Kuidas last õe või venna sünniks ette valmistada, sõltub eelkõige suurema lapse vanusest. Ühe- kuni kaheaastased ei saa üldiselt sellest aru, et ema on rase. Nendega tuleb tegelda rohkem pärast tita sündi. Veidi vanemaid lapsi tuleks aga juba raseduse ajal võimalikult palju kaasata beebiga seonduvasse.

  • Arutage enne sünnitust kogu perega läbi muutused, mida toob uue lapse sünd. Kus hakkab magama vanem laps ja kus beebi? (Kui vanem magab teie juures ja tahate teda harjutada teise tuppa, tuleks seda teha hiljemalt 4 kuud enne uue lapse sündi, siis ei teki suuremal tunnet, et beebi võttis tema koha.) Kuhu viia suurem laps, kui ema läheb sünnitama? Kes on temaga pärast kodus, kes hakkab teda viima lasteaeda, kooli, trenni? Arutellu kaasake ka laps.
  • Arutage tulevase tita nime koos vanema lapsega, las ta valib poes beebile riideid, võtke ta kaasa ultrahelisse. Ta võiks varuda enda poolt titale kingituse, näiteks kaisukaru. Kui tita on sündinud, las ta aitab teil eakohaselt tema eest hoolitseda, ta võib vahetada mähkmeid, hoida titat süles, ulatada teile asju kätte jne.
  • Kui väikelaps on siiani väga ema küljes rippunud, ei tasugi teda kaasa võtta haiglasse ema ja uut beebit vaatama. Ta ei saa aru, miks on ema koos võõra titaga kodust eemal ega tule temaga koju. Suuremate laste puhul seda probleemi üldiselt ei teki.
  • Võimalusel võiks isa võtta pärast beebi sündi puhkuse, sest nüüd suureneb tema roll vane­mate lastega tegelemisel. Sellal kui ema on palju hõivatud beebiga, peaks isa topelt aega veetma suurema lapsega, kes muidu tunneks end kõrvalejäetuna.
  • Korda suuremale lapsele iga päev, et ta on sulle sama kallis ja armas kui varem. Lapsel tekib enamasti ikka mingil tasandil armu­kadedus ja tal on raske aru saada, et kuigi ema tegeleb uue titaga rohkem, hoolib ta temast endiselt väga. Rääkige sellest lapsega korduvalt.
  • Tee suuremale lapsele õe/venna sünni puhul kingitus – väikesele tüdrukule sobib hästi­ beebinukk, kellega tema saab samal ajal tegel­da, kui emme on beebiga. Poisslastele­ midagi nende huvi kohast, aga kingi mõte on selles, et beebi tervitab kingitusega kodus ootavat õde-venda.
  • Anna katsikulistele märku, et nad tooksid midagi ka suuremale lapsele – muidu võib tema ennast tunda veelgi rohkem kõrvale jäetu või armukadedana.
  • Võtke enne beebi sündi suurema lapsega kahekesi ette võimalikult palju toredaid käike ja tegemisi. Seletage talle, et pärast beebi sündi ei saa te nii palju koos aega veeta.
  • Püüdke ka pärast tita sündi leida suurema lapsega kahekesi olemise aega (lauamängud, poeskäik, jalutamine, õhtujutt). Ka imetamise ajal saab temaga juttu rääkida, talle lugeda. Püüdke teha nii, et suurema lapse päevakavas ja harjumustes ei tuleks uue lapse sünni tõttu muutusi, näiteks õhtujutu lugemine jätkugu samamoodi kui enne.
  • Paarina on teil nüüd teineteise jaoks veel vähem aega – püüdke ette võtta rohkem tegevusi kogu perega. Kui on võimalus lapsehoidjat kutsuda, minge kas või paariks tunniks välja: sööma, kinno, jalutama.