Kui haiglasse astub inimene, kellele ei ole tehtud COVID-19 testi, tuleb eeldada, et ta on nakkuse kandja ja temaga vastavalt ümber käia. Isegi kui uksest sisse astudes tehakse test, siis võtab vastus pool päeva.

Kui selliseid meetmeid ei kohaldataks, seaks see ohtu emad, vastsündinud, meditsiinipersonali, kõik ülejäänud haiglas viibijad ja tagatipuks inimese enda. Kui meetmeid ei kohaldataks, siis piisaks vaid ühest haiglasse sattunud COVID-19 kandjast, et potentsiaalselt nakatada kümneid, kes omakorda nakataks sadu.

Nüüd kujutame ette, et ühele sünnitajale lisaks astub haigla uksest sisse veel kaks inimest, kes võivad olla enesele teadmata COVID-19 kandjad. See tähendab, et riskid mitmekordistuvad. Mitmekordistuvad aga ka kulud isikukaitsevahenditele ning tööhulk personalile.

Personali ja isikukaitsevahendite ressursi peaks samal ajal aga fokusseerima sünnituste vastuvõtmisele, emade, vastsündinute ja personali kaitsmisele.

Elu on suurim väärtus, mida õigus ja seaduse reeglid peavad kaitsma. Elu kaitsmine on põhjus, miks teeme tihti reeglitest erandeid. Näiteks lubame kiirabil ületada kiirust ja ületada ristmik punase tulega. Suuremas pildis on see põhjus, miks täna on rakendatud eriolukord.

Juriidikas kehtib üldpõhimõte — inimeste õigusi võib piirata siis, kui piirang on proportsionaalne olulisema eesmärgi saavutamiseks. Seda peegeldab ka meie põhiseaduse § 11.

Selline piirang on proportsionaalne. Sünnitusel viibimise keelu eesmärgiks on vältida rohkemate isikute nakatumist COVID-19 viirusesse. Piirang kaitseb tervishoiutöötajaid, aga ka ema ning sündinud last. Selline meede maandab otseselt vahetu ja olulise riski. Samaväärilist mõju ei ole eluliselt võimalik saavutada muude meetmetega. Ühtlasi on meede õiguslikust vaatenurgast mõõdukas, sest kuigi kahtlemata on saatjate sünnitusel osalemine oluline, siis pole see vältimatult vajalik.

Vajadus kaitsta kõiki emasid, kõiki lapsi ja meditsiinipersonali elu COVID-19 eest kaalub paratamatult neil rasketel aegadel üles isa ja ema õigused osas, milles elu kaitsmine on olulisem eesmärk.

Jaga
Kommentaarid