Keskendu meeldivale

Alguses heledalt põleva kireleegi võivad kustutada igapäevane rutiin, suhtestress ja väikesed ärritavad asjad. Selle vastu aitab teadlikult positiivse joone hoidmine.

Püüa nii suhtes, teie mõlema juures kui ka tavaelus leida asju, mis sulle meeldivad, neile keskenduda ja neid samuti partnerile välja öelda. Tülitseda jõuab alati, jagatud rõõmud aga kahekordistuvad!

Puudutage teineteist

Füüsiline kontakt teise inimesega paneb teie mõlema kehad head enesetunnet tekitavaid kemikaale tootma. Hoidke jalutades käest kinni, leia võimalusi teda ka tavaolukorras kergelt puudutada — nii nagu siis, kui suhe oli veel täiesti uus.

Ära unusta siis ka vähemasti korra päevas kaaslast kallistamast. Leidub hulga uuringuid, mis kinnitavad kallistamise positiivset mõju nii suhtele kui tervisele üldiselt. Mõned uuringud soovitavad lausa 8 korda päevas kallistada! Tuleksid sa selle keerulise asjaga toime?

Ära süüdista kaaslast kõiges, mis on valesti

Kui teine inimene on sulle väga lähedane, on teda kerge ka rünnata ja süüdistada ning oma tujude ja isegi halva õnne eest vastutavaks muuta. Järgmiseks hakkad juba ette kujutama, et ainult tema peaks end muutma, et teie suhe parandada.

Paraku paneb pidev kritiseerimine teise juba automaatselt kaitsepositsioonile, mis muudab igasuguse pärismuutuse raskemaks. Selle tulemusel muutub vähe (kui üldse), keegi ei taha enam millegi eest vastutada ja kõik on õnnetud. Ja kaaslast põhisüüdlaseks teha hakkad sa juba oma peas kõrvale heitma kõike seda, mis temas samas head on.

Teineteise süüdistamine ei paranda üldjuhul olukorda ega muuda toimunut paremaks. Püüa leida mõni pehmem viis enda kimbatuse selgitamiseks vältides konflikti.

Kui lähed liiga hoogu, ära unusta ka vajadusel vabandamast. See aitab pingeid maha võtta ja rahulikult asjad klaariks rääkida.

Võitle õiglaselt

Konflikt on osa suhetest, sellest ei saa üle ega ümber. Mida sa aga ise teha saad on hoiduda tülide käigus pidevast ründamisest, ebaausatest ja üldse jõuvõtetest. Paar, kes suudab mure- ja kitsaskohti ühiselt läbi töötada, on õnnelik paar.

Psühhoanalüütik Erik Erikson on kirjutanud, et terve inimese areng toimubki läbi kriiside — sama kehtib ju suhete kohta — sest kriis (konflikt) pole olemuselt midagi halba, vaid vajalik raputus, et taibata olukord pausile panna, seda kõrvalt vaadelda ja parim lahendus valida, et edasi liikuda.

Leia vaidlemiseks õige aeg

Mis juba välja öeldud, seda ei saa tagasi võtta, isegi kui hiljem vabandad. Selleks, et vältida liiga teravaid märkusi ja sünget tooni, valige vaidlemiseks sobiv aeg, kus kumbki pole enam otseselt tige ja mõlemal on aega. Tasub ka vältida hetki, kui olete näiteks väsinud või näljased, mis samuti tuju rikuvad.

Vestluse ajal ärge tegelege kõrvaliste asjadega nagu telefon või teler ja keskenduge täiesti samal teemale. Tõelisi konflikte või murekohti ei saa edukalt lahendada möödaminnes.

Õpi kuulama

Õpi kuulama — kuldsed sõnad igas suhtes, olgu töö-, armu-, sõbra- või mistahes suhe. See on üks võimsamaid, kui mitte isegi tähtsaim abivahend, kuidas suhet elujõulisena hoida. Räägi vähem ja kuula rohkem.

Eriti kehtib see tundeid väljendades, mida inimesed lihtsalt peavad saama väljendada, kui tahavad, et suhe püsiks ja sügavamaks muutus. Vahel piisab suhte hoidmiseks vaid sellest, et lihtsalt kuulad ja püüad mõista, et mida teine üldse räägib. See on talle tähtis ja peaks seega olema ka sulle tähtis.

Allikas: amoremi.ee

Jaga
Kommentaarid