Rasedus- ja sünnitus-puhkusele jäädakse 30-70 päeva enne eeldatavat sünnitamise kuupäeva (30-36 rasedusnädal) ning sünnituslehe vormistab arst, kelle juures on naine rasedusega arvel (günekoloog või perearst).

Millal jääda rasedus- ja sünnituspuhkusele

Kui jääda rasedus- ja sünnituspuhkusele vähemalt 30 kalendripäeva enne arsti poolt määratud eeldatavat sünnituse tähtaega, makstakse hüvitist kõigi 140 kalendripäeva eest, kui aga minna rasedus- ja sünnituspuhkusele hiljem, arvutatakse hiljem mindud päevade arv 140 kalendripäevast maha.

Uus sünnituspuhkus lapsehoolduspuhkuse ajal

Lapsehoolduspuhkusel viibiv naine, kes soovib võtta uut rasedus- ja sünnituspuhkust ning saada selle eest sünnitushüvitist, peab lapsehoolduspuhkuse katkestama. Selleks tuleb esitada tööandjale avaldus lapsehoolduspuhkuse katkestamlseks vähemalt 14-päevase etteteatamisega (kui poolte vahel pole kokku lepitud teisiti)

Märkides avaldusele lapsehoolduspuhkuse lõpetamise kuupäevaks rasedus- ja sünnituspuhkuse alguskuupäevale eelneva päeva, ei pea naine vahepeal tööle minema

Avaldus tuleb tööandjale esitada enne sünnituspuhkuse algust piisava ajavaruga (vähemalt 15-30 päeva varem), et tööandja ja haigekassa jõuaksid kindlustuse õigeaegselt vormistada.

Ravikindlustuse seadus annab kindlustuskaitse rasedatele,kelle rasedus on arsti poolt tuvastatud

Tõöandja on kohustatud andma rasedale arsti otsuses näidatud ajal vaba aega sünnituseelseks läbivaatuseks, mis arvatakse tööaja hulka. Tööandja ei või töölepingut üles öelda põhjusel, et töötaja on rase või töötajal on õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkust.

Allikas: www.tallinn.ee