Loe ka Pere ja Kodu eriajakirja 9 Kuud!

Küsimusi on beebiootel naistel palju ja vastuseid veel vähe. Kogusime kokku küsimused, mis peagi sünnitama minevatele paaridele kõige rohkem muret teevad ja praktilisi soovitusi jagab ämmaemand Ingrid Kaoküla.

Kuidas stressi vältida?

Tee igal hommikul lahti Terviseameti koduleht SIIN!

Sellest piisab! Ära kuula-vaadata uudiseid. Need tõstavad ärevuse taset. Ära usu sotsiaalmeedias levivaid kuulujutte! Kui satud mõnele kohutavale uudisele või kuulujutule, kontrolli enne, kui uskuma jääd ja ärevusse satud. Tegele kõige sellisega mis meeldib ja hinge kosutab: loe häid raamatuid, vaata filme, kuula muusikat. Joonista, meisterda või maali.

Kas poes käia?

Poes võib ikka käia. Tee poeskäiguks nimekiri, et olla poes võimalikult lühikest aega. Külasta poodi väljaspool tippaega, täida teenindajate korraldusi. Pese koju jõudes puhtaks ostetud viljad ja oma käed.

Kas õues käia?

Kindlasti peaks õues käima. Liikumine on ju tervise ja ilu pant ka beebiootajale. Liikumine aitab beebil sättida end sündimiseks parimasse võimalikku asendisse, parandab Sinu vereringet, parandab vastupidavust, parandab immuunsust ja aitab hoida seedimise korras. Mine jalutama kodu lähedale, ära kasuta ühistransporti. Jalutada tohib Eestis ka tänavatel, aga kindlasti on kevadel pargis või metsatukas ilusam ja selline jalutuskäik kosutab lisaks kehale ka hinge.

Kas peaks teiste inimestega suhtlemise üldse ära lõpetama?

Jah, võiks küll silmast-silma suhtlemisest loobuda väljaspool nende inimeste ringi, kellega koos elad. Õnneks saab sõprade ja sugulastega suhelda ka telefoni ja suhtluskeskkondade kaudu.

Kui lähedal võib olla teiste inimestega suheldes?

Haigustunnustega (köha, nohu) inimesele ei tohiks minna lähemale kui 1 meeter. Ka täiesti tervena tunduvat inimest oleks mõistlik mitte emmata või suudelda.

Kas laps kõhus võib läbi ema saada viiruse?

Praeguseks ei ole teada. The National Perinatal Association (USA Perinatoloogide Assotsiatsioon) andmetel ei ole leitud koroonaviirust ei vastsündinu ninaneelust, looteveest ega nabaväädi verest. Viirus ei kandu emalt lapsele, vaata vajadusel SIIT!

Kas on medikamente, mida ennetavalt süüa?

Selliseid medikamente ei ole. Toidulisanditest võib olla abi C-vitamiini, Zn ja D-vitamiini toidulisandist. Aga kõige paremini omastab inimene C-vitamiini värsketest või külmutatud viljadest-marjadest, hapendatud kapsast. Suurepärased immuunsuse tõstjad lisaks tuntud küüslaugule on must sõstar, astelpaju, kibuvits. D-vitamiin tekib nahas päikese toimel — keera nägu päikese poole!

Kas näomask aitab?

Näomaski peaksid kandma haiged, et nakkust kandvad süljepiisad ei satuks keskkonda. Terve inimene maski kandma ei pea ja sellest ei ole tõenäoliselt ka kasu. Maski tuleks kanda, kui pead hoolitsema haige eest (kuigi seda võiks vältida, kui vähegi võimalik).

Mida kaasa pakkida? Kas haiglakotti pakkides peaks nüüd lisama mingeid konkreetseid asju?

Ikka tavalised asjad, mida erinevates raamatutes ja veebilehtedel soovitatakse: isiklikud hügieenitarbed, mõnusad koduriided, midagi näksimist. Kindlasti ka ilmale vastavad riided beebiga koju tulemiseks. Mina soovitan otsida ja valida kaasa head muusikat ja juhendatud meditatsioone, mis aitavad jääda rahulikuks ja keskenduda. Varusta end kindlasti kõrvaklappide või hands-free seadmega! Hoolitse selle eest, et saaksid kodustega ühendust pidada, et akud kestaksid ja laadija maha ei jääks.

