Vanemana pead oma kohuseks oma last internetiohtude eest hoiatada. Sa räägid temaga sellest, mida tohib postitada ja mida mitte ja hoiatad, et iial ei tohi sõbraks lisada kedagi, keda tegelikult ei tunne jne. Ühesõnaga – sa räägid talle kõigest sellest, mida ta ammuilma teab, kuid unustad mainida seda, mis on tegelikult hirmutav ja oluline. Nagu näiteks räige porno, mille peale laps juhuslikult sattuda võib või halvustavad kommentaarid, mis tema piltide alla võidakse postitada.

Üheksa head soovitust, kuidas oma teismelisega tülitsemata suhelda, leiad SIIT!

Silmakirjalikkus

„Söögilauas ei ole kohta mobiiltelefonidele ega tahvlarvutitele!“ teatad sa rangelt. Ja sel ajal, kui lapsed vaikides oma brokolit närivad, käid sina oma ekraanis kiirelt üle uudised, e-mailid ja Facebooki.

Eputamine

Sa postitad pildi oma lastest, mille allkiri on: „Minu lapsed on tublid sportlased, mängivad flööti ja käivad maleringis! Ma olen väga uhke!“ Sa muidugi jätad mainimata, et tegelikult ei ole flööt sahtlist vähemalt kolm kuud välja tulnud, malering jäi eelmisel veerandil pooleli ja ainus sport, mida viimasel ajal tehtud on, on Xboxis FIFA mängu mängimine. Paljud vanemad eputavad oma lastega sotsiaalmeedias, mis paneb lapsed piinlikkusse olukorda, sest näiteks nende sõbrad teavad ju, et tegelikult on pill ammu unustatud. Sul ei ole vaja oma lapse hindeid, sooritusi ja saavutusi kogu maailmaga jagada.

Milliseid pilte oma lastest ei tohiks kohe kindlasti sotsiaalmeediasse panna, vaata SIIT!

4. Facebooki väärkasutus

a) Lapse Facebooki seina teie omavaheliseks suhtlemiseks kasutamine on kõige valem asi, mida teha saad. Palun ära postita ta seinale kirju nagu: „Kallis, kuidas sul täna koolis läks? Olid hommikul vähe tusane, kas nüüd on tuju parem?“ See annab kõikidele ta sõpradele väga hea põhjuse narrimiseks ja norimiseks ja laps vihastab su peale end siniseks.
b) Perepiltide postitamine on teine absoluutne tabu. Jah, tervel perel oli lõbustuspargis tore, aga sinul ei ole lubatud sellest teistele teada anda. Kui laps tahab, paneb ta ise pildi üles! Sa tõenäoliselt ei saa aru, miks sinu pilt ei kõlba ja tema (sinu silmis erakordselt tobe) selfi sobib, aga sellised on teismelise karmi maailma reeglid ja kodurahu huvides tuleb sul sellega leppida.
c) Lapse sõprade piltide „laikimine“. Pöial püsti märk ei tähenda teismeliste maailmas sama, mis täiskasvanutel. Sina arvad, et sulle see pilt meeldib, vajutad „like“, arvad, et oled lapse sõbrale sellega rõõmu valmistanud ja unustad kohe. Su teismeline sureb häbisse ja mõtleb: „Miks sa mu sõpru jälitad?“ Nimelt tähendab lihtne „like“ teismeliste jaoks seda, et sulle ei meeldi ainult see üksainus pilt, vaid sa oled foto autori käekäigust põhjalikumalt huvitatud. Ja sõber ütleb homme koolis su lapsele: „Jou, su emps „laikis“ mu pilti, nagu midaaaaaa?!“ Terve klass naerab, sest see on midagi ennekuulmatult tobedat!

Ära ole selline facebookiemme, nagu need tegelased SIIN!

5. Twitteriapsud

Hashtag seob kõik sama sõnaga täägitud postitused kokku, nii et neid on hiljem lihtsam leida ja kategoriseerida. Aga sa pead oskama seda märki õigesti kasutada, et mitte kogu maailma naerualuseks ja oma teismelise vihaobjektiks sattuda. Nii et sulle võib tunduda hästi popp ja lahe postitada midagi sellist nagu: “#Puhkusel koos #perega, joome #Coca-Colat, #ilm on #ilus”, aga lapse jaoks pole midagi piinlikumat olemaski.

6. Instagramivead

Instagramipiltide pealkirjastamine on väga keeruline ja teismelised arutlevad väga pikalt ja põhjalikult, kuidas, mida ja kui palju kirjutada. Huvitava ja napaka pildiallkirja vahel on väga õhkõrn vahe ja vanemad ei paista pihta saavat. Instagram ei ole sama mis Facebook, nii et ära jäävad kõik pikad luuletused, poliitilised arutelud ja loomulikult pildid oma teismelistest.

7. Luuramine

Üle teismelise õla tema Facebooki või Instagrami tegemisi jälgides rikud sa tema privaatsust ja kui sind sellelt teolt tabatakse, hakkavad uksed paukuma ja kisa tõuseb taevani. Kui sa tahad midagi teada, siis küsi.

Kui sinu tütar hakkab teismeliseks sirguma, siis need viis asja, mida temaga suhtlemise juures teadma peaksid, on SIIN!

8. Näägutamine

Sulle võib tunduda, et laps on päev läbi ninapidi Facebookis ega tee seal midagi peale sõltuvuse süvendamise. Tegelikult hoiavad lapsed end üksteise eludega sedakaudu kursis ja neil on kohutav hirm millestki ilma jääda. Nii et kui sunnid teda ekraani käest panema, võib juhtuda, et ta jääb mingist väga olulisest pildist või arutelust ilma ja see on kõige hullem asi, mis teismelisega üldse kunagi juhtuda saab. Sina suhtlesid oma sõpradega õues kiigel, nemad suhtlevad sotsiaalmeedias ja sul oleks lihtsam, kui sellega lihtsalt lepid.

Allikas: Guardian