Kodusünnitust võib planeerida terve naine, kelle rasedust on korralikult jälgitud, sünnitusega seotud riske on hinnatud ämmaemanda ja vajadusel ka naistearsti poolt ning leitud, et rasedus on normaalne ja madala riskiga. Kui on olnud eelnenud rasedusi ja sünnitusi, siis vaadatakse, kas seal on esinenud olukordi, mis võivad oodatavat sünnitust mõjutada.

Sünnituskoht ei tohi asuda lähimast sünnitusosakonnast kaugemal kui 30 kilomeetrit! Loomulikult ei saa sünnitada kodus, kui laps sünnib enneaegsena, laps on tuharseisus, tegemist on kasikrasedusega või on emal või oodataval lapsel avastatud mõni raske haigus. Need on vaid üksikud näited.

Mis on eelised haigla ees?

Teaduslike uuringute põhjal on planeeritud kodusünnituse eelisteks väiksem vajadus sünnitusabialasteks sekkumisteks, võrdsed või paremad tervisenäitajad nii emadel kui lastel ja emade suurem rahulolu sünnituskogemusega.

Et kodus sünnitavad vaid terved naised pärast hästi kulgenud rasedust, siis esineb kodusünnitusel tõsiseid probleeme väga harva. Planeeritud kodusünnituse riskid on seotud aeglasema abiga ohuolukordades. Kõiki probleeme pole võimalik ette näha ja seepärast on ämmaemandal kaasas hapnikuballoonid, elustamismaskid, ravimid ja tilgutisüsteemid, et tulla toime esmaabi andmisega. Raskemate probleemide korral on loomulik, et sünnitus lõpeb sünnitusmajas.

Loe kodusünnituse kohta värskest ajakirjast 9 Kuud

Ametlik ämmaemandusabi kodusünnitusel

Alates 1. augustist 2014 on Eesti Vabariigis võimalik naistel, kes on valinud sünnitamise kohaks kodu, saada ametlikult ämmaemandusabi kodusünnitusel. Samast päevast alates tekkis ämmaemandatel võimalus taotleda kodusünnituse tegevusluba. Esimesena pakkus ametlikult võimalust sünnitada turvaliselt kodus Ingrid Käoküla. Eestis on kodusünnituse tegevusluba lisaks temale neljal ämmaemandal: Siiri Põllumaa, Häli Viilukas, Raina Laugamets ja Ülle Piiskoppel.

http://kodusynnitusejuhend.weebly.com

www.kodusynnitus.ee