Alustame kristallist. Kristalli ei tohi pesta kuuma veega põhjusel, et siis kristall tuhmub. Soovitatav on kristallesemed kartulitärklisega üle hõõruda ja seejärel villase lapiga kuivatada. Karahvinid ja lillevaasid saab puhtaks äädika abil, kuhu on segatud peensoola.

Emaileeritud nõude iga on pikem kui enne kasutusele võttu keeta nõus vett ja lasta sellel samas nõus ka ära jahtuda. See tugevdab emaili. Kui aga emaileeritud nõus on toit kõrbema läinud, siis tuleb selles läbi keeta soodast ja veest valmistatud segu. Peale keetmist on juba kerge kõrbenud toit puhastada.

Uus malmpann tuleb enne kasutamist peotäie soolaga üle riputada. Pann tuleb kuumaks ajada kuni sool pruuniks muutub. Seejärel tõsta pann tulelt ja puhastada švammi abil sellesama pruuni soolaga. Peale seda toimingut määrida pann veel õliga kokku ja kuumutada veel üks kord. Seda tuleb teha selleks, et pann ei hakkaks toitu külge võtma.

Savist nõusid, eriti glasuuriga kaetuid on soovitatav enne kasutamist kasta vette, millesse on lisatud äädikat ja soola. Selleks tuleb vesi kuumutada, lisada äädikas ning sool ja hoida selles segus saviesemeid umbes minutijagu.

Foto: Unsplash