Ei ole üldkehtivaid reegleid, kuidas ja kui palju jagada armastust – iga paar leiab läheduse pakkumiseks just neile sobiva.

Lapseootuse ajal muutub naise seksuaalsus seoses kehaliste ja hingeliste muutustega ehk sellega, kui kaugele on kulgenud rasedus. Muutused on iga paari puhul mõnevõrra erinevad, samuti see, mil määral keegi neid muutusi tähtsustab. Nii näiteks on mõne naise või mehe seksuaalvahekorra soov vähenenud ja see ei tee talle muret, samal ajal kui teist naist või meest selline muutus suhetes häirib.

Esimesel kolmel raseduskuul naise seksuaalne aktiivsus sageli väheneb. Seda eelkõige esimesele trimestrile iseloomulike kehaliste kohanemisreaktsioonide tõttu (halb enesetunne, iiveldus, unisus). Oma rolli mängib ka hingeline kohanemine. Tihti eelistatakse seksuaalvahekorrale kallistusi, hellitusi ja lihtsalt kehalist lähedust. See aitab end tunda turvaliselt, kohaneda kehaga toimuvate muutustega ning saada osa ja jagada tähelepanu.

Lapseootuse teisel kolmandikul on naise enesetunne tavapäraselt hea, tasapisi on omaks võetud kehaga toimuvad muutused ning ka hirm raseduse katkemise ees on vähenenud. Looduse poolt on seatud nii, et sellel ajavahemikul muutub naise välimus rasedushormoonide tõttu senisest veelgi kaunimaks, jume klaarimaks. Naine tunneb end veetlevana ja on uhke oma erilise seisuse üle.

Enamasti on ka partner uue olukorraga harjunud. Nii ongi teine trimester tavaliselt seksuaalselt aktiivseim. Naine võib aduda, et partneri hell tähelepanu aitab tal lapseootusega kohaneda, võtta omaks kehaga toimuvaid muutusi – see omakorda aitab tal tunda end veelgi kaunimana. Rasedus on kindel märk, et mees ja naine on võimelised järglasi saama. Ka see teadmine võib lisada enesekindlust, ühiselt jagatavat rõõmu ja uhkust.

Viimastel raseduskuudel kasvab kõht silmanähtavalt kiiresti. Mõni naine võib tunda end kohmakana ning peljata, et ta pole oma ümarate vormidega seksuaalselt atraktiivne. Teine naine on aga õnnelik ja rahul oma suure kõhu ja vormika keha üle. Mõnikord võib üha paisuv kõht olla ka koormav ja väsitav.

Samamoodi erinevad ka meeste tunded. Mõnel juhul ei vähenda naise üha vormikam keha mehe soovi seksuaalset lähedust jagada, kuid teisel juhul võib paisunud kõht anda mehele ilmselge sõnumi, et nüüd tuleb hakata keskenduma sünnitusele. Ent isegi kui seksuaalvahekord partneritele ei sobi, siis kehalist lähedust soovitakse endiselt. Läheduse jagamiseks leiab paar oma viisi. Seejuures tuleks oma vajadustest teisele teada anda, sest silmadest soovide lugemisega ei pruugi just kõik toime tulla.

Üks sagedasemaid põhjusi, miks lapseootuse ajal seksist hoidutakse, on hirm, et vahekord võib lapsele või naisele halba teha. Tegelikult on laps emakas kaitstud. Emakakaelas olev limakork hoiab teda bakterite eest, emakas ja lootevesi väliste mõjude eest. Seksuaalvahekorra ajal või selle järgselt võib naine tunda emaka kokkutõmbeid. Ei ole tõestatud, et need oleksid seotud raseduse katkemise või enneaegse sünnitusega. Üldjuhul ei põhjusta vahekord sünnituse käivitumist ka raseduse viimastel nädalatel. Sünnitegevuse vallandumiseks on vajalik organismi valmisolek ehk sünnitus algaks sellisel juhul nii ehk teisiti.

Kui naine on terve ja lapseootus kulgeb probleemideta, võib seksuaalelu elada kogu raseduse kestel. Siiski on vaja järgida mõningaid soovitusi.

• Kui tunned vahekorra ajal valu või ebamugavust, kasutage helluse jagamiseks muid võimalusi. Läheduse ja tähelepanu pakkumiseks on paaril palju võimalusi, seksuaalvahekord on vaid üks neist.

• Ettevaatlik tuleks olla kolmel esimesel raseduskuul nendel päevadel, mis langevad kokku lapseootuseelse aja menstruatsiooniga.

• Hea oleks nõu pidada arstiga, kui ootad mitmikuid, sul on varem rasedus katkenud või olnud enneaegne sünnitus.

• Vältida tuleks seksuaalvahekorda raseduse katkemise ohu korral (emaka kokkutõmbed, verine voolus tupest, puhkenud looteveed).

• Kasutada tuleks kondoomi, kui sinul või su partneril on raseduse ajal avastatud mõni sugulisel teel leviv haigus.

Lapseootus on alguse saanud kahe inimese armastusest. Lähedane suhe mehe ja naise vahel annab enesekindlust nii lapseootusajaks kui ka sünnitusjärgseks perioodiks. Liigne kartus kehalise läheduse ees võib muuta partnerite suhted ja lapseootuse pingelisemaks. Selleks, et jagada lapsele tähelepanu ja armastust, vajavad naine ja mees ka ise armastust. Partnerite omavaheline suhe on parim allikas armastuse kogemiseks.

Allikas: "Minu 9 kuud", Kristiine Uriko