Ja kuidas siis teadlased (kõik mehed, muide) sellele järeldusele jõudsid? Nad tahtsid teada saada, kuidas lapsed kõrgete ametioskustega naiste töötulemustele mõjuvad. Aga teatavasti on töötulemusi sageli raske mõõta. Kuidas määratleda kirurgi, konsultandi või projektijuhi tööviljakust?

Uurimise alla võeti enam kui 10 000 akadeemilist majandusteadlast. See amet nõuab kõrgharidust, saavutatut on lihtne uurida, salvestada ja reastada.

Ja tulemused olid üllatavad. Meeste, nende, kel oli üks laps või polnud lapsi, tööviljakus oli kogu karjääri vältel ühtlane. Kuid mehed, kel oli kaks ja enam last, olid kõigist teistest produktiivsemad.

Naiste seas kerkis sama grupp (kahe ja enama lapsega) veelgi enam esile. Eriti jäävad lastetud naised töötulemustes mitme järeltulijaga naistele alla karjääriredeli esimesel viiel aastal.

On oluline märkida, et uuriti siiski väga väikest rühma kõrge sissetulekuga naisi, kes olid laste saamist tõenäoliselt hoolikalt planeerinud, võttes arvesse nii sünnituspuhkust kui haigete lastega kodus veeta tulevat aega. Need naised olid võimelised lapsehoiu eest maksma pikema perioodi vältel ning seetõttu said nad ka rohkem tööl käia. Madala sissetuleku ja väheste tööalaste oskustega naiste olukord tööl on hoopis teistsugune.

Kuid ka kõiki asjaolusid arvesse võttes tunduvad saadud tulemused (kõigi emade osas) esmapilgul loomuvastased – emad ju põevad üsna sageli selle pärast, et haige lapsega kodus olemise tõttu lükkub mõne tööülesande täitmise tähtaeg edasi. Või et nad peavad minema lapse lasteaia- või koolipeole ja töö jääb tegemata.

Väikesed lapsed mõjutavad tõesti emade tööviljakust, see langeb. Esimese lapse korral 9,5%, teise puhul 12,5% ja kolmanda korral veel 11%. Ehk teisisõnu – kolme väikese lapse ema tööviljakus on nelja aasta jooksul tavalisest 33% madalam.

Kuid nagu lapsevanemad teavad, on päevad pikad, aastad aga lühikesed. Ja nii ka siin. Emad on produktiivsemad enne ja pärast lapse sündi. Ning aastaid pärast lapse sündi keskmisest tunduvalt produktiivsemad kui lastetud naised.

Teadlaste arvates võivad naised, kellel on palju lapsi, olla just sellist tüüp, kes sobivad edukateks akadeemilisteks majandusteadlasteks (keda kõnealuse uuringu raames uuriti). Nad on n-ö ellujääjad. Nende maine tööl on kindel ning nad võtavad mõnikord pere jaoks julgelt aja maha. Või on nad superhästi organiseeritud isiksused. Lapsevanemaks olemine õpetab ka oma aega paremini planeerima ja tööaega tulemuslikumalt kasutama.

„Teadustöö tegemisel on organiseeritus väga oluline asi. See võibki aidata tulemusi saavutada,“ tõdevad naismajandusteadlasi uurinud mehed.

Lõppkokkuvõttes polegi oluline põhjus, miks paljulapselised naised tööl edukad on. Palju tähtsam on see, et töötavad emad on viljaka töötaja tiitli igati ära teeninud ja võivad seda kanda uhkusega.

Allikas: washingtonpost.com