Pole kuuske
Sa mõtlesid, et ei panegi sel aastal mingit kuuske. Kuid nüüd näägutavad sind selle pärast juba jõludest saati su oma lapsed ja sa oled kindel, et ka külla saabuvad sugulased alustavad koheselt joru teemal, et miks sul ikka puud pole ja kuhu alla nad oma kingi siis panevad.

Pole hullu. Saada mees ja lapsed õue, toogu sirelipõõsast mõned suuremad oksad, lase need kunstlume spreiga üle (seda on pea igas poes ja isegi, kui sa seda ei leia, siis kaunistatud raagus oksad on ka ilma kunstlumeta päris uudne lahendus). Pange valged oksad kas seinale või põrandavaasi. Video, kuidas seda teha, on SIIN!

Pole süüa
Arvasid, et tegeled selle aastavahetuse toiduasjaga põhjalikumalt siis, kui see peaks hädavajalik olema. Nüüd ongi häda käes ja laseb ämma kehastuses peagi uksekella.

Kui raha just palju pole (ja kellel seda siis ikka pärast jõule nii palju on), siis osta lähimast poest lihtsalt kott kartuleid, mõned kaalikad ja paras hulk porgandeid ning veidi peekonit. Pane lapsed koorima ja tükeldama, maitsesta, lükka kõik ahju ja mõne aja pärast kata juurviljad peekoniribadega nin glase veel veidi küpseda — sellega ei pea eriti jändama, kuid on pidulaual piisavalt suursugune, eriti kui selle vaagna rohelisega üle puistad. Sel ajal, kui ahi töös, tee magustoiduks pühade ajaks sobivat riisipudingit, mis on lihtne, odav ja traditsiooniline. Joogiks võid kannu lasta kõige tavalisemat vett, lõika sinna sisse vaid värsket kurki, või viil mõnest tsitruselisest. Mida kaunimalt katad laua, seda uhkema mulje jätad, hoolimata sellest, et toit on lihtne. Alkohol ja kommid, kui üldse, palu tuua külalistel.

Pole kinke
Mis siis ikka. Anna lastele kätte värvilised glasuurituutud ja pakk poepiparkooke. Lapsed kaunistavad rõõmuga piparkoogid ära ja kirjutavad nende peale ka iga saabuva külalise nime. Nii on külalistele personaalselt lähenetud ja keegi neist ei taipa, missuguses kriitilises olukorras tegelikult olid. Pakk teed või kohvi, küünal, nimelised piparkoogid ja mandariinid tsellofaanpaberisse ja ongi saabuvale perele kink olemas. Teine variant on võtta mõned tühjad klaaspurgid ja teha sinna sisse kiirelt külalistele küpsiste segu. See tuleb päris ilus kink. Retsepti võid võtta näiteks SIIT!

Su kodu on täiesti sassis
Muidugi on su kodu sassis! Sul on ju lapsed! Kiirkoristamine algab kiirest takseerimisest, mis kõige rohkem silma paistab.

Anna mehele ja lastele suur korv või kasvõi kilekott ja palu, et kõik nende asjad olgu kiiresti elutoast, köögist ja vannitoast kokku korjatud. (Pista need kotid kasvõi riidekappi peitu, küll pärast sorteerid.) Ise võta suurem karp ja tõmba lahtistelt pindadelt karpi kõik see, mis silma riivab. (Karp sahtlisse või kappi, teinekord sorteerid.) Nüüd kulub hea läbisaamine teiste pereliikmetega marjaks ära — lapsed ja ka mees oskavad tõmmata tolmu nii vaibalt kui riiulitelt, sina vaata, et kiiresti saaksid puhtaks ja korda esik ja wc, mis on kodu visiitkaardiks. Vannitoaga sama lugu, korv kätte, sinna kõik see, mis on igale poole ripakile jäänud. Võta oma lemmikparfüüm ja piserda paar tilka esikusse ja vannituppa. Pane puhtad rätikud nii kööki, kui vannituppa. Paiguta igale poole grupiti küünlaid ja kui valgustus võimaldab, tee tuba pisut hämaramaks.

Sa ise oled paras tuust
Sellest, et et pidulaud oleks viimseni valmis, on olulisem see, et näeksid koos pereliikmetega külalisi vastu võttes kena ja rõõmus välja.

Enne külaliste saabumist jätke perega kõik muu hetkeks katki ja sättige ennast kiiresti korda. Kui külalised kohal, võid vabalt veel morssi teha, kuid sel hetkel pead pesema tormata nüüd küll ei sobi. Kui lapsed on riides ja käed-näod pestud, siis ära kiirusta neid enam takka, lase neil enne külaliste saabumist teha midagi, mis nad rabelemisest maha rahustab, näiteks koos isaga arvutist meeleoluks muusikat valida.

Enne ukse vastu minekut hinga paar korda aeglaselt sisse ja välja, hüüa tänusõnad oma perele, et nad ettevalmistuste juures abiks olid ja astu külalistele vastu. Miski ei ole ühe superperenaise jaoks võimatu ka siis, kui tal tuleb kõike viimasel minutil korraldada!

Jaga
Kommentaarid