Progesteroon mõjub sinu liigestele ja muudab need venivamaks. Sinu rinnakorv venib, emakas kasvab suuremaks ja kõik organid nihkuvad sellega seoses. Ka sinu süda, mis peab raseduse ajal topelt tööd tegema, suureneb.

Jälgi pidevalt oma rühti, sinu kehahoiak võib nende muutuste tõttu ära vajuda. Tuharseisus beebid võivad ka rinnakorvipiirkonnas ebamugavust põhjustada.

2. Sinu luustik pehmeneb

Östrogeeni suurenenud hulgast võib olla põhjustatud liigne pinge alaselja piirkonnas. Sind võivad ees oodata seljavalud.

Midagi tõstes alusta kükkasendist, et vältida koormust seljale.

3. Sinu keha tursub ja paisub

Suurenenud vedelikuringlus võib põhjustada sinu kehas turseid, eriti juhtub see pahkluupiirkonadades.

Suurenda vedelikutarbimist ja päeva lõpus tõsta oma jalad puusadest kõrgemale. Kui tursed on suured, kontrolli arsti juures oma neerude tööd.

4. Sinu nahk muutub

Sinu nahale võivad kõhu kasvades tulla venitusarmid. Peab ütlema, et need ei kao päriselt enam kunagi, kuid hiljem siiski tuhmuvad.

Kreemita ja niisuta oma nahka, joo rohkem vedelikku.

5. Veenilaiendid jalgadel

Mõnedel inimestel on geneetiline eelsooduus veenilaiendite tekkeks ja mõnel mitte. Sind võivad aidata kerged harjutused, tugisukad ja piisavalt puhkust.

Väldi raseduse ajal kõrgeid kontsi, siis väheneb ka koormus jalgadele.

6. Sinu emakas kogub kogu raseduse jooksul palju vett

Kui emakas on raseduse alguses nagu pisike pirn, siis raseduse lõpus rohkem nagu pirakas arbuus.

Raseduse lõpus võid tunda, et ei saa enam tavalises asendis magada, sest nüüd on kõht ülisuur ja ka vaagen venib ning rinnakorvil on kitsas. Kui tunned, et magamise ajal on ka raskem hingata, proovi magada nii, et pea ja ülakeha on patjade abil kõrgemale tõstetud.

7. Sinu juuksed muutuvad väga kauniks

Östrogeeni mõjul muutuvad sinu juuksed paksemaks ja läikivamaks, nende kasv aeglustub ja juukseid langeb vähem välja.

Ära hakka liigselt muretsema, kui pärast sünnitust hakkab juukseid rohkem välja langema. Need on üksnes need juuksed, mis sul raseduse ajal välja langemata jäid. See, et rinnaga toitmine võib põhjustada juuste väljalangemist, on müüt.

8. Pead tihti tualetti külastama

Esimesel raseduse trimestril avastad, et pead varasemaga võrreldes väga tihti pissil käima. See on seotud sellega, et emakas suureneb ja surub põiele.

Vähenda oma organismi aitamiseks tee ja kohvi joomist ja eelista kas vett või lahjendatud mahla. Jõhvikamahl on parim.

9. Sinu keha on muutunud painduvaks

Venid raseduse ajal nii hästi, nagu oleksid vahepeal usinalt iluvõimlemist teinud. See tuleb sellest, et sinu keha valmistub sünnituseks.

Väldi asendeid, mis su keha liigselt venitavad. Proovi mitte istuda ristatud jalgadega ja ära istu ka põlvedel.

10. Sinu käed surisevad ja kihelevad

Käte tuimus, surisemine ja kihelemine ei esine igaühel ja kaob tavaliselt pärast sünnitust, kuid räägi sellest kindlasti oma arstile, et välistada trombi tekkimise ohtu.

11. Sinu keha toodab rohkem verd

Raseduse ajal ringleb sinu organismis poole rohkem verd, kui tavaliselt ja südame koormus vere pumpamisel on lausa 40% suurem. Sinu keha toodab 20% rohkem punaseid vereliblesid, et hapnikku laiali vedada ja seepärast pole ka ime, kui sulle tundub, et lõõtsutad ja hingeldad raseduse lõpupoole rohkem.

