Victoria ajastu naised, eriti kõrgema seltskonna esindajad, olid suured korsetikandjad. Hoolimata tolle ajastu arstide soovitustest, kanti korsette ka raseduse ajal, riskides seda tehes loote normaalse arenguga. Naised olid kitsast pihast nii suure kinnisidee teinud, et isegi beebiootuse ajal nööriti ennast võimalikult kõvasti kinni. Ja need korsetid polnud sugugi bandaaži moodi, mis kõhtu mõnusalt toetaks. Need rasedusaegsed korsetid olid disainitud nii, et kõhtu võimalikult palju varjata ja väiksemana hoida, et rasedust peita. Õnneks oli tol ajal kombeks juba mitmeid nädalaid enne sünnitust avalikkuse silme eest varjul olla ja sel ajal kanti vähem ka korsetti.

2. Loobu söömisest, kui vähegi saad!

Ameeriklanna Mrs. Carteri raamatust, kus soovitati veel möödunud sajandi viiekümnendatel korsetti kanda, levis ka soovitus, et rasedad võiksid kaltsiumi tarbimist raseduse ajal vähendada, et beebi luud oleksid pehmemad ja sünnitus sellevõrra kergem. Üldse oleks mõistlik rasedatel selle nõuanderaamatu kohaselt süüa nii vähe, kui võimalik. Soovitati pidada ka ranget näljadieeti. 1956 McCall’s ajakiri poropageeris raseduse ajal söömise piiramist, et naised saaksid olla igal eluhetkel saledad. Aga ka hommikuse iivelduse leevendamiseks propageeriti tollal hoogsalt medikamente, mis loodet tugevalt kahjustasid. Näiteks taliomiidi.

3. Peaasi, et sa rasedana jänese pead ei sööks!

Keskaegse uskumuse kohaselt mõjutas ema toit peagi sündiva lapse välimust. Mistõttu jänese pea söömine ei tulnud kõne allagi, sest ema, kes sööb jänese pead, saab "jänesemokaga" lapse. Samuti ei soovitatud süüa kala pead. “Kalanägu” ei sobivat lapsele kuidagi. Pehme juustu söömine muutvat aga poisslapse peenise väikeseks. Ka praeguse aja arstid ei soovita tegelikult rasedatele sinihallitusjuustu ja ka pehmete juustude söömist, sest need sisaldavad listerioosi. Peenise pikkusega pole aga soovitusel tõepoolest mingit seost.

4. Väldi kirsse (vähemalt siis, kui neid sinu suunas visatakse)!

Üks keskaegseid soovitusi, mida pidi kindlasti järgima, oli seotud just kirssidega, aga ka teiste punaste marjadega nagu maasikad ja vaarikad. Neid ei tohtinud mingil juhul raseda naise poole visata, sest tagajärjeks kardeti punaseid märke lapse kehal.

5. Väldi igasugust sporti!

Veel 1940-ndatel soovitati naistel raseduse ajal loobuda isegi tugitoolispordist, sest võistluse jälgimine võib naist liigselt erutada.

6. Ära loe!

Mitte ainult spordisündmustele kaasaelamine pole rasedatele mittesoovitav, vaid ka raamatute lugemine, hingematavalt mõjuvate piltide vaatamine ja kõik, mis võib esile kutsuda emotsioone. Selle ühe Inglismaa heategevusliku organisatsiooni möödunud sajandi soovituse lõpetab nõudmine vältida raseduse ajal ka peretülisid ja selle viimasega on kindlasti ka praeguse aja arstid nõus.

