PARIM JÕULULAUD | Kuidas teha jõulupraadi ja kausimagustoitu
Kui võtta jutuks jõulutoidud, siis tõenäoliselt lähevad mõtted traditsiooniliste roogade peale, mida on söödud aastakümneid ja isegi aastasadu. Ometi võib jõulumenüüd värskendada ka meie jaoks vähetuntud toitudega või uuendada tuntud toitude koostist. Ideid pakub oma kahes raamatus Lia Virkus.
Jõuluvürtsidega seapraad
Kuuele kuni kaheksale
Selline jõuluvürtsidega maitsestatud seapraad hoolitseb enda eest ahjus ise ning saab nõrgal kuumusel kaua küpsedes mahlane ja hea. Kui jõuluvürtsidest isu täis, maitsesta liha soola ja pipraga ning hõõru kokku hoopis mee-sinepi seguga!
1,5 kg kamaraga seapraadi
1 tl musta pipart
1 tl soola
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl köömneid
serveerimiseks ahjuõuna ja -peeti, aurutatud lehtkapsast
Lõika kamarale terava noaga triibud. Sega kokku jõuluvürtsidega maitsesegu ja hõõru lihatükk sellega kokku, määri segu ka kamara sisselõigetele. Tõsta lihapraad ahjuvormi ja küpseta 150 kraadi juures 2 tundi. Suurenda kuumust 200 kraadini ning pruunista praetükki veel 10–15 minutit või kuni kamar on kaunilt pruun ja krõbe.