Foto: Erakogu

Ainus hetk, mil mehed seksist ei mõtle, on kohe pärast seksi, sest siis jätkub neil tähelepanu vaid iseenese võimete imetlemiseks. Aga juba viie minuti pärast mõtlevad nad taas seksist. Mõtlevad ka siis, kui naine on värskelt lapse sünnitanud. Ent nagu levinud linnalegend kinnitab, läheb peale lapse sündi seksi saamisega keeruliseks.

Midagi pole teha, vastsündinu on hullem kui koduloom. Kassi- või koeravaimustus läheb naisel kiiresti üle ja siis on põhjust taas õhtuks plaane sättida. Imik röövib tema tähelepanu aga lõplikult. Ei mingit valgust koridori lõpus, ainult jutt raskest päevast ja sellest, kuidas homme on kõik loodetavasti teisiti.

Aga ei ole. On isegi hullem. Mitte et see su naist ka järgmisel (ja ülejärgmisel) päeval sama häda­valega esinemast takistaks. Sina mõtled seksist aga seda innukamalt, mida pikemalt ta su lootusi oma homme-­vaatame-jutuga narritab. Paha lugu, eks? Umbes nagu vihm, mis pidi jaanipäevaks läbi saama, kuid muutus hoopis raheks.

Pikemalt vaata, kuidas isadus ja seks Mihkel Raua arvates kokku kõlavad, SIIT!

DJ P.JULM ehk Priit Juurmann

Foto: Pere ja Kodu

Tsiteerin üht tuttavat, kes siis, kui ootasime kolmandat last. ütles: “Ahah, nüüd hakkab teil pere tekkima. Üks laps on tööõnnetus, kaks last on statistika ja kolmest algab pere.” Ma ise olen näinud, et kolmandast lapsest alates võtab pere sinu ego üle. Pere kui selline muutub vedavaks masinaks.

Tasakaal iseendas ja mehe-naise suhetes on kõige määravam. Kui siin nihkub miskit ära, siis on halb. Muidugi on vaja teineteise jaoks iga päev aega ka. Et sa ei oleks vaid issi ja emme, vaid ikka mees ja naine. Et saaks koos kinos käia. Saaks voodis magada, nii et keegi ei maga vahel. Juba selle pärast, et magaks välja. Kui väsimus hakkab kuhjuma, on väga keeruline. Esimeste lastega oli see lihtsam, aga 46aastase nelja lapse isana on väljamagamine saanud väga oluliseks.

Kes Priidu ja Yoko peres kasvavad ning milliseid mõtteid suurpere isa veel lastekasvatamise kohta avaldab, vaata SIIT!

DANIEL LEVI

Foto: Pere ja Kodu

Kui laps nutab, siis ta üritab endast märku anda mingil põhjusel. See on nagu pusle, mis tuleb kokku panna, mõelda välja, mis on see, mida tuleb teha, et tema mure lahendada. Näiteks, kui tal on nohu, siis see ninapump – no see on mul täielik lemmik! Nii põnev asi, panin selle kokku, kohe kui vaja, olen valmis tegutsema. Andke ainult kätte.

Kuidas Daniel on isarolliga kohanenud, vaata SIIT!

ARBO TAMMIKSAAR

Foto: Pere ja Kodu

Ehk olen lastekasvatmises meister õpetamises, teadmiste jagamises? Aga kui lastel on üldse mingi korra- ja tööharjumus, on see ikkagi mu armsa kaasa teene. Ka on Tuuli saavutus, et lapsed mängivad pilli: Kristjan õpib kitarri ja Andres akordioni.

Tuuli kurdab, et tänapäeva lastele ei maitse ploomid, sõstrad, herned ega miski muu värske, mida meie lastena sõime, sest puudus võimalus komme ja snäkke sisse ajada. Tema juurutab meie peres tervislikke toitumisharjumusi, aga see nõuab muidugi aega. Salatit süüa – kes seda tahab! Mnjah, kogu selle Tuuli tubliduse jutu puhul hakkan ka ise endale mannetu tunduma. Aga eks ole selgi otstarve. Tuuli nimelt on arvamisel, et lapsed peavad nägema elus igasuguseid inimesi.

