Arvatakse, et seda probleemi esineb elu jooksul koguni 75% naistel.

Suure tõenäosusega on tegemist tupeseenega, kui tupest eritub kohupiimataolist valgevoolust, millega kaasneb tugev sügelus, kipitus, limaskestade turse, lõhed või isegi haavandid. Probleemi esmakordsel esinemisel võiks tulla günekoloogi vastuvõtule, et saada kinnitust, kas tegemist on tupeseene või mõne muu terviseprobleemiga. Paraku kipub tupeseen korduma ning siis tunneb naine enamasti juba ise ära, millega tegu.

Vähem magusat ja saiatooteid

Tupeseene tekkimist võivad soodustada antibiootikumid, hormonaalsed rasestumisvastased vahendid, sugulisel teel levivad haigused ning immuunsuse langus mõne viirushaiguse või kroonilise haiguse, näiteks diabeedi, tõttu. Samuti on tupeseen väga sagedane rasedatel. Mõnedel andmetel aitab seene vohamisele kaasa pärmitoodete, valge jahu ja maiustuste liigne tarvitamine, stress ja ülekaal. Sageli jääb aga selgusetuks, mis konkreetsel juhul seenpõletikku soodustas.

Eelista puuvillast ja väldi pesukaitsmeid

Tupeseene ennetamiseks soovitatakse tarbida elusaid piimhappebaktereid sisaldavaid toite nagu hapupiim, maitsestamata jogurt ja keefir. Aluspesu peaks olema mugav ja õhku läbilaskev, eelistada tuleks puuvillaseid ning stringide asemel tavalise lõikega aluspükse. Oluline on panna iga päev puhas aluspesu.

Väliseid suguelundeid tuleks pesta 1-2 korda päevas puhta voolava veega ning soovi korral kasutada spetsiaalseid intiimpesuvedelikke. Seebid, intiimdeodorandid, vannivahud ja pesukaitsmed (eriti lõhnastatud) loovad seene hoogsaks paljunemiseks sobiliku keskkonna. Soodustavalt võib mõjuda ka enese liiga tihe pesemine. Kindlasti ei tohiks teha tupe loputusi.

Kannatamise asemel otsi abi

Tupeseen reeglina ise ära ei lähe ning vajab ravi. Seepärast ei tasu vaevuste ilmnemisel oodata ning pidevat ebamugavustunnet taluda, vaid aegsasti abi saamiseks arsti või apteekri poole pöörduda. Tupeseene diagnoosi pannes määrab arst tavaliselt Gyno-pevaryl, Klotrimasool GSK või Canifug küünlaid ning harvem suukaudseid seenevastaseid ravimeid.

Tupeseen reeglina ise ära ei lähe ning vajab ravi.

Retseptiravimid on käsimüügiravimitest efektiivsemad ning leevendavad sümptomeid kiiremini. Ilma retseptita on apteegis saadaval Klotrimasool kreem välissuguelunditele määrimiseks ning Canesten tupeküünal. Sellest aastast on käsimüügis ka suukaudne flukonasooli sisaldav kapsel Diflazon. Nõrga