Nüüd sobib jalutamine ja ujumine, et oma organismi aidata. Kuid kindlasti ei maksa sportimisega üle pingutada. Õhupuudus võib olla ka märk aneemiast, räägi sellest kindlasti oma arstiga.

12. Lõhnataju on teravnenud

See, et raseduse ajal väga täpselt eristad, millised toidud meeldivad ja millised mitte, on seotud just teravnenud lõhnatajuga, mitte maitsemeelega.

Ole valmis selleks, et teatud lõhnad tekitavad sinus tunde nagu oleksid haige. Väldi neid.

13. Sinu kõhubeebi sööb enne sind

Väga oluline on raseduse ajal süüa tervislikku toitu. Sinu beebi võtab sinu organismist kõik, mida ta vajab ja nii võib sinul näiteks rauapuudus tekkida.

Toitu mitmekülgselt ja tervislikult, kui sul on kalduvus aneemiale, siis võid vajada rauatablette. Pea nõu oma arstiga, missuguseid vitamiine võiksid lisaks vajada.

14. Sa hingad sügavamalt

Kasvav emakas surub diafragma kokku ja sulle tundub, et õhku ei jätku, kuid tegelikult tarbid rohkem hapnikku.

Hoia oma rühti nii, et sul oleks parem ja lihtsam hingata.

15. Vaagnapõhjalihased venivad

Sünnitusest tingitud uriinipidamatus on tänapäeval vähenenud, sest naised on õppinud tegema vaagnapõhjalihaste harjutusi.

Harjutus sarnaneb sellega, mida teed siis, kui hoiad pissi kinni. Pinguta ja lõdvesta oma lihaseid harjutust tehes seni, kuni jaksad. Tasub harjutada, sest see tuleb kasuks ka sünnitusjärgse sekselu puhul.

16. Sinu nägu tumeneb

Selline "rasedusmask" ehk pigmendist tumenenud ala nina ja põske piirkonnas, ilmneb raseduse ajal ainult osadel naistel ja põhjus pole teada.

Sa võid seda meigiga varjata. Päevitamine pole samuti soovitatav. Ja pärast sünnitust kaob see enamasti ära.

17. Sinu kõhule tekib joon

Mõnede naiste kõhule tekib raseduse jooksul kõhule tume joon, mis jookseb naba juurest alla. See on põhjustatud suurenenud melaniini tasemest, kuid miks see täpsemalt tekib ja miks ainult osadele naistest, pole teada. Tumedanahalistel ja kergesti päevituvatel naistel tekib see joon suurema tõenäosusega.

See joon pole kuidagi ohtlik ja hiljem läheb see ka veidi heledamaks

18. Sinu rinnad muutuvad

Paljud naised muretsevad täiesti asjatult, et rinnaga toitmine võib nende rinnad vormist välja viia. Tegelikult tekivad rinna kuju ja suurusega seotud muutused hoopis raseduse ajal. Seepärast on soovitav kanda sobivat toetavat pesu.

19. Sinu hambad vajavad hoolitsust

Tavatseti öelda, et iga rasedusega kaotab naine ühe hamba, kuid tänapäeval ei pea see muidugi nii olema. Raseduse ajal tuleks kindlasti hambaarsti külastada, kuna hambad võivad lagunema ja igemed veritsema hakata.

Vali nüüd kindlasti ka pehmem hambahari ja söö kaltsiumirikast toitu.

20. Seedimine aeglustub

Progesteroon aeglustab sinu seedeprotsessi, et sinu keha jõuaks kõik beebi jaoks vajaliku kokku koguda ja talle edasi anda. See võib põhjustada kõhukinnisust.

Taga, et sa sööksid piisavalt puuvilju, tarbiksid vedelikke ja liiguksid.

21. Sinu veri hüübib kiiremini

Sinu veri on hakanud kiiremini hüübima. see kaitseb sind suure verekaotuse eest sünnitusel. Ole aga tähelepanelik ja räägi ka oma arstiga, kui oled ülekaaluline või sul on trombioht.

Liigu piisavalt ja kui on kavas pikem autosõit, siis tee iga tunni tagant 15 minutiline peatus, et ennast sirutada ja jalgades normaalne vereringlus taastada.