Osavõtmatu telefonijutt

“Kui ma järgmisel päeval helistasin, et analüüsi tulemust teada saada, vastas telefonile sama naisterahvas. Puristas monotoonselt vastuse ette ja ma ei saanud mitte midagi aru. Küsisin kaks korda üle, et vabandage, kas te ütlesite, et olen RASE. Vastus tuli jälle nii monotoonselt ja muuseas, et ma ei saanud ikka aru, kas kuulsin õigesti,” jutustab naine, kellele see uudis oli nõnda tähtis, et pärast telefoni kinnipanekut ta lausa hüppas rõõmust.

“Esimene mõte oli mehele helistada,” mee­nutab Maigi. “Samas tahtsin nii väga tema reaktsiooni näha ja kallistada. Sestap otsustasin alles õhtul kodus öelda. Emotsioonide tagasihoidmine ei olnud lihtne. Käisin terve päev ringi, naeratus suul, ja oleksin tahtnud laulda.”
Siis nuputas ta mehele välja üllatuse. Teatas, et ostis kingi, ja andis üle väikese pakikese, kus sees olid titapapud. “Mees avas paki ja küsis: kas need papud tähendavad... Ja lõpp jäigi lausumata. Tema reaktsiooni nägemine oli seda ootamist väärt!”
Igaks juhuks tegid nad kohe veel ühe rasedus­testi, sest osavõtmatu telefonijutt jättis ikka veel hinge kahtluse.

Kadus kohviisu

Maigi ütleb, et esimene trimester möödus tal teosammul, pidevas ootuses, millal kõht juba suuremaks kasvab, millal ta juba last oma kõhus tunneb, millal kõhutita ema-isa hääli kuulma hakkab, millal ja millal… “Vaikselt hakkan harjuma mõttega, et saame lapsevanemateks, kuigi siiani tundub see nii kauge ja uskumatu ja ärevust tekitav. Olime mehega mõlemad kindlad, et saame poisi, ja 12. nädalal seda ka kinnitati.”

Enesetundega Maigil suuremaid muresid pole olnud. Ta avastas vaid, et ei suuda süüa toite, kus on palju E-aineid. “Mul tekib süütunne, et teen oma beebile kahju. Ega ma ei eelistanud neid ka varem, aga nüüd on kohusetunne veel suurem.”

Samuti lõpetas ta peaaegu täielikult kohvi joomise, isu lihtsalt kadus ära. “Varem jõin päeva jooksul mitu tassi kohvi, ent nüüd alustan oma hommikut mahlaga.” Esimestel kuudel oli tal ka suur isu hapude toitude järele, nagu marineeritud kurgid ja paprika, aga ka hapukad puuviljad.

Väliselt jätkab Maigi senist aktiivset elustiili, käib koolis, tööl ja trennis. Esimesed kaks kuud oli ta õhtuti väsinum ja läks varakult magama, siis tuli energia tagasi. Samuti loobus ta algul arsti soovitusel trennidest, aga nüüd on jälle ka trennis tagasi. “Katsetasin uuesti BodyPumpi ning sain aru, et kui teed enda tempos, jälgid pulsisagedust ja tead, mis liigutused tuleb ära jätta, on trenn täitsa mõnus. Kindlasti soovitan kõigil ujumas käia, mõjub lihastele hästi ja lõõgastavalt.”

Mõned tähtsad asjad

Maigi hindab seda, et ettepanek pereloomiseks tuli mehelt. “Selline on minu pereideaal. Naised on loomult juba varakult lapse saamiseks valmis, mehed igaüks omal ajal.”

Tal on veel üks omamoodi põhjus end praegu väga turvaliselt tunda. Maigi ema teatas ootamatult sünnipäevalauas: mina arvan, et te toote mulle järgmisel aastal ühe vääksu. See juhtus kaks-kolm nädalat enne, kui kaasad rasedusest teada said. “Iga kord, kui mul tekib kartus, et äkki läheb lapsega midagi pahasti, meenuvad ema sõnad. Ema tundis ette, et järgmisel aastal sünnib meil laps. See annab mulle kindlustunde.”

LAPSE ARENG – ESIMENE TRIMESTER

1.–4. rasedusnädal

Viljastumine toimub enamasti 2. nädalal, ovulatsiooni ajal. Seega 4. rasedusnädala lõpuks on arenev laps kaks nädalat vana. Ta on ligikaudu 1 mm pikkune, kuid areneb erakordselt kiiresti. Uue elu alge on kinnitunud emaka seinale ning ema vere kaudu saab ta eluks vajalikke aineid. Välja on arenenud kolm rakukihti, millest kujunevad loote kehaosad ja elundid. Hakkab moodustuma platsenta. Täna­päeval on teada, et lapse võimetele pannakse alus juba üsas ning sünd on küll tähtis, kuid siiski vaid üks vaheetapp arengus.

5.–8. rasedusnädal

8. nädalast võib embrüot nimetada looteks. Selgesti on eristatavad pea ja kael, näha on ka käed-jalad. 6. nädalal hakkab 140–150 korda minutis lööma tilluke süda. Moodustunud on pea- ja seljaaju. Laps võib ennast liigutada, kuid ema seda veel ei tunne. Teise kuu lõpuks on ta umbes 4 cm pikk ja kaalub 15 g.

9.–12. rasedusnädal

12. nädalaks on lootel tekkinud kõik elundid, sealhulgas munandid või munasarjad. Kuna välimiste suguelundite areng jätkub, ei saa veel silmaga lapse sugu määrata. Näha on sõrmed ja varbad, näos on eristatavad nina, lõug ja otsmik. Laps teeb oma esimesed hingamisliigutused ning imeb pöialt. Kolmanda kuu lõpuks on ta 9 cm
pikk ja kaalub ligi 25 g.

13.–16. rasedusnädal

15. nädalaga lõpeb esimene trimester, mille ajal loode on eriti vastuvõtlik välistele ohuteguritele. 16. nädalaks on lapsel välja kujunenud luustik ja lihased. Ta liigutab end, kuid ema seda ei tunne. Arenevad haistmine, kuulmine, nägemine, maitsmine ja puutetundlikkus. Ta avab ja suleb suud ning neelab lootevett. Kuu lõpuks on ta 16 cm pikk ja kaalub ligi 100 g.

SINU ENESETUNNE

• Rasedusest võivad märku anda seletamatu väsimus, ühest äärmusest teise kõikuv meeleolu, vastikus teatud asjade (alkoholi, kohvi, sigaretisuitsu) vastu ning soov mõne toidu järele.
• Maga piisavalt. Väsimus on loomulik, see on tingitud munasarja hormoonide muutusest.
• Kui kasutasid veel hiljaaegu rasestumisvastaseid pille, võib sul vajaka olla foolhappest. Söö eriti raseduse algul ohtralt rohelisi lehtköögivilju.
• Hoia oma tervist, see on lapsele tähtis. Joo rohkesti vedelikku, ka piima.
• Su kaal kasvab umbes 300 g nädalas. Varsti on sinu rasedust ka väliselt märgata. Rinnad suurenevad ja muutuvad tundlikumaks. Neist võib erituda veidi hallikat ternespiima. Enne 12. rasedusnädalat peaksid võtma end rasedusega arvele. Käi ära ka hambaarsti juures.