1. Tee kindlaks, kas sa ikka tõesti oled rase. Rasedustestid näitavad tulemusi juba 10 -14 päeva pärast menstruatsiooni ärajäämist.

2. Pane arsti juurde aeg kinni. Selleks, et Tallinna linnalt sünnitoetust saada, peab sul olema tõend, et oled rasedusega arvele võetud enne 12. Rasedusnädalat. Seetõttu pane aeg kinni kohe, kui saad kodus testile triibud või hakkad kahtlustama, et ootad last.

3. Jäta suitsetamine maha. Sigaretisuits on kahjulik sulle endale ja võib kõhubeebil lugematul hulgal raskeid terviseprobleeme põhjustada.

4. Söö korralikult. Kuigi see võib esimesel trimestril iivelduse tõttu keeruline olla, peaksid püüdma teha kõik, et saaksid kõik vajalikud toitained kätte

5. Joo vett. Kui sa siiani ei ole suutnud kahte liitrit päevas ära juua, siis nüüd on viimane aeg see harjumus omandada. Hoia veepudel alati käepärast.

6. Mine varem magama. Hea uni on hädavajalik. Mine varem voodisse ja puhka end korralikult välja.

7. Uuri, milliseid teste ja uuringuid raseduse ajal tehakse. Vaata erinevate sünnitusmajade ja tervishoiuasutuste kodulehekülgi ja vii end kurssi sellega, millal milliseid ultraheliuuringuid tehakse ja millised testid sind veel ees ootavad.

8. Mõtle, kuidas ja millal sa oma rasedusest teistele räägid. Kas tahad kohe kogu maailmale hõisata või ootad teise trimestri alguseni? Või ootad hoopis seni, kuni kõht välja paistma hakkab ja sõbrad-tuttavad ise küsimusi esitavad?

9. Hakka vitamiine võtma. Apteekides on saadaval foolhapet sisaldavad rasedusvitamiinid, mida peaksid nüüd kohe sööma hakkama. Foolhape on beebi normaalseks arenguks hädavajalik.

10. Teavita perearsti.

11. Vaata üle oma ravimikapp. Enamik ravimeid on rasedale keelatud. Enne rohtude tarvitamist pea kindlasti nõu perearsti, ämmaemanda või apteekriga, nemad aitavad sul valida ohutud rohud. Levinumatest valuvaigistitest on kõige ohutum paratsetamool.

12. Lõpeta alkoholi tarvitamine. Kohe, kui esimene väike kahtlusepojake su pähe kerkib, et võiksid rase olla, lõpeta alkoholi tarvitamine. Isegi väga väike kogus võib lapsele kahju teha.

13. Vähenda kofeiinikoguseid. Suur kofeiinitarbimine võib põhjustada raseduse katkemise või tekitada muid terviseprobleeme.

14. Väldi kahjulikke toite. Rasedatel ei soovitata süüa hallitusjuustu, toorest kala (sushi), toorest liha, maksa, toorest muna, liiga rasvaseid ja vürtsikaid roogasid ning muidugi ei tohiks magusaga liialdada.

15. Varu köögikappidesse ainult tervislikke toiduaineid. Nii on sul endal lihtsam tervislikult toituda.

16. Uuri erinevaid võimalusi iiveldusega võitlemiseks.

17. Hakka kõhust pilte tegema. Pärast on nii tore vaadata, kuidas kõht kasvas.

18. Investeeri kvliteetsesse aluspesusse. Raseduspesu on oluliselt mugavam ja aitab sul ennast paremini tunda.

19. Planeeri kulutusi. Tita sünd toob kaasa päris palju päris suuri kulutusi. Käru, voodi, lapse toa sisustus, mähkmed, riided, mänguasjad – kõik maksavad üksjagu.

20. Suhtle oma beebiga. Võta iga päev natuke aega selleks, et oma pisikese titaga kontakti luua. Näiteks kohe pärast ärkamist tervita teda ja enne uinumist soovi talle head ööd.

21. Räägi lapse isaga sellest, millised vanemad soovite olla. Kirjutage üles, mis teie lapsepõlves oli head, mida tahaksite kindlasti oma titale edasi anda, ja meenutage, millised käitumisviisid teile oma vanemate puhul üldse ei sobinud.

22. Mõtle, kuidas ja millal tööl suurt uudist teatada.


Allikas: Babycenter