Üksikud naised teevad valiku isiklike eelistuste põhjal: ühele on oluline haridustase, teisele mehe kasv, kolmandale silmavärv.

Valdav osa Elite spermadoonoritest on eestlased ja kõik doonorid on eestimaalased – mis tähendab, et elavad Eestis. Hetkel on kliinikus vaid kolm muust rahvusest (venelane, grusiin ja valgevenelane) doonorit. Välismaalase rakke on võimalik tellida välismaistest spermapankadest, näiteks Taanist Euroopa Spermapangast. Üldiselt kasutavad eestlased seda siiski harva, arvestada tuleb ka täiendava kuluga. Välismaalasest spermadoonorit võivad vajada kohalikud naised, kes abikaasa nahavärvi või päritolu tõttu vajaksid eestlastest väga erinevat doonorit. Selliseid naisi on aga Eestis üsna vähe.

“Igal aastal kasutatakse Elite erakliinikus spermadoonorit umbes neljakümnel korral ja sellest sünnib aastas umbes kümme last,” ütleb doktor Sõritsa. “Viimase 17 aasta jooksul oleme saanud 224 last spermadoonorite abiga ning 16 last on peatselt sündimas.” Umbes pooled spermadoonori kasutajatest on suhtes ja umbes sama palju üksikud naised. “Lisaks muudele põhjustele võib veel välja tuua lesbipaarid. Ükskord oli ka paar, kes ei soovinud olla vahekorras.”

Doonori kohta antav info on doktor Sõritsa hinnangul piisav: “Eestis poleks mõeldav fotode järgi valimine, seda nii konservatiivuse kui ka Eesti väiksuse tõttu – sel juhul oleks meil tõenäoliselt ainult paar julget doonorit. Mõnikord küsitakse doonori huvide ja välimuse kohta. Näiteks soovitakse välistada eemaleulatuvad kõrvad ja ebaloomulikult suur nina või muud taolist. Selle olukorra oleme lahendanud nii, et eriskummaliste näojoontega doonoreid meil ei ole – kõik on tavalised kenad mehed.”