Sa pead arvestama sellega, et esimesed sünnitused kestavad keskmiselt 12 tundi. Et vastu pidada, pead olema heas füüsilises vormis. Kui treening ei ole sulle vastunäidustatud, peaksid iga päev kuni sünnituseni välja saama kerget füüsilist koormust. Jalutamine, ujumine, jooga, venitamine jms rahulikud tegevused aitavad su kehal eesseisvaks katsumuseks valmistuda. Hea abimees on võimlemispall — vaheta tool selle vastu välja ja istu hoopis pallil. See lõdvestab puusi ja treenib kõhulihaseid.

Õpi põhitõed selgeks

Loe artikleid ja raamatuid loomuliku sünnituse kohta, külasta perekooli loenguid, vaata filme — vii end kurssi ja ammuta teadmisi! Mida rohkem sa tead, seda vähem sa kardad. Kui sa mõistad, miks valu tekib, kuidas see tekib, miks valu intensiivssemaks läheb ja õpid tehnikaid, kuidas valuhoogudest üle saada, ei lähe sa sünnituse ajal hirmust krampi ja suurendad tõenäosust loomulikult sünnitada.

Palka abiväge

Sul on võimalik palgata tasuline ämmaemand, kes on kogu sünnituse jooksul sinu kõrval. Vali inimene, keda sa 100% usaldad ja kellga sul on hea klapp. Kogenud nõuandja on sel raskel hetkel su kõrval väga vajalik, sest tema oskab soovitada asendeid, juhendab hingamist, õpetab õigesti pressima ja annab su kaasale vahepeal puhkust. Kui sul on inimene juures, kes oskab märgata võimalikke ohumärke ja sind õigesti suunata, on sul märksa suurem šanss laps loomulikult ilmale tuua.

Harjuta

Harjuta ennast juba varakult mõttega, et sa saad sellega hakkama. Sisesta seda endale ise ning kindlasti külasta perekooli loenguid, käi rasedate joogas ja mediteeri, et oma mõtted õigesse suuna juhtida.

Varusta end õigesti

Sünnitades pead sa ennast võimalikult mugavalt tundma. Seepärast paki oma haiglakotti kõikvõimalikud asjad, mis võiksid su enesetunnet parandada lasta sul lõõgastuda. Plaat lemmikmuusikaga, hommikumantel, padi, oma voodipesu jms pisikesed asjakesed teevad olemise hubasemaks. Kindlasti käi enne sünnitust haiglas ekskursioonil, tutvu sünnitustubade ja peretubadega, et teaksid, mis sind ees ootab, mis nendes tubades on ja mida sina vajaksid, et ennast hästi tunda.

Tee nimekiri

Haiglasse ei soovitata minna enne, kui tuhud käivad regulaarselt iga 5-8 minuti järel. Selleni jõudmine võib võtta aega ja esimeste ebaregulaarsete või pikkade vahedega tuhude ajal on sul igal juhul parem kodus olla. Et sa üle ei mõtleks ja pabistama ei hakkaks, tee endale nimekiri tegevustest, mida võiksid kodus valutaise ajal teha. Näiteks koristamine, söögi valmistamine, jalutamine, filmi vaatamine, asjade pakkimine, lapse riiete valmis sättimine jne on mõnusad rahulikud tegevused, mis aitavad mõtteid mujale viia.

Sinu sünnitus — sinu soovid

Ole valmis ootamatusteks. Sa võid olla planeerinud vesisünnituse, kuid avastad sünnitustoas, et ei suuda vee poole vaadatagi. Tee täpselt nii, kuidas sul endal mugavam ja lihtsam on. Ära lase end heidutada sellest, kui kõik ei lähe täpselt nii nagu sa planeerisid. Kui oled valmistunud, on sul tõenäoliselt ka plaan B ja C, su ämmaemand oskab sind aidata ja juhendada, kuid kui tegu ei ole just erakorralise meditsiinilise küsimusega, tee just täpselt nii, nagu sul endal mugav on.

Allikas: Pregnancymagazine