Kaksikud on alati midagi erilist: 1000 sünni kohta näeb ilmavalgust 12-14 paari kaksikuid, kaks kolmandikku neist on kahe munaraku kaksikud. Nemad sünnivad siis, kui viljastuvad kaks munarakku, mis toob kaasa kaks üheaegset rasedust. Seetõttu võivad need lapsed olla eri soost ja sarnaneda üksteisega nagu tavalised õed-vennad. Arvatakse, et kaksikute saamine oleneb geenidest- kui su perekonnas on juba kaksikuid, siis on sul suurem tõenäosus neid saada.

Viimastel aastatel on kaksikute arv kasvanud, selle põhjustajaks on esmasünnitaja tõusev vanus, mis vajab aina enam abi rasestumisel- hormoonravi ja kunstlikku viljastamist. Kunstliku viljastamise käigus indutseeritakse naises lõpuni arenema rohkem tema enda munarakkudest (2-20) kui seda loomulikult esineb (enamasti vaid 1) — siit ka suurem võimalus kaksikutega rasedaks jääda.

Ühe munaraku kaksikud

Ühe munaraku kaksikute puhul viljastub üks munarakk, mis eostumise teise ja neljanda päeva vahel pooldub. Seepärast on need lapsed alati samast soost ja tihti äravahetamiseni sarnased.

Kui munarakk vahetult pärast viljastumist pooldub, on kummalgi lootel eraldi platsenta aga nad jagavad üsa. Kui aga munarakk pooldub alles neljandal kuni seitsmendal päeval pärast eostumist, jagavad lapsed ka platsentat. Vahest võib koguni fetofetaalse transfusiooni sündroom esineda, kus verevarustus jaotub ebavõrdselt ja üks kaksik võtab teiselt toitaineid ära. See võib põhjustada ühe loote kasvupeetust ja aneemiat. Et seda vältida, tuleks kaksikuid oodates tihemini ultrahelis käia.

Samuti tegid teadlased, kes uurisid 19 täiskasvanut kaksikute paari, hiljuti kindlaks, et selliste kaksikute puhul saab rääkida koopiaarvu variatsioonidest (CNV), kord puudusid ühel kaksikutest teatud arv koopiaid, mis teisel jällegi selle võrra rohkem avastati ja vastupidi. Teadlased arvavad, et selline variatsioon tekib arengu jooksul läbi raku pooldumise. Samuti loodavad nad, et tulevikus saab sellega haigusi ravida- kui ainult üks kaksikutest haigestub, siis on see arvatavasti puuduvate variatsioonide tõttu, ning sedasi saab päritavaid haigusi paremini kontrolli all hoida.

Mitmikud

Haruldasem kui kaksikud on see, kui ootad mitmikuid. Need lapsed on alati erinevatest munarakkudest. Varem sagenesid kunstliku viljastamise tõttu mitmikutega rasestumised, kuid tihti sündisid lapsed liiga vara ning paljud ei olnud veel piisavalt arenenud, et ellu jääda.

Sellepärast tohib tänapäeval naisele kunstliku viljastamise käigus maksimaalselt kolm embrüot korraga üle kanda, samuti tuleb siin ka vanus mängu- naistele alla 38 aasta soovitatakse mitte rohkem kui kaks embrüot korraga emakasse asetada.

Kuidas kulgeb kaksikrasedus?

Kui naine on mitmikutega rase, siis läheb see automaatselt riskiraseduse alla. Kuid ära muretse, see ei tähenda veel kohe, et midagi peab juhtuma. Sind kontrollitakse kindluse mõttes tihemini, et teatud riske välistada.

Kuna sul kasvab kõhus kaks last, oled rohkem kurnatud aga see paraneb esimeste nädalate jooksul: su keha kohaneb, hakkab rohkem verd tootma ja su emakas läheb suuremaks. Seega- kui võtad juba raseduse esimestel nädalatel juurde, võib see olla märk sellest, et ootad kaksikuid. Mõni rase võtab esimesel kolmel kuul lausa kuni kuus kilo juurde, raseduse lõpupoole on kaal kasvanud juba 17 kuni 20 lisakiloni (ühe lapsega raseduse puhul võtab naine umbes kaheksa kuni neliteist kilo juurde).

