2. Vastsündinu näeb ilus välja
Äsja ilmale tulnud imikud on loomulikult kõik imeliselt armsad, kuid need titad, kes on end läbi väga kitsa sünnituskanali välja pressinud, meenutavad tihtipeale rohkem tulnukaid, sest beebi pehme pea on sünnituse käigus omandanud loperguse kuju. Keisrilõiketitad on aga ilusad ja ümmargused.

3. Operatsioonitoad on muutunud mugavamaks
Tavaliselt lubatakse sünnitusmajades isadel operatsioonituppa kaasa tulla, et ta saaks esiteks sulle toeks olla, teiseks kohe esimese kontakti titaga luua ning kolmandaks kogu selle ning lapse esimesed hetked siin maailmas jäädvustada.

4. Kogu protseduur on privaatsem kui loomulik sünnitus
Muidugi on sünnitus maailma kõige loomulikum asi, kuid olgem ausad — istuda tunde järjest haiglas, jalad taeva poole püsti ja laiali, kui kümned erinevad võõrad käivad uurimas su intiimseid kehaosi ei ole just kõige meeldivam. Keisrilõike ajal ei roni keegi su seeliku alla.

5. Haiglas viibimisel on omad eelised
Kodu on küll kullast kallim, aga kui su kõht on just lõhki lõigatud ning su kätte usaldatud üks väga väike ja väga abitu olevus, on haigla mugavused ja personali abi hindamatu väärtusega. Ämmaemandad ja arstid õpetavad ja aitavad sul beebi eest hoolitseda, näitavad, kuidas teda riietada ja õigesti mähkida ning imetamisprobleemide korral aitavad õige imemisvõtte kätte saada. Kuni sina paraned, naudi seda, et teised inimesed muretsevad pisiasjade pärast ja sina saad lihtsalt beebile ja oma paranemisele keskenduda.

6. Sind koheldakse kui kuningannat
Värske ema saab alati tähelepanu ja lisahoolt nii sõpradelt kui sugulastelt, kuid neid, kes on just läbi teinud raske operatsiooni, poputatakse veel eriti. Soovid klaasikest vett? Vanaema viskab vardad käest ja toob. Pesukorv ajab üle? Värske isa jookseb õhinaga määrdunud linasid masinasse panema. Arstid soovitavad keisrilõikest taastuvatel emadel esimese nädala jooksul hoiduda tõstmast asju, mis on beebist raskemad, seega võta täiesti vabalt ja lase teistel enda eest hoolitseda.

7. Su valu võetakse tõsiselt
Kui oled loomulikul teel ilmale toonud neljakilose lapse, soovitavad arstid sul taastumiseks võtta sooje vanne ja teha kompresse. Emadel, kes taastuvad operatsioonist, soovitatakse pigem valu ennetada ning võtta ravimeid juba enne valu tekkimist. Kuid pea meeles, et lõpetaksid tablettide söömise kohe, kui end paremini tunned!

8. Sulle pakutakse imetamisel abi
Rinnaga toitmine võib küll pealtnäha lihtne paista, kuid see ei pruugi alati esimesel korral õnnestuda. Imetamisnõustaja näitab sulle, kuidas titat hoida nii, et sa oma haavale ei suruks ja näitab õiget imemisvõtet. Keisrilõike puhul ei pruugi piim kohe rinda tekkida, kuid beebi ei jää nälga, kui saab rinnast erituvat eelpiima. Valuvaigistid, mida sulle pakutakse, ei mõjuta ei piima teket ega selle kvaliteeti.

9. Sa ei pea muretsema seksi pärast
Sest kõik on ju endine. Paljud loomulikult sünnitanud naised kinnitavad, et sünnitus ei muutnud “seal all” midagi, teised aga väidavad, et seks ei ole enam endine… keisrilõikega sünnitamisel saad aga täiesti kindel olla, et vähemalt selle pärast sa muretsema ei pea.

10. Su arm hakkab sulle meeldima
Mõned armid on tõesti inetud, kuid keisrilõike arm, mis on märk lapse sünnist, omandab hoopis teise tähenduse. Lõige tehakse sellisesse kohta, kus seda näete ainult sina ja su partner, arm jääb vaevalt märgatav ning sa ei pea muretsema, mida teised arvavad. Sulle ja su partnerile aga meenutab see pisike arm alati päeva, mil teie ühine järeltulija ilmale tuli.

11. Tunned end tõelise kangelasena
Neid asju, mis oleks raskemad kui vastsündinu eest hoolitsemine, ei ole palju. Vastsündinu eest hoolitsemine pärast operatsiooni on üks neist ja see teeb sinust tõelise kangelase. Unusta pettumus, et sa ei saanud ise sünnitada. Parem aplodeeri endale, et suutsid keerulistes oludes nii hästi kohaneda. Lapsevanemaks olemine ongi üks kohanemiste, plaanide muutmise ja uute kogemuste jada ja väga paljusid asju sa lihtsalt ei suuda kontrollida. Tänu keisrilõikele said sina seda juba üsna varakult teada ning oskad olla valmis uute ootamatuste jaoks.

12. Tõenäoliselt saad järgmise lapse loomulikult sünnitada
Jah, see on tõsi. Kui su esimene laps sündis keisriga, ei tähenda see enam, et sa ise mitte kunagi sünnitada ei saa. See on täiesti võimalik ja seda tehakse juba iga päev. Räägi oma arstiga ja ämmaemandaga, nad oskavad sind aidata ja juhendada.

Allikas: iVillage.co.uk