Kuidas Arbo ja Tuuli arusaamad lastekasvatmise teemadel erinevad, selle kohta loe SIIT!

OTT TÄNAK

Foto: Hele-Mai Alamaa

Kui kodus olen, meeldib lastele minuga olla. Eks sellepärast, et ma olen isa, kes kodus olles nendega muudkui mängib ja aega veedab.” Mida raskemad hetked lastel on, seda rohkem on neil vanemaid vaja. Ma näen, kuidas lapsed muutuvad ja mida nende kehakeel näitab, kui mõlemad vanemad on kodus. Isegi kui nad pole otseselt su kõrval, vaid näiteks viie meetri raadiuses, näed, kui hästi see neile mõjub.

Mida Ott koos lastega teeb ja kes peres vägesid juhatab, selle kohta uuri lähemalt SIIT!

STIG RÄSTA

Stig Rästa

Meie sõprade-tuttavate seas on praegu täielik beebibuum. Karina sõbrannadel on nüüd lapsed ja enamik minu sõpradest on ka just viimasel ajal, nii-öelda vanemas eas lapsevanemateks saanud. Ma ei teagi, mis me kõik seni tegime. Praegu üritame kahega hakkama saada, siis vaatame edasi. Aga Karina tuleb kolme lapsega perest ja ega mulgi suurema lastearvu vastu midagi pole.

Mitu last Stigil ja Karinal nende meelest olla võiks ja missugune isa on Stig, sellest loe SIIT!

ROBERT ANNUS

Foto: Pere ja Kodu

Noora tuli ilmale päikesetõusul suve hakul Tartus. Kõik, mis juhtus, oli dramaatiline ja tore, väga suur minu jaoks. Ega ma Noora ootamise ajal, sel üheksal kuul, täpselt mõistnud, mida mu naine õhkas ja õilmitses, oli äraoleva näo ja teist­suguse energiaga. Kui tuleks teine laps, siis ilmselt vaataksin tähelepanelikumalt, võtaksin aega olukorda teadvustada ja läbi elada. Võib-olla ma ei osanud tollal olla Mariale emotsionaalselt toeks, olin palju noorem ning kõik juhtus nii äkitselt.

Oleme õppinud tarkust, et me teineteise kasvatuslikke otsuseid küsimärgi alla ei pane. Usaldame neid. Oleme ka nii sarnased, meie maitsed ja arvamised langevad kokku. Tasakaal on märksõna, äärmusi väldime. Kuna meie tööriistadeks igapäevaelus on sõna ja sõnastamine, püüame Noorale selgitada, miks mingi asi nii on. Ta on väga mõistev. Aga kuidas see kuulus lause kõlaski – käige minu sõnade, mitte tegude järgi? Lapsed joonduvad ju just nimelt selle järgi, kuidas vanemad teevad ja toimetavad. Muidugi on piiranguid, mida mõnikord ka ise murrame… Näiteks üritame nädala sees magusat mitte süüa, kuid alati ei õnnestu. Komm väga meeldib.

Missuguseks vanemaks Robert ennast peab, vaata SIIT!

JESPER PARVE

Jesper Parve ja tema pere

Lapsed rikastavad elu ja aitavad meil areneda, kuid lapsevanemaks oleku keskel ei tohi ka iseennast ja paarisuhet unarusse jätta. See ilmselt ongi kõige suurem viga, mida meiegi pereelus teinud oleme,” arvab ta. “Teoorias teame kõik, et paarisuhe peab lapsi kasvatades olema esikohal, aga praktikas kipume seda unustama. Arutasime just ühel õhtul Mariga, et me vaatame oma kalendreid ja katsume kahekesi-­hetki muude tegevuste hulka mahutada, ent tegelikult peaks olema vastupidi – et esmalt määrame ära oma date-night’id ja alles siis kõik muu.

Kuidas Jesper end mehe- ja isarolli vahel jagab, loe SIIT!

Jaga
Kommentaarid