Ta leiab, et suhtes ei tohi teha midagi kohustuse pärast — tuleb hoopis tunnetada, mida suhe pakub, et otsustada ja olla, kes sa tegelikult oled. Edukas pole suhe, millest lihtsalt kinni hoitakse ja üksteise vajadusi täidetakse, vaid mis aitab vaimselt kasvada.

Me teame nüüd, mis on tema meelest suhtesse astumise õige põhjus, aga kas me siis ei teegi juba seda? Walsch leiab, et enamik ei tee.

Mõned nendest valedest põhjustest on küll etemad (soov teha lõpp üksildusele, leida armastust või kedagi armastada, täita tühimikku hinges) kui teised (soov ego turgutada, seksi saada, eelnevatest suhetest toibuda, suhe puhtalt igavusest, suhe kui tehing), aga sinu arengule need kaasa ei aita.

Paljud vaidleksid siin vastu, et nemad alustasid suhet õige põhjusega, nimelt armudes. Walsch aga leiab, et paljud petavad nii end kui ka teisi — et kõigil on vajadused ja te nägite teineteisega suhet alustades võimalust neid rahuldada.

Mis selles siis valet on, kui armud ega taha seda analüüsida, sest romantika võib nii kaduma minna? Walschi sõnul pole selles halba midagi, armuge palju tahate. Aga kui kavatsete kellegagi kestvama suhte sõlmida, siis kulub ära natuke mõtlemist.

Lühidalt soovitab ta partneritel ausad olla ja kokku leppida, et mida suhe tooma peaks. Ideaalis on mõlemad nõus, et eelkõige võimalusi, mitte rutiini ja kohustusi — võimalust vaimselt kasvada, oma elu kõrgeim potentsiaal saavutada, parandada endas peituvaid valemõtteid ja arusaamu enda kohta.

Ta toob mõned praktilise(ma)d näpunäited, mis peaks suhet õigel rajal hoidma:

* tea, et suhtes tuleb ka raskeid aegu
* ära püüa neid vältida, vaid näe neis võimalust õppida ja areneda
* püüa raskel ajal oma partneris mitte vaenlast näha
* ära näe üldse milleski vaenlast või probleemi, vaid ainult võimalust ennast selle abil senisest veel paremini tundma õppida

Kokkuvõtteks: kohustustepõhine suhe on alati nagu kaup. Mõlemad teate, mida teineteiselt ootate ja mis teie vahel vastuvõetav on, ja siis aina hulbite ühises mugavustsoonis kuni igav hakkab. Teadlik mõõde suhtest — selle abil enda ja partneri tundmaõppimine — jääb aga kängu. Ja ometi on just see, mis suhet üldse elus ja värskena hoiab.

Walschi õpetuste põhjal on ilmunud ligi 40 raamatut, sh juba kümneosaliseks kasvanud „Vestlused jumalaga” („Conversations With God”), millega kõik algas. Esimene jagu ilmus 1995. aastal, eesti keeles esmakordselt 2004. Eestlaste jaoks on tõlgitud seni kümme Walschi raamatut.

Allikas: suhted.ee.

Jaga
Kommentaarid