Mis haiglates on teistmoodi, mis ees ootab? Mis ettevalmistusi koroonaga vaja teada?

Haiglad üritavad kaitsta nii sünnitajaid kui iseennast, et jätkuks abistajaid: arste, ämmaemandaid ja hooldajaid. Mida vähem on haiglas inimesi, seda väiksem on oht nakatuda. Kui oled haige (köha, palavik) või oled määratud karantiini sel ajal kui sünnitus algab, teavita sünnitusosakonda ette enda saabumisest telefoni teel, et haigla saaks teha teie saabumiseks ettevalmistusi.

Ole valmis lahkuma oma lähedasest juba välisuksel, tehke musid-kallid enne uksekella helistamist. Vastuvõtuosakonnas tehakse sünnitajale esmased terviseuuringud, nagu ka tavaliselt. Kui sünnitus on alles ettevalmistuse faasis, võidakse sul soovitada veel koju tagasi minna sünnituse edenemist ootama. Sünnituse jälgimise juhend kehtib, nagu sünnitusosakondades tavaliselt.

Tõenäoliselt palutakse Sul püsida oma toas ja kasutada personali kutsumiseks kutsenuppu. Üldkasutatavates ruumides kantakse suu-nina maski. Personal kannab ja kasutab vastavalt vajadusele isikukaitsevahendeid (kaitseriietus, mütsid, kindad maskid, et kaitsta nii sünnitajaid kui iseennast. Lähedust saab pakkuda sinu mees või valitud sünnitoetaja olles Sinuga ühenduses läbi telefoni või mõne veebikeskkonna kaudu. Saab julgustada, pakkuda emotsionaalset tuge ja isegi koos hingata.

Kas koroonahaige ema laps pannakse karantiini emast eraldi 14 päevaks?

Kui ema tervislik seisund on raske ja ta ei saa lapse eest ise hoolitseda, siis on see võimalik. Kuna meie sünnitusmajad ei ole sellekohast infot veel laiemalt jaganud, siis lähtun taas rahvusvahelistest soovitustest: kuna koroonaviirust kandva ema rinnapiimast ei ole leitud koroonaviirust, siis on imetamine soovitatav. Kuna koroona viiruse tüsistusena võib kujuneda kopsupõletik ja hingamisraskused, siis peavad emad ja lapsed olema erilise tähelepanu all.

„60aastase imetamisnõustamise kogemusega La Leche League International julgustab ja kutsub üles kõiki perekondi jätkama imikute rinnaga toitmist ka siis ja eriti siis, kui imetav ema või teised perekonnaliikmed on nakatunud koroonaviirusesse. Suur hulk erinevaid uuringuid näitavad, et rinnapiimaga toidetavad lapsed põevad haigusi kergemini ning lühiajalisemalt. Rinnapiim sisaldab mitmesuguseid erinevaid immunoloogilisi proteiine, sealhulgas antikehasid ja kõige suurem kasu on neist läbi vahetu imetamise.

(Naistearstide Liit on selle kohta eilse (18.03) seisuga avaldanud dokumendi, mille leiad SIIT! - toimetus)

Emad, kes nakatuvad vahetult peale sünnitamist ja alustavad seejärel kohe rinnaga toitmist ning need, kes nakatuvad imetamise ajal, toodavad sekretoorseid IgA antikehasid ja paljusid teisi kriitilise tähtsusega immuunosakesi, mis jõuavad läbi rinnapiima lapseni ning aitavad imikute immuunsüsteemil toimida ja kaitsekehi toota, et viirusega võidelda. Hügieeninõuete täitmine ja järgimine aitab samuti oluliselt vähendada viiruse edasikandumist.” Rohkem SIIT!

Kas praeguses olukorras tasulise ämmaemanda saab võtta?

