Barcelona teadlased uurisid 1100 naise toitumist raseduse ajal, kaasa arvatud 186-t Bradfordist pärit naist, kes armastasid friikartuleid.

Naised, kes sõid iga päev rämpstoitu, sünnitasid beebid, kes olid keskmisest u 150 grammi kergemad ja kelle peaümbermõõt oli 2,5 cm väiksem.

Akrüülamiid on kantserogeen, mis tekib süsivesikurikkaid toite (kartul, riis, teraviljad kuumutades), vahendab Keskkonnaportaal Bioneer. Uurijad tuvastasid, et pakitäis kartulikrõpse sisaldab 500 korda enam akrüülamiidi, kui on WHO poolt lubatud piirmäär joogivees. Friikartulid, mida müüvad McDonalds ja Burger King, sisaldavad akrüülamiidi 100 korda enam lubatud joogivee piirmäärast. On leitud, et akrüülamiid põhjustab nii hea- kui halvaloomulisi kõhukasvajaid ning ka perifeerse ja kesknärvisüsteemi häireid. Akrüülamiidi on leitud küpsetatud kartulites, friikartulites, küpsistes ja leivas, samuti teistes süsivesikurikastes toitudes.