Rasedus ja “väike” põis käivad käsikäes, eriti veel siis, kui kõhubeebi sinu põit oma padjana kasutab. Sa võid proovida tarbida õhtul vähem vett, et öösel mitte nii tihti WC-s käia, kuid ära unusta, et vähemalt 8 klaasi vett pead päevas rasedana kindlasti jooma. Tihti on probleemiks mitte just tihe tualetiskäik, vaid selle tegevuse järgne unetus. Ühe lahendusena võid kasutada, nii tualetis kui teel sinna, väiksema heledusega lampe või öövalgusteid, millel on hubane sume valgus, sest eredad tuled on stimuleeriva toimega ja segavad organismil taas uinumast.
Rase naine
Kui sa oled väsinud ja kurnatud, siis peaksid tegema oma power nap’i enne kella 15.00 — nii on kõige suurem tõenäosus, et see ei sega sinu öist unerežiimi. Et vältida tusast ärkamist, hoia uinaku aeg umbes 20 minuti piires.
Foto:Scanpix/PantherMedia

Kui öised kõrvetised piinavad, siis proovi järgmine päev 2 tundi enne magamaminekut mitte süüa ning proovi vürtsikaid toite vältida. Veel mõned nipid: tõsta voodipäist mõne cm võrra ja proovi magada vasakul küljel, et maohapped omal kohal hoida.

Rasedus

Ükskõik kui palju sa ka ei pingutaks ja asendeid ei muudaks, ikka pole sul piisavalt mugav. Kindlasti on see seotud sinu suure kõhuga, aga kui see sind pikaajaliselt tõsiselt piinab, siis võta ühendust oma arstiga. Nimelt National Sleep Foundation’i sõnul kannatab umbes 1% rasedatest rahutute jalgade sündroomi all, mis tähendab omakorda seda, et ema ei saa piisavalt lapse arenguks vajalikku rauda või foolhapet.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Uhh… Kõik need raseduse lisakilod kombineerituna paistes näo ja ninasõõrmetega võivad viia selleni, et sa hakkad norskama. Kui su enda norskamine hoiab sind üleval, siis proovi ninaplaastreid, mis avavad ninasõõrmed ja aitavad sul paremini hingata ning seeläbi norskamist vältida. Kui norskamise probleem on jätkuv ja ekstreemne, siis võib olla isegi vajadus CPAP (continuous positive airway pressure) hingamismasina järele. CPAP aparaadiga hoitakse mehhaaniliselt nina- (või nina-suu) maski abil farüngeaalruumis tekitatud rõhu toimel hingamisteed uneajal avatuna, et tagada organismi normipärane hapnikuga varustatus.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kõhubeebidele meeldib end liigutada kui ema puhkab ja end ei liiguta. Ehk siis, kui sul on öösel tunne, et su laps tantsib sinu ribide all, siis ei ole kahjuks sinna midagi parata. Ära muretse — hoolimata sellest, et teised emad sulle väidavad, et laps hakkab ka sündides rohkem öösel üleval olema, ei pruugi see nii minna. Võib-olla see teadmine aitab sul ka paremini uinuda, proovi lõdvestuda ja lapse tantsusamme nautida.

Rase naine

Sa mõtled oma nimekirjale ja asjadele, mis kõik veel tegemata on, kuidas sünnitus kulgeb, millised asjad veel ostmata ja pakkimata on, peas keerlevad kõik võimalikud hirmud emaks saamise ees jne? Selle asemel, et end öösel nende mõtetega kurnata, mine võta mõnus lõdvestav vann või loe raamatut (mis oleks kerge lugemine ja ei oleks seotud rasedusega). Ürita vältida telerit ja telefoniekraani, sest hele ja sinakas valgus paneb sind veel kauem üleval olema ja raskemini magama jääma.

yoga
  • Igapäevased harjutused aitavad kaasa sügavale unele. Proovi iga päev vähemalt 30 minutit jalutada või ujuda.
  • Valutava selja puhul pane üks padi jalgade vahele, see vähendab seljale mõjuvat koormust.
  • Jalakrampide puhul ürita päevasel ajal istudes jalgu võimalikult palju üleval hoida ja palu õhtul oma elukaaslasel enda jalgu masseerida. Sest mida paremini magad sina, seda paremini magab ka tema.

Allikas: Tartu Ülikooli Kliinikum, thebump.com