Piparkoogi-kodujuustu kausikook Foto: Jaan Heinmaa
Kui võtta jutuks jõulutoidud, siis tõenäoliselt lähevad mõtted traditsiooniliste roogade peale, mida on söödud aastakümneid ja isegi aastasadu. Ometi võib jõulumenüüd värskendada ka meie jaoks vähetuntud toitudega või uuendada tuntud toitude koostist. Ideid pakub oma kahes raamatus Lia Virkus.

Jõuluvürtsidega seapraad

Kuuele kuni kaheksale

Selline jõuluvürtsidega maitsestatud seapraad hoolitseb enda eest ahjus ise ning saab nõrgal kuumusel kaua küpsedes mahlane ja hea. Kui jõuluvürtsidest isu täis, maitsesta liha soola ja pipraga ning hõõru kokku hoopis mee-sinepi seguga!

1,5 kg kamaraga seapraadi

1 tl musta pipart

1 tl soola

1 tl jahvatatud ingverit

1 tl jahvatatud kaneeli

1 tl köömneid

serveerimiseks ahjuõuna ja -peeti, aurutatud lehtkapsast

Lõika kamarale terava noaga triibud. Sega kokku jõuluvürtsidega maitsesegu ja hõõru lihatükk sellega kokku, määri segu ka kamara sisselõigetele. Tõsta lihapraad ahjuvormi ja küpseta 150 kraadi juures 2 tundi. Suurenda kuumust 200 kraadini ning pruunista praetükki veel 10–15 minutit või kuni kamar on kaunilt pruun ja krõbe.

Ja veel kuus mõnusat jõuluretsepti koos fotodega...

Soome jõululeib

Jõuluvürtsidega seapraad

Piparkoogi-kodujuustu kausikook

Kartulisalat heeringa ja kalamarjaga

Ahjukartulid ehk lootsikud sibula ja tomatiga

Lucia saiad (lussekatter)