Lahutus iseenesest ei avalda lastele pikaajalist negatiivset mõju. Tähtis on see, kuidas inimesed lahutusse suhtuvad. Enamus (umbes 80%) lastest kohaneb vanemate lahutusega ühe-kahe aasta jooksul pärast vanemate lahkukolimist. Kuigi negatiivsed tunded ja probleemid ei kao, on stabiilsus selleks ajaks saavutatud.

2. Keegi ei ole perfektne.

Kedagi pole koolitatud lahutama ega olema lapsevanem. Me elame muutuvas maailmas ning ei ole õiget vastust küsimusele, kuidas käituda, kuna võimalusi on palju ja iga olukord on ainulaadne.

3. Vastuolude tase on tavaliselt kõige suurem probleem.

Uuringud on näidanud, et tõsised konfliktid vanemate vahel on laste arengule palju kahjulikumad kui lahutus ise. Uuringud näitavad, et konfliktirikas abielu on lastele rängem kui väheste konfliktidega lahutus. Konfliktirikas lahutus on veelgi hullem.

4. Stabiilsus on võtmeküsimus igas eas laste jaoks.

Lapsevanemad peaksid niipalju kui võimalik tekitama rutiine, millele lapsed saavad loota. Lapsed vajavad kasvamiseks järjepidevust. Kindlad reeglid, regulaarne tegevus, lapsega veetud aeg on väga kasulikud.

5. Selgitage muutusi ette, kui võimalik.

Lapsed ja täiskasvanud kohanevad muutustega kergemini, kui nad saavad asjad oma peas läbi mõelda. Kellelgi ei meeldi ebameeldivad üllatused.

6. Leidke aega last kuulata.

Lapsed vajavad tunnete ja murede läbiarutamist niisamuti kui täiskasvanud. Oluline on kuulata huviga ning hukka mõistmata. Ärge reageerige lapse poolt öeldule oma probleemide ega oma lahendustega.

7. Ärge kritiseerige teist lapsevanemat lapse kuuldes.

Seda nõu on kerge anda, aga raske järgida, aga see on väga oluline. Laps vajab suhet ka teise lapsevanemaga ning laste seisukohalt on parem, kui nad ei ole kahe veskikivi vahel.

8. Ärge kiirustage uue partneri lapse ellu toomisega.

Teie lapsel tuleb niigi paljuga toime tulla. Mida suurem on surve kellegi uuega leppida, seda negatiivsem on nende reaktsioon.

9. Otsige ka ise mõnelt täiskasvanult abi.

Kuigi te tahate informeerida last toimuvast, ärge lootke tema toetusele. Te vajate kedagi, kellega rääkida, otsige endale selleks mõni täiskasvanu.

10. Tehke lapsega koos midagi lõbusat.

Kui te naudite lapsega koos veedetud aega, on teil mõlemal parem olla.

Pärast vanemate lahkuminekut võib laste koosolemist vanematega korraldada mitmel erineval moel. Üheks võimaluseks on see, et lapsed jäävad elama enda koju ja edasi-tagasi kolivad hoopis vanemad. Loe, kuidas see tegelikus elus toimib, SIIT!

Jaga
Kommentaarid