Jälgi oma menstruaaltsüklit ja kuula oma keha, selleks ei ole vaja meditsiinilist haridust. Mida rohkem oskad oma kehasignaale kuulata, seda rohkem saad mõjutada oma viljakust. Seejuures aitab sind interaktiivne ovulatsioonikalender.

Ajasta vahekord õigeaegselt

Paljud paarid arvavad ekslikult, et kõige parem hetk rasedaks jääda on basaaltemperatuuri tõusmisel. Tegelikult on siis juba liiga hilja, sest siis on ovulatsioon juba toimunud. Munarakk on viljakas ainult ovulatsiooni päeval ja 12-18 tundi pärast seda. Seemnerakud on elujõulised ainult kuni viis päeva, seega loetakse viit päeva enne ovulatsiooni juba viljakaks ajaks.

Käi regulaarselt arsti juures kontrollis

Teadmata nakkus genitaalide piirkonnas võib ka olla lastetuse põhjuseks. Näiteks klamüüdia on raskesti märgatav ja seetõttu salakaval haigus.

Täienda mehe magneesiumivarusid

Magneesium mõjub hästi ensüümidele, mis võivad takistada rakke kahjustavate ainete tekkimist. Magneesiumi leidub näiteks sojajahus, täisterariisis, nisukliides, päevalilleseemnetes, nisuleivas, läätsedes, pähklites, magneesiumirikkas mineraalvees jne. Magneesiumi suurem tarbimine suurendab ka spermatosoidide arvu ja liikuvust.

Maga korralikult

Kes pidevalt öösiti üleval istub, ajab niimoodi ka tsükli segamini. Viljakus vajab päevavalgust. Pimedas toodab keha palju melatoniini, hormooni, mis omakorda vähendab luteiniseerivat hormooni. See tähendab, et ovulatsioon toimub hiljem või üldse mitte. Kui sul on ebareeglipärased tööajad, proovi vähemalt rohkem päevaseid vahetusi teha.

Säilita normaalkaalu

Üle- või alakaal ei ole lastetuse esimene probleem. Siiski esineb kahel kolmandikul naistest, kes kaaluvad rohkem kui 20 protsenti normaalkaalust rohkem, tsüklihäireid. Samamoodi on probleemid alakaalulistel naistel. Keha reageerib sellele ebasoodsale olukorrale ovulatsiooni või menstruatsiooni ärajätmisega.

Ela stressivabalt

Ära muretse nii palju. Viljakaks tsükliks on vaja hormonaalset tasakaalu. Pidev pinges olek põhjustab kõrgenenud prolaktiini taseme. See hormoon, mis on oluline näiteks imetamise jaoks, võib takistada ka ovulatsiooni ja viljastunud munaraku kinnitumist.

Kaitse end punetiste eest

Enne raseduse planeerimist kontrolli ja vaktsineeri end punetiste vastu. Lapseootel naisele on see haigus ohtlik.

Vaata üle oma toidulaud

Toeta oma keha ja viljakust tasakaalustatud ja vitamiiniderikka toitumisega. Näiteks foolhappe puudus võib viljakust tugevasti mõjutada ja võib põhjustada isegi väärarenguid. Rasestumise soovi korral võiks iga päev võtta 0,4 mg foolhapet. Raud ja jood on samuti tähtsad. Kui sul on E-vitamiini puudus, ei saa munarakk emakaseinale kinnituda. E-vitamiini leidub rohkesti päevalilleseemnetes, nisuidudes ja safloorõlis. Ka mehe toitumisharjumused on olulised. Sperma moodustamiseks on olulised vitamiin C, E ja B12.

Kontrolli end toksoplasmoosi eest

See nakkushaigus võib viimastel raseduskuudel beebile kahjulik olla. Kellel ei ole veres antikehi, peavad vältima võimalikke nakkustekitajaid. Näiteks ei ole soovituslik süüa toorest ja pooltoorest liha, toorvorsti ja toorpiima juustu, salati ja juurviljad peab korralikult pesema, ära tööta aias kinnasteta ja kasside läheduses pööra tähelepanu hügieenile.

Tuuluta toast saasteained välja

Saasteainete tase toas (näiteks lahustid ja puidukaitsevahendid) on 50 kuni 100 korda kõrgem kui õues. Seetõttu tuuluta regulaarselt tube ja küta mõistlikult.

Joo vähem alkoholi

Pidev alkoholi tarvitamine vähendab sperma tihedust ja kvaliteeti. Lisaks vähendab alkohol erektsiooni ja seksuaalvõimekust. Mõnikord klaasike veini või paar õlut ei ole siiski keelatud.

Ära suitseta

Nikotiin põhjustab mitmeid probleeme. Eriti peaksid suitsetamisest loobuma naised, sest suitsetamine vähendab võimalust rasedaks jääda. Folliikulite ja emaka limaskesta mürgitamine raskendab rasestumist.

Tarvita kohvi, teed ja teisi kofeiinisisaldusega jooke mõõdukalt

Piisab ühest-kahest tassist päevas, seega ei pea sa hommikukohvist loobuma.

Ettevaatust libestitega

Kui kasutad libestit, siis väldi õlibaasil libesteid. Enamik libesteid vähendavad seemnerakkude jõudmist munajuhani.

Hoia munandid jahedas

Su partneri viljakus sõltub temperatuurist. Kuum saun või vann ja liiga kitsad püksid võivad viia sugunäärmete ülekuumenemiseni ja see häirib sperma tootmist.

Vähenda tablettide tarbimist

Mõned ravimid mõjutavad viljakust. Näiteks köha- ja külmetusravimid ei ravi ainult nina limaskesta põletikku, vaid muudavad kuivaks ka suguorganite limaskesti. Konsulteeri kindlasti enne ravimite võtmist oma arstiga.

Ära planeeri enne reise kaugele maale

Kui tahad lähitulevikus rasedaks jääda, siis ära planeeri reise kaugele maale. Sellega on seotud liiga palju riske: erinev kliima võib su tsükli paigast lüüa, võid jääda haigeks ja pead antibiootikume tarvitama ja see mõjutab omakorda lapse saamist, vaktsiinid, näiteks malaariavaktsiin on kehale küllaltki kurnavad ja on seetõttu enne rasedust tabu. Vaktsiinid hepatiidi ja teetanuse vastu rasedust ei mõjuta.