Keskhaigla Sünnitusmaja tähistab sel aastal enneaegse sünni päeva trepikontserdiga — esinema tulevad Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli viiuliansambel „Võlukeeled“ ja sellele järgneva tänuüritusega meditsiinitöötajatele, koostööpartneritele ning rinnapiimadoonoritele.

Ühtlasi tänatakse päeva raames rinnapiimadoonoreid. Keskhaiglas paikneval Baltikumi ainsal emapiimapangal on igal aastal umbes 30 doonorit, kes annetavad enneaegsetele lastele kuni 220 liitrit rinnapiima aastas. Sel aastal täitus emapiimapangal 6 tegutsemisaastat.

Tänulik ollakse iga koguse eest, sest näiteks 1 kg kaaluv pisike sööb esimesel elupäeval vaid 10 ml ehk 1 ml korraga. „Kogu maailmas on see nii, et igas keskuses, kus ravitakse väga väikeseid enneaegseid beebisid, kasutatakse nende toitmiseks esimestel päevadel vajadusel doonori rinnapiima. ITK on loonud meil sündinud lastele Baltikumis ainsana selle suurepärase võimaluse ning oleme selle üle uhked. Soodustame just emapiimaga toitmist ning on heameel tõdeda, et 86,6% enneaegsetest lastest saab haiglast koju pääsedes just emapiima,” rõõmustab emapiimapanka juhtiv lastearst Annika Tiit.

Lisaks annab Wellmark Health tänuürituse raames sünnitusmajale pidulikult üle soovidepuu, mis on AbbVie (AbbVie Biopharmaceuticals GmbH Eesti filiaal) poolt kingituseks enneaegse sünni päeva puhul. Soovidepuu autor on kunstnik Anni Varm ning see hakkab kaunistama ITK Sünnitusmaja neonatoloogia osakonna seina — sellele saab kinnitada kaunid pildid ja kirjad haiglas enneaegselt ilmavalgust näinud lastest ning nende edusammudest kasvamisel.

Häid kaasamõtlejaid on veelgi. Tänuüritusel annab Kangadžungel neonatoloogia osakonnale üle ka kuvöösikatted — igat katet kaunistab soe ja südamlik sõnum. Suhkruingel kondiiter on valmistanud keerulise sünnilooga ja enneaegselt sündinud beebide vanematele, kes viibivad sel päeval meil haiglas, väikese magusa üllatuse.

Täna, 17. novembril toimuvad Ida-Tallinna Keskhaiglas enneaegse sünni päeva raames mitmed vahvad üritused. Ka sel aastal illumineerib Keskhaigla koostöös valgusdisaini firmaga Cuu Club ja turvafirmaga G4S Eesti selleks päevaks oma Sünnitusmaja sirelilillaks. Sirelililla on enneaegselt sündinute tunnusvärv, see tähistab uue elu algust ja sümboliseerib optimismi. Lilla valguse süütamine enneaegse sünni päeval on ilus žest, millega oma toetusest märku anda — Ida-Tallinna

Foto:ITK

Keskhaigla tänab siinkohal häid partnereid, kellega koostöös sünnivad südantsoojendavad lahendused.