Kaksikrasedusega naistel on tavalisest rohkem kaebusi kui teistel:

  • Raseduse alguses kannatad tihemini hommikuiivelduse käes.

  • Alates teisest kuust hakkab nahk sinu kõhul sügelema, kuna ta juba venib.

  • Sul on pidevalt kõrvetised, sest kaksikud vajutavad sinu maole. Raseduse lõpupoole saad ainult väikeseid portse korraga süüa.

  • Sul on seedehäired, mis on raseduse ajal täiesti normaalsed.

  • Tänu kiiresti tulnud lisakilodele ei ole sul enam võhma, su vereringe on pidevalt koormatud. Samuti on lamamine, istumine ja seismine raskendatud.

  • Öösiti on uni järjest halvem, kuna kõht läheb aina suuremaks ja ebamugavamaks.

  • Mõnel rasedal ilmnevad ka veenilaiendid ja vee laagerdumine kehas.

  • Mitmikute sündimisel on gestoosi (rasedusmürgituse) oht suurem.

Et sul ja su kõhubeebidel hästi läheks, jälgi järgnevaid nippe:

  • Joo rohkem, ideaalis klaas vett tunni jooksul- sellega saad kõige efektiivsemalt vererõhu kontrolli alla ja ka gestoosi riski võimalikult madalal hoida.

  • Puhka alati, kui sul soov tekib.

  • Jälgi oma toitumist, söö palju juur- ja puuvilju, täistera- ja piimatooteid. Siiski võib sul rauapuudus tekkida, selleks võta rasedatele sobivaid toidulisandeid.

  • Ära hakka dieeti pidama, kuna kardad lisakilosid. Samas ei pea sa ka nüüd kolme eest sööma.

  • Liiga varajaste tuhude ära hoidmiseks väldi stressi ja ülepinget, eriti kriitilisel seitsmendal ja kaheksandal kuul. Mõni rase on juba 28. nädalal töövõimetu ja peab koju jääma.

  • Kuna iga inimene on erinev, on kõige tähtsam, et sa oma keha kuulad ja sellele vastavalt tegutsed.

Sünnitus

Kuna kaksikud on enamasti enneaegsed (37.-38. nädal), peaksid sünnituseks ettevalmistamisega varem alustama. Ära muretse, kui vastsündinud lapsed on väiksemad ja kergemad kui teised, see on tavaline.

Alates 24. nädalast läheb kaksikutel kõhus kitsaks, hakkab kasvama oht enneaegsele sünnitusele. 26.-28. nädalaselt kaaluvad nad kokku kuskil kolm kilo, mis on ühe tavalise õigeaegse beebi normaalkaal. Su emakas on pidevalt pinges, mis soodustab tuhude tekkimist, sellepärast on väga tähtis, et käiksid korrapäraselt kontrollis. Viimastel nädalatel on soovitatav arsti iga nädal külastada.

Vältimaks komplikatsioone, peab rase haiglasse sünnitama minema. Kaksikute puhul on sünnitussaalis tavaliselt lisaks ämmaemandale veel arst ja anestesioloog, sest tavaliselt viiakse kaksikute sünnitamist läbi epiduraalanalgeesiaga (seljasüstiga).

Peaaegu pooltel kaksikrasedustel on mõlemad beebid peaseisus, seega on spontaanse sünnituse võimalus väga suur. Esimene tulija teeb endale sündimiseks tuhudega tee vabaks, teine lihtsalt järgneb talle. Kuid sünnitusstressita ilmale tulnud teisel lapsel on keerulisem uue ümbruskonnaga harjuda. Sellepärast peab teine laps kohe pärast esimest sündima hakkama. Kui üks beebidest ei ole kõhus peaseisus, sooritatakse keisrilõige.