Millised on eesti meeste viljakusnäitajad?

Täna oleme me heas seisus, meie noorte meeste viljakusnäitajad on üle euroopa keskmise ja tõenäoliselt kõrgeimad Skandinaavia ja Balti regioonis.Siiski tuleb tunnistada, et igal kümnendal noorel eesti mehel esineb uuringute alusel mingil põhjusel viljakusnäitajate langus. Kui viia see absoluutarvudesse, sünnib meil igal aastal ca 700 poissi, kellel võib tulevikus olla tõsiseid probleeme isaks saamisega. See on ohu märk.

Millised on peamised meeste viljatuse põhjused?

Umbes 25% viljakusprobleemidega meestest esineb idiopaatiline ehk teadmata põhjusega viljatus.Suguteede infektsioonid ja ravimata kroonilised eesnäärme põletikud on üks suuremaid viljatuse riskifaktoreid. Eelkõige põhjustavad põletikud spermatosoidide transpordi ja liikuvuse langust.

Reproduktiivorganite patoloogiatest on sagedasemad põhjused munandi veenilaiend, mumpsi tüsistusena tekkiv munandi taandareng ja krüptorhism ehk munandi laskumishäire.

Süsteemsetest haigustest langetavad viljakusnäitajaid kilpnäärme ja neeru kroonilised haigused.

Lisaks eluviisid, alkohol, tubakas, osa ravimeid, anaboolsed steroidid, kiiritus ja traumad. Ja loomulikult noorte emade riskikäitumine raseduse ajal

Kas viljatuse põhjused on ainult füüsilised või ka psüühilised?

Loomulikult põhjustavad pikaaegne stress ja väsimus muutusi organismi tasakaalus, sealhulgas ka viljakusnäitajate tasemes. Pidev stress ja ületöötamine väsitab kogu organismi, sealtkaudu ka munandi funktsiooni, see tähendab, et lisaks viljakusnäitajate langusele võib muutuda ka meessuguhormooni tootmine organismis, viimane toob kaasa seksuaalhäirete tekke riski suurenemise.

Kuidas toimib meeste viljatuse diagnoosimine?

Arsti poole peaks pöörduma, kui aasta jooksul pole soovitud rasedust tekkinud. Pöörduma peaks meestearsti poole. Perearsti saatekirja meestearstile pöördumiseks vaja ei ole.

Meeste viljatuse diagnoosimine on mitmeetapiline tegevus.

Diagnoosimist alustab arst enamasti küsimustega sinu praeguste kaebuste ja varasemate terviseprobleemide kohta, vajadusel täidate viljatuse kohta koostatud küsimustikke ning seejärel toimub läbivaatus, mille käigus kontrollitakse organismi üldist ning reproduktiivorganite seisundit.

Spermatogeneesi hindamiseks tuleb meestel anda spermaanalüüs. Viljakusprobleemidega meestel tuleks anda vähemalt 2 spermaanalüüsi. Spermaanalüüsis hinnatakse sperma mahtu, spermatosoidide kontsentratsiooni, liikuvust, seemne- ja põletikurakkude arvu spermas.

Meestearsti juures teostatakse viljatuse puhul ka vereanalüüsid suguhormoonide hindamiseks. Täiendavad uuringud, mis täpsustavad viljakusnäitajate languse põhjusi, määrab arst hiljem vajadusel.

Millised on ravivõimalused viljatuse puhul? Kas rohtudest piisab? Või on võimalus viljatust ravida ka kirurgiliselt?

Raviskeem on individuaalne ja sõltub konkreetsest juhust,kuid enamasti kasutatakse tablettravi erinevaid skeeme. Ca 5% meestest on vajalik ka kirurgiline tegevus.

Mis on kunstlik viljastamine?

Kunstlik viljastamine on kehasisene või -väline meditsiiniline protseduur, mille käigus kutsutakse kunstlikult esile mehe seemneraku tungimine naise munarakku, sisestatakse mehe seemnerakk kunstlikult naise munarakku või naisele kantakse üle kehaväliselt viljastatud munarakk.Kehavälist ehk kunstlikku viljastamist kasutati algselt munajuhade haigust põdevate naiste ja ebaselge naisfaktoriga viljatuse raviks. Nüüdseks on kasutusala laiendatud ka meesfaktori viljatusega paaridele. Kunstliku viljastamise meetodite abil on võimalik inimese munarakku viljastada, kui on kasutada üle 20 000 liikuva seemneraku.

Kust saab abi?

Kui on kahtlus mehepoolsele viljatusele või soov oma viljakusnäitajaid kontrollida, soovitan pöörduda meestekliinikutesse Tallinnas (Gonsiori 3) või Tartus (Puusepa 1a), registratuur 7 319 100.

Viljakusnäitajad Skandinaavias ja Baltikumis
Eesti 67 milj/ml 
Läti 63 milj/ml 
Leedu 55 milj/ml 
Soome 54 milj/ml 
Rootsi 52 milj/ml 
Norra 41 milj/ml 
Taani 41 milj/ml 

*milj/ml spermatosoidide arv ml spermas

Loe lisaks: