Hinga, loe numbreid ja tunne, kuidas stress taandub — 7/11 harjutus

See on väga lihtne, sisse hingates loe seitsmeni ja välja hingates üheteistkümneni. See 7/11 hingamine võib tunduda arusaamatult lihtsana, kuid on fakt, et kui välja hingamine kestab kauem, kui sissehingamine, siis see lõdvestab sinu keha ja meelt.

Lihtne numbrite lugemine hingamise ajal välistab selle, et hakkad mõttes oma probleemidega tegelema. Las aju puhkab.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Muidugi läbi mängu! Lastele, eriti väikestele lastele, meeldib väga numbreid loendada. Tehke seda koos ja kui nad on juba suuremad, siis on neil juba kehaline kogemus sellisest lõdvestumisest ja nad ei vaja enam ei juhendamist ega isegi mitte meeldetuletust. Ehk välistab see ka selle, et laps hiljem suitsetama hakkab, sest talle pole seda vaja. (Ka sigareti suitsetamise puhul toimub rütmiline sisse-välja hingamine, kuid sellisel juhul kaasneb kahjulik kõrvalmõju nikotiini näol)

Ärritunud ja stressis pereliikmed võivad üksteisele palju kahju teha — öeldes ja tehes asju, mida nad lõdvestunud ja puhanud olekus ei teeks. Lihtne 7/11 harjutus on sinu perel heade peresuhete loomisel suureks abiks.

Kui tood aga oma raske tööpäeva stressi koju kaasa, kus see veelgi suureneb, sest esikus on jalanõud hunnikus, kraanikauss on nõusid täis, köögilaud on kaetud õpikutega, lapsed on ninapidi arvutis ja koer järab sinu uue kinga kontsa, siis on kaks võimalust — sinu stress ja kurnatus suurenevad veelgi, või sa paned oma asjad maha, ning võtad ette 7/11 harjutuse. Ning tegeled seejärel kõige sellega, mis sind kodus ootab.

Ega probleemid ei kao, kuid sa oled tunduvalt paremas vormis, et nendega tegeleda.

See harjutus on vajalik kõikidele osapooltele näitaks ka siis, kui näed, et lapsed on kohe karvupidi kokku minemas. Aga see on suurepärane ka päeva alustuseks ja päeva lõpetuseks kõikide pereliikmete jaoks.

Scanpix/Panther Media

Teadlased, kes on selle meetodi kasulikkust uurinud, väidavad, et hingamisharjutust pidevalt praktiseerides väheneb stressitase, inimene muutub rahulolevamaks, suureneb õnnetunne ja paraneb keskendumisvõime ning üldine tervislik seisund. See kõik loob eelduse ka paremate peresuhete loomiseks.

Olla hetkes ja mõelda sellele, mida parasjagu teed, ka see aitab sul püsida tasakaalus. Ka kingade jalgapanek võib olla meelt vaigistav tegevus, kui samal ajal mitte millelegi muule mõelda. Sel hetkel puhkab su meel negatiivsetest mõtetest, mis muidu peas ringi kappavad.

Sellised pisikesed meelepuhkuse pausid päeva jooksul, nagu teekannu kohisemise heli kuulamine või keskendumine sellele, kuidas puu akna taga liigub, annavad sulle vajalikke puhkusehetki. Siis oled ka õhtul koju jõudes parem lapsevanem.

Olla hetkes ja lasta endal korraga tegeleda vaid ühe asjaga — seda oskavad lapsed enamasti täiskasvanutest pareminigi. Kui nad näiteks mängivad, on nad oma tegevusse jäägitult süvenenud. Et see hetkes olemise oskus neil ei kaoks, tee 7/11 harjutust kindlasti ka koos lastega.

Meetod on järjest suuremat populaarsust kogumas. Näiteks Angelina Jolie, 6 lapse ema ja näitlejanna, naine, kelle stressitase võiks tema elust tingituna olla ilmatuma kõrge, on väitnud, et lõdvestab oma keha ja meelt just seda tehnikat kasutades.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Sest lapsevanemal tuleb ette hetki, mil oled meeleheitel ja tõeliselt vihane, sest sa ei tea, mida teha oma jonnihoos põrandal viskleva mudilase või uksi paugutava teismelisega.

Sa võidki näiteks hakata karjuma, oma last sakutama või määrata talle mingi jabura karistuse, mille tulemusel su teismeline sind hulluks hüsteerikuks pidama hakkab. Hinga parem seitsmeni lugedes sisse ja hinga üheteistkümneni lugedes välja ning sa võid olla kindel, et see tagab sinu jaoks piisavalt optimaalse seisundi, mis võimaldab sul olukorrale normaalse inimesena reageerida.

Õhtul, kui kõik magavad, võta hetk ja mõtle nendele väikestele, kuid olulistele saavutustele, mille on sulle kinkinud kõige lihtsam lõdvestumisviis: sisse-välja hingamine.

Allikas: dailymail.co.uk