• nahavärvi
  • südame tööd
  • reflekse
  • lihastoonust
  • hingamist

Iga näidu eest on võimalik panna maksimaalselt kaks punkti, ehk 0 on väga kehv ja 2 suurepärane. Parim võimalik skoor on seega 10.

Mis juhtub, kui laps saab madala Apgari hinde?

Kõik hinded alates 7st on täiesti normaalsed. Esimesel minutil võib hinne olla ka 6 või isegi madalam ja ka siis pole tõenäolisel veel midagi hullu lahti.

Murekoht on siis, kui viienda minuti hinne jääb alla seitsme. Siis vajab laps tõenäoliselt arstiabi ja seda talle ka antakse, või jätakse ta pikemaks meditsiinilise järelvalve alla.

Madal hinne näitab, et laps vajab arstiabi ning Apgari hinde põhjal on meditsiinipersonalil lihtsam mõista, millist abi tal täpsemalt vaja võiks minna ja mida peaks rohkem jälgima.

Apgari hinne on lihtsalt üks abivahend, mille põhjal arstid otsuseid langetavad. See ei tähenda kindlasti seda, et lapsel on püsivad tervisekahjustused või ta ei ole piisavalt elujõuline. Kindlasti pea meeles ka seda, et see, kui kõrge või madala Apgari hinde laps sündides sai, ei ole miski, mida teiste emadega võrrelda ja mille üle piinlikkust tunda või millega uhkeldada. Laps, kelle Apgari hinne on 10/10, ei pruugi tulevikus olla tublim ja tervem kui beebi, kes sai sünnihetkel hindeks 7 või 8.

Allikas: pregnancybirthbaby.org