega surnuaed. Mõtted igavikust ja Jumalast.

Jõulud on soov näha valgust pimedas.

Inga Lunge, näitleja

Mis toob õige jõulutunde?

Ma arvan, et see on iga inimese puhul erinev. Meil on erinevad mälestused lapsepõlvest, unistused ja soovid. Minu jaoks toob õige jõulutunde see, kui suudan ise aja maha võtta: olla olemas oma kõige kallimate jaoks, märgata, rääkida, istuda, lihtsalt olla. Boonusena võiks vaikselt lund sadada ja toas olla kuusk. Kõige õigema jõulutunde loovad aga meie peres kindlasti lapsed. Nende ootus ja ärevus on just see, mis südame soojaks teeb ja sellel päris õigel jõulutundel tulla laseb.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Mul ei ole jõulude ajal teistsuguseid soove kui tavaliselt. Ma soovin, et ma suudaksin hoida endas rahu ja tasakaalu erinevate olukordadega tegelemisel. Ma soovin, et mul oleks julgust usaldada alati oma sisetunnet. Ja kogu hingest soovin ma seda sama ka kõigile teistele.

Annely Adermann, TV3 avalike suhete juht

Mis toob õige jõulutunde?

Olen jõuluvana tütar, sest üks mu vanemaist on aastaid jõuluajal perest perre käinud ja pisikestele-suurtele sära silma toonud. Vast seepärast mäletangi, et esimesed jõulutunde hetked sündisid jõuluvanakäikude ettevalmistustest. Pigem loobki jõulutunde kõik see, mis pühadele eelneb: tubade kaunistamine, jõulukaartidesse salmide valimine, verivorsti- ning kapsalõhn ja piparkoogitaina näksimine, kinkide peitmine ning sellest kõigest tekkiv elevus, mis ümbritsevale erilise tähenduse annab. Eks tundub ju ka täiesti tavaline kuusk enne jõule kuidagi väga eriline! Kui siis lõpuks jõululaupäeva õhtul jõuadki surnuaiast küünlaid panemast vanematekoju, astud kargest kottpimedast õhtust tuppa, raputad saapad lumest puhtaks … Siis tunned, kuidas soojus, kuuselõhn ja kõigi lähedaste rõõm sulle justkui nimbuse pea kohale võlub. Ja kui siis keegi kaamera näkku suunaks ja küsiks „Mis tunne on?”, ei oskakski midagi vastata, vaid ainult naerataks õndsalt ja veidi juhmilt, sest lihtsalt nii hea on olla.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Minu suurim jõulusoov on lihtne ja samas imeline – et kõik oleks ikka nii, kuis on olnud: kogu pere saab kokku ja tunneb üksteisest rõõmu.

Rainer Vakra, poliitik

Mis toob õige jõulutunde?

Jõulutunne ja jõulurõõm saavad alguse oma kõige lähedasematega koos olemisest ja koos tegemisest: esimese advendi puhul kirikus käimine, jõulutulede ülesriputamine ja päkapikkude tulek. Kindlasti annab jõuluajale õige hoo sisse metsast kuuse koju toomine. Meie peres on kujunenud traditsiooniks tuua jõulupuu koju minu vanaisa Lääne-Virumaa sünnitalu metsast. Sel aastal kujuneb see käik veelgi erilisemaks, sest vanem poeg Konrad on nüüd piisavalt suur, et samuti metsa just selle õige kuuse otsingutele tulla. Ja kui lumi 24. detsembriks ka maha tuleb, pole jõulutundest pääsu. Loomulikult tekib jõulurahu südamesse siis, kui terve pere ühes vanemate ja vanavanematega pidulikult pühadelaua taga mööduvat aastat meenutab. Toreda portsu jõulurõõmu lisavad kindlasti lapsed, kes jõulumehele vahvalt salmikesi ette loevad. Tean, et mu pojal Konradil on juba paar tantsugi kingituste lunastamiseks selgeks õpitud.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Lapsepõlves oli minu suurim soov leida kuuse alt elektrirong, kirjutasin korduvalt selle palve ka jõuluvanale. Nüüd aga soovin, et jõulude ajal pöörataks tähelepanu inimestele, mitte asjadele. Minu suurim soov täitub igal aastal, kui näen enda ümber lähedasi, kes on terved ja elurõõmsad.

Madis Arro, muusik

Mis toob õige jõulutunde?

Õige jõulutunde toob maad kattev lumevaip, toas heljuv kuuselõhn ning pere keskis piparkookide meisterdamine.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Nähes, kui palju on erinevaid raskeid haigusi, mis võivad viia sinu kõrvalt lähedase, soovin ma kõigile enim just tervist. Sest kui tervis on korras, saad teisi soove juba ise täide viia.

Lauri Hussar, ajakirjanik

Hr Lauri Hussar ja pr Triin Hussar

Mis toob õige jõulutunde?

Minule seostub õige jõulutunne alati Chris Rea lauluga „Driving Home for Christmas”, mis räägib jõuluks koju sõitmisest. Meil on suur pere, mille liikmeid jagub nii Lõuna-, Lääne- kui ka Põhja-Eestisse, ning kui tahta jõulude ajal neid kõiki külastada, siis tulebki juba Eestimaale paras ring peale teha. Jõulusäras küladest ja linnadest läbi sõites tunned lausa füüsiliselt, kuidas nende kohal hõljub piparkoogilõhn, ja näed, et korraks on inimestel pisut rohkem aega end argiaskeldustest vabaks võtta, et olla koos perega. Õige jõulutunde loob mõistagi ka tuppa toodud kuusepuu, selle ehtimine ja sättimine. Teeme seda alati lastega koos, kes eriti just viimastel aastatel tahavad kuusepuule riputada ka oma käsitööna valminud ehteid. Mõistagi loob jõulutunnet ka jõuluõhtu müsteerium. Iidse külakiriku jumalateenistusel kuuldud jõuluevangeelium või koraalilauljate suust külma tõttu lendlev hingeaur – kõigel sellel on oma roll selle imelise tunde loomisel. Kuid peamine on ikkagi hetk, mil pere istub jõululauda, et rääkida oma lugusid lõppevast aastast ning kuulda laste lakkamatuid küsimusi, et millal see jõuluvana ükskord tuleb. Ja siis ta tulebki, ütleb, et on põdrad põndakule jätnud, ja uurib, kas peres häid lapsi ka on.

Mis on sinu suurim jõulusoov?

Olen tihti mõelnud, et miks jõulud on soovide aeg. Tähtis koht sellel on kindlasti kristlikul traditsioonil, mis räägib jumalapoja sünnist kui kingist inimkonnale. Ent samavõrd oluline on selle hetke erilisus, mil korraks jääb aeg seisma, et keset kõige kiiremat aastalõppu anda võimalus tagasi-, edasi- ja endassevaatamiseks. Minu jõulusoov on kindlasti seotud minu pere ja sõpradega, nende hea käekäigu, tervise ja õnnestumistega. Küsime ju üksteistelt alatihti, et kuidas meil läheb, aga kui tihti mõtleme sellele küsimusele päriselt? Kindlasti on minu jõulusoov seotud ka sellega, et Eestimaa oleks hoitud. Ja tarkust isamaale sooviks ka, sest seda ei ole kunagi ülearu.

Kristina Šmigun-Vähi, poliitik ja endine suusataja

Mis toob õige jõulutunde?

Muidugi lapsed! Just laste ärevus, elevus ja ootus loovad õige jõulutunde. Muidugi ka laste siiras usk kogu jõulumaagiasse koos päkapikkude, jõuluvanade ja kingikottidega. Kui lisada sellele veel särav valge lumi ja ehtsad Eesti jõulutoidud, siis saavadki jõuludest need päris õiged jõulud.

Mis on teie pere suurim jõulusoov?

Küsisin kogu pere käest ja meie üksmeelne suur soov on, et jõulud oleksid lumised! Eks siis on kõigil kohe tuju hea ja lusti palju.

Jaga
Kommentaarid