2. Hädasolijate abistamine

Lapsed peavad mõistma, et alati tuleb aidata neid, kellel parasjagu abi vaja on. Toidupangale annetades, loomade varjupaigale toitu või tekke viies, bussis rasedale või vanainimesele istekohta loovutades näitad sa head eeskuju ja teiste abistamine saab lastele iseenesestmõistetavaks.

3. Tänamine
Sõnad „palun“ ja „aitäh“ peaksid olema su igapäevases sõnavaras. Kui lapsed näevad, kui viisakalt ja sõbralikult sa teistega suhtled, saab see nendegi jaoks normiks.

4. Tervislik elustiil
Poes süüa ostes pööra tähelepanu puu- ja köögiviljadele ning värskele lihale ja kalale. Krõpsude asemel vali porgandid, kommi asemel külmutatud marjad, limonaadi asemel vesi jne. Filmivaatamise asemel mine lastega õue lumememme ehitama ja alati pese tuppa tulles käed puhtaks.

6. Hobidega tegelemine
Kui palju su oma hobidega tegelemiseks aega jääb? Peaksid selleks aega võtma ja lastelegi näitama, kuivõrd sa naudid oma lemmiktegevust, olgu selleks siis mudellennukite ehitamine, ehete valmistamine, trenn või söögitegemine.

7. Mängimine
Lastele tuleb mängimist õpetada, et nad hakkaksid seda ise tegema. Alati ei oska nad seda ise ja selleks, et fantaasia lendama hakkaks, pead sa eeskujuks olema. Näita neile, kuidas ehitada klotsimaja, kodu mängida, palli visata, jäneseks kehastuda jne.

8. Planeerimine ja eesmärkide seadmine
Selleks, et lastel tekiks ajaarvamine ja oskus plaane teha, on vaja sinu eeskuju. Pane nähtavale päeva- ja nädalaplaan ning täida need koos lastega. Märgi sinna sisse kõik söögiajad, trennid, külaliste tulekud ja külaskäigud jne, et neil tekiks arusaam, millal midagi toimub ja mis asi millisele tegevusele järgneb.

9. Rahaga ümber käimine
Kõikidest lastest kasvavad täiskasvanud, kes ostavad, müüvad, vahetavad, investeerivad. Selleks, et neil see hästi välja tuleks ja et nad oskaksid langetada õigeid otsuseid, on neil vaja sinu eeskuju. Õpeta neile eelarve koostamist, poes arvutamist ja arvestamist, hindade vaatamist, kilohinna jälgimist jne.

10. Looduse nautimine
Iga vaba hetk tuleks veeta õues, et lapsed õpiksid looduse ilu märkama, nautima ja hindama. Kui sina neid õue ei vii ega näita, siis nad ei märkagi, kuidas lumi sulab, puudele tekivad pungad, liblikad lendavad, jõgi vuliseb ja linnud laulavad. Mida rohkem saate aega veeta pargis, metsas ja mere ääres, seda rohkem õpivad lapsed loodust hindama.

Põhjalikku selgitust, kuidas aidata oma väikesel lapsel kasvada, lähtuvalt tema tähemärgist, loe SIIT!

Allikas: Huffington Post