Vestelda saab lapsega ka siis, kui teed käsitööd, koristad või kui koos jalutate.

Väikelaps ja koolieelik — meenutage koos tänast päeva või toredat pereüritust.

Algklassilaps — arutage, mis asjad talle meeldivad ja mis ei meeldi, mõelge välja ja mängige läbi lugusid.

Põhikooli- ja gümnaasiumiealine laps — küsi asjade kohta, mis talle korda lähevad, kuigi ei pruugi sind väga huvitada, näiteks võta jutuks mõni arvutimäng või film. Palu, et ta õpetaks sulle midagi, mille on just selgeks saanud.

Kodutööd

Panustamine kodutöödesse annab lastele võimaluse tunda end peres väärtuslikuna. Võid paluda lapse endale lihtsalt vestluskaaslaseks, kui teed mõnd kodutööd, ilma et ootaksid abi.

Väikelaps ja koolieelik — selles eas laps tavaliselt tahab aidata. Usalda talle töid, millega ta sinu meelest toime tuleb.

Algklassilaps — paljud lapsed armastavad kordusi ja tunnevad rõõmu lihtsatest ülesannetest, nagu näiteks riiete kokkuvoltimisest.

Põhikooli- ja gümnaasiumiealine laps — palu ta endale seltsiliseks, kuni teed süüa, see annab sulle võimaluse vestlust alustada.

Õuetegevused

Minge koos mänguväljakule, jalutama või matkale.

Väikelaps ja koolieelik — õueminek iseenesest on juba lõbus. Arutage, mida näete, vaadake linde, otsige märke aastaaegadest, nuusutage lilli ja tehke porisse jälgi.

Algklassilaps — ehitage onne väljamõeldud olevustele ja nende sõpradele.

Põhikooli- ja gümnaasiumiealine laps — linnuvaatlus, aiatööd, koera või muu looma treenimine, ühine spordiharrastus.

Kunst, käsitöö ja meisterdamine

Kui käed käivad, on jutul lihtne tekkida.

Väikelaps ja koolieelik — maalige, joonistage ja voolige.

Algklassilaps — tehke kunsti suurel kangal, paberil või asfaldil.

Põhikooli- ja gümnaasiumiealine laps — jagage temaga mõnd oma meisterdamishobi või proovige midagi, mis talle meeldib, näiteks fotokunsti.

Lauamängud

Pere lemmikmängud muutuvad laste kasvades. Katsetage ja leidke oma lemmik, alustuseks võite laenutada lauamängu raamatukogust.

Lugemine

Raamatud ühendavad igas eas.

Väikelaps ja koolieelik — lugege ja olge kaisus. Vaadake pilte ja jutustage koos, mis lugu te seal näete.

Algklassilaps — mõelge loole välja uus lõpp, mängige lugu kaisuloomade peal, joonistage koos pilt mõnest olukorrast, jutustage lugu teisest vaatepunktist.

Põhikooli- ja gümnaasiumiealine laps — lugege üksteisele ette katkendeid oma lemmikraamatutest, küsige tema lemmikkoomiksi kohta, arutage, miks just see tekst või teema meeldib.

Jaga
Kommentaarid