7. Tõmba aga suitsu!

Tegelikult olid arstid suitsetamise kahjulikust mõjust loote arengule teadlikud juba 1920-ndatel, mil täheldati, et raseda suitsetaja loote südamelöögid kiirenesid ajal, kui ema suitsetas, suitsetajate lapsed olid sündides tihti alakaalulised, emadel, kes raseduse ajal suitsetasid, sündis rohkem lapsi surnult ja ka imikueas oli nende laste, kelle ema raseduse ajal suitsetas, suuremus suurem. Sellest hoolimata soovitasid isegi meditsiiniringkonna esindajad tubakafirmade reklaamides kuni 1940-ndateni rasedatele suitsetamist, kui lõõgastavat tegevust. Alles 1960-ndatel sai suitsetamise ohtlikkuse kohta käiv info üldsusele kättesaadavaks. Ja alles 1980-ndatel hakati korraldama üleskutseid, et rasedad suitsetamisest loobuksid. 

8. Mitte mingil juhul ei tohi lõigata juukseid!

See on üks kõige levinum ebausk üle maailma. Nii vene vanaema kui lõunamaade vanad naised — kõik nad ütlevad kui ühest suust tulevasele emale, et raseduse ajal ei ole juuste lõikamine lubatud! Mitte mingil juhul! Juuste lõikamine võtvat ära ka elujõu. Hilisematel aegadel on hakatud rääkima sellestki, et juuste värvimine pole raseduse ajal soovitav ja ajal, kui selleks kasutati kangemaid kemikaale oli see tõesti mõistlik soovitus, kuid praegusel ajal on salongi külastamine igatahes ohutu. Hormoonid mõjutavad naise keha nii, et raseduse ajal kasvavad juuksed kiiresti ja muutuvad säravamaks, kuid mõned kuud pärast sünnitust see efekt kaob. Aga see vananaiste jutt, et raseduse ajal ei või juukseid justnimelt lõigata, on väga visa kaduma.

9. Mitte mingil juhul ei tohi seksida mehega, kel jalad haisevad!

See keskaegne uskumus sisaldab endas infot, et kui eostada laps haisvate jalgadega mehega, siis peagi sündival poisslapsel saab olema halb hingeõhk, tütarlapsel aga “haisev tagaosa”. Lisaks, kui lapse eostavad kaks neitsit, siis tuleb laps “lihtne”.

10. Käte üle pea tõstmine on keelatud!

Isegi kaasajal on piisavalt neid, kes on selle müüdi õigsuses veendunud, ehkki väide, et käte üle pea tõstmine põhjustab selle, et lapsele jääb nabanöör ümber kaela, on täiesti vale! Sellegipoolest leidub alati neid, kes kohe rasedale kallale kargavad, kui tabavad ta nöörile pesu riputamast.

11. Ahvide poole vaatamine pole lubatud!

Uskumus, et kõik see, mida naine näeb, avaldub tema lapses, on pärit antiikajast. Niisiiis — ahve vaadata ei tohi ja papagoisid ka mitte. Kõrgseltskonna naised ei tohtinud raseduse ajal liiga palju loomade, näiteks ahvide seltsis olla, sest muidu ei sündivat piisavalt kaunis laps.

12. Maonaha ümber puusade sidumine aitab ära hoida rasket sünnitust

Sünnitus oli pikka aega noorte naiste peamine surma põhjus ja on osades maades seda siiani. Enne veel, kui arstiteadus jõudis keisrilõikeni, anesteesiani, kloroformini ja isegi käte pesemiseni, oli raske sünnituse vältimiseks kogutud üksjagu soovitusi. Näiteks siduda madu ümber puusade. Lõõgastav ürdivann ja väike jalutuskäik maja ümber olid nendest soovitustest vähesed mõistlikud. Ka aevastamine, mida sünnitegevuse soodustamiseks soovitati, pole eriti ohtlik. Kui süüa võid, millele on sõnad peale loetud, siis ei juhtu vast ka midagi hullu, aga kasu pole sest samuti.

Mida siis sellest kõigest järeldada? Ehkki need soovitused tunduvad praegu jaburad, leidub ka tänapäeval alati neid, kes keelavad rasedal vähemalt juuksurisse minna või pesu nöörile riputada, sest eelarvamused on väga visad kaduma.

Allikas: mentalfloss.com