Uurisime, kas meil on siis tõesti beebibuum, et sünnitajatel ruumipuudus käes?

Liis Jõgis, Pelgulinna sünnitusmaja sünnitusosakonna ämmaemandusjuht: “Jaanuar oli Pelgulinna sünnitusmajas sündinud laste arvu poolest küll töine, kuid siiski võrdlemisi keskmine. Jaanuaris nägi meil ilmavalgust 119 poisslast ja 105 tüdrukutirtsu. Tõsi küll, jaanuarisse mahtus ka päevi, mil päevas sündis koguni 15 last, mida on keskmisest oluliselt rohkem. Kuna jaanuari teises pooles sattus järjestikku mitu sündiderohket päeva, oli tõepoolest tegemist, et kõikidele värsketele vanematele tube jätkuks. Veebruari algus on samuti olnud töine.”

Nii et sünnitajaid on küll enamvähem samapalju, kui tavaliselt, kuid mõned päevad on lasterohkemd. Praegu on Pelgulinna sünnitusmaja 4. korrusel käimas ka remont, mille tulemusena valmivad vastsündinute intensiivravi perepalatid.
Liis Jõgis: “Paraku toob remont kaasa ka mõningaid ebamugavusi meie patsientidele, kuid sellega seoses on remonttööde perioodil kõik meie peretoad, ema-lapsetoad ja üldtoad patsientidele tasuta.”

Kui renoveerimine märtsi lõpus läbi saab, on sünnitusmajas ruumi taas rohkem, sest uusi palateid saab vajadusel kasutada ka peretubadena, mitte ainult intensiivravi palatitena.

ITK-s, mille ajutise ruumipuuduse üle sünnitama minejad foorumites kurdavad, on sünnitajaid tõepoolest järjest rohkem. Selle kohta võid lugeda SIIT! Ühtegi sünnitajat ruumipuudusel tagasi ei saadeta, kuid võib täheldada, et lapsevanemad hindavad rohkem perekeskset privaatsust ka sünnitusmajas ja perepalatd muutuvad järjest nõutumaks. Kui perepalati eelistajaid on mõnel päeval tõepoolest eriti palju, võib ette tulla, et mõni pere on beebiga ema ja lapse palatis, kuni perepalat vabaneb.