Olgu sul sünnitusplaan kirjalikult koostatud või mitte, on sinu soovid ja ootused sünnituse juures äärmiselt olulised, seega ära kõhkle neid sünnitusel viibijatele tutvustada. Tihtipeale tegutsetakse haigla igapäevarutiinis välja kujunenud malli järgi ega tulda selle pealegi, et sul võiksid olla mingid erisoovid. Näiteks anna kindlasti teada, kui soovid platsentat endaga pärast sünnitust kaasa võtta. Või seda, et su suguvõsa naisterahvastel on erinenud preeklampsiat ja oled seetõttu ka enda tervise pärast mures. Anna kindlasti märku ka sellest, kui soovid, et tuba oleks hämaram või valgem ning kui sulle ei sobi sünnituse juures viibivad praktikandid ja muu kõrvaline auditoorium.

2. Me pole tutvunud. Kes te olete?

Haiglates on kõigil kogu aeg iga minut arvel, palju tööd ning panused kõrged, sest iga vale liigutus võib kellelegi maksta elu. Seetõttu on meedikud tihti väga tõsised, keskendunud ning võivad seetõttu jätta karmi ning eemaloleva mulje. Kui sul pole palgatud enda isiklikku sünnitoetajat, võivad sinu mitme(kümne)tunnise sünnituse juurest läbi joosta lausa kümmekond arsti ja ämmaemandat, mistõttu võib sinu privaatsustunne tugevalt häiritud saada. Ära karda küsida nimesid ning tutvustada ka ennast, kui sul selleks vähegi jaksu on.

3. Ma soovin/ei soovi epiduraali

Ämmaemandatel kipuvad olema väga erinevad põhimõtted selles osas, mis puudutab epiduraalanesteesiat. On neid, kes hoiatavad selle eest ning ka Perekooli loengutel tutvustatakse seljasüsti pahupooli nagu suurem rebendite tõenäosus ning võimalikud komplikatsioonid ja tüsistused. On ka neid ämmaemandaid, kes suhtuvad seljatuimestusse leebemalt ning pakuvad lausa ise seda varianti välja, olles sügavalt veendunud, et õige kasutuse korral on epiduraalist palju abi. Fakt on igal juhul see, et sul on alati õigus kas nõuda valuvaigistit või sellest keelduda.

4. Palun selgitage veel kord

Kuna sinul pole meditsiinilist haridust, aga sind ümbritsevatel inimestel on, siis ära karda küsida selgitusi selle kohta, mida sulle manustatakse ja mida üks või teine aparaat teeb. Võib üsna ärevusttekitav olla istuda piiksuvate masinate all, jälgida joonistuvat diagrammi ning tablool muutuvaid numbreid ilma mõistmata, mida need tähendavad. Ning kui sa ei saa sünnitegevuse käigus ämmaemanda käsklustest aru, tuleb mitu korda üle küsida, kuni lõpuks asi selge.

5. Kas te võiksite palun veidi leebem olla?

Mõni meedik lihtsalt on oma loomu poolest käredam ning see ei tähenda sugugi, et tegu oleks halva arsti või ämmaemandaga. Kui sulle istub aga rohkem hellitavam suhtumine, siis anna julgesti märku, et sulle meeldiks veidi julgustavam hääletoon. Sind abistaval arstil või ämmaemandal võib juhtumisi olla ka väga sünge huumorimeel ja otsekohene maneer, mida sina oma elu ühel olulisemal hetkel ei soovi kogeda, kuid mis mõnele sünnitajale jällegi väga meeldib. Sinu õigus on igal juhul paluda endale võimalikult turvalist ja meeldivat keskkonda.