Juba varem sõlmitud lepingud toimivad, kui ämmaemand on terve ega ole karantiinis. Uusi lepinguid ei sõlmita.

Kuna tugisik on keelatud, kas ämmaemand on siis püsivamalt sünnitustoas?

Ei, ämmaemand käib vaid vastavalt vajadusele (vähemalt 30 minuti järel) sünnitaja tervisenäitajaid kontrollimas ja beebi südamelööke kuulamas. Vajadusel juhendab ja vastab küsimustele. Kui algavad pressid, ei jää sünnitaja enam üksi. Vajadusel kutsub ämmaemand lisaks appi teise ämmaemanda, arsti või hooldaja.

Rasedate hulgas levib info, et ultraheli aegu tühistatakse ja lükatakse edasi.

Vaadake jooksvat infot haiglate kodulehtedelt. Nt ITK, kus see küsimus ka KKK all kirjas (SIIN! ja SIIN! ) Kui vastuvõtuaegu tuleb tühistada, siis antakse sellest individuaalselt teada sõnumiga registreerunud patsiendi telefonile. Kuna praegust olukorda Eestis käsitletakse tervishoiu hädaolukorrana, siis tähendab see, et haiglad peavad hakkama plaanilist ravi piirama, et tulla toime erakorralise ravivajaduse kasvamisega.

Erakorralist kohest uuringut vajavad naised kindlasti saavad vajalikud uuringud. Saan aru, et iga naise jaoks on just tema seisund eriline, aga uuringute-protseduuride tegemisel lähtutakse meditsiinilisest näidustusest ja sellest kas tegemist on rutiinse protseduuriga, mida saab ka edasi lükata või hädavajaliku uuringuga (nt seoses raseduse katkemise ohu, veritsuse või valuga).

Kas see on hetkel parem? Kas koroona on rasedale nii ohtlik?

Koroonaviirusest tingitud haiguse võivad saada kõik inimesed, kes sellega kokku puutuvad. Ka rasedad. Noored terved täiskasvanud põevad reeglina haigust kergelt. Kui rasedal on lisaks mõni krooniline haigus või näiteks rasedusdiabeet, siis võib haigus kulgeda ka raskelt. Koroonaviiruse tagajärjel kujunev kopsupõletik ja hingamisraskus on rasked seisundid, eriti rasedale.

Pelgulinnas on rasedate nõuandla täiesti eraldi sissepääsuga koht, miks selline asi rakendub?

Sellepärast, et Eestis on rakendatud tervishoiu hädaolukord ja sellega seoses piiratakse plaanilisi visiite, et vältida inimeste liigseid kontakte, säästes nii naisi kui meditsiinitöötajaid,

Tervishoiusüsteem töötab praegu eritingimustel. Kohe kui võimalik, minnakse tavapärase töökorralduse juurde tagasi. Kaitsta ei ole vaja vaid rasedaid ja mitte vaid teiste inimeste eest, vaid ka rasedad omavahel ja rasedad meedikutega ei tohiks kokku puutuda, näiteks garderoobis, ühist WC-d kasutades või ukse taga järjekorras istudes. Meetmed on vajalikud nii naiste kui meedikute kaitsmiseks. Et me ei oleks ühel hetkel olukorras, kus kõik õed-arstid-ämmaemandad on 14ks päevaks karantiinis ja sünnitusmajja tööle kutsuda e ole kedagi.

Raseda poolt esitatud küsimus: keskendume, et keegi ei sureks, aga kas uued elud pole enam olulised?

Loomulikult on uued elud olulised ja just nende kaitseks ongi need muudatused sünnitusmajade ja emadusnõuandlate töökorralduses tehtud.

Ingrid Kaoküla
MTÜ Ämmaemanduskeskus, perede koolitaja
OÜ Kodusünnitus, ämmaemand

Kuna peatsetel sünnitajatel on samal teemal veel mitmeid muresid seoses koroonaohuga kehtestatud piirangutega nii raseduse jälgimise ajal kui sünnitusmajades, siis esimesel võimalusel avaldab Pere ja Kodu ka Eesti Naistearstide seltsi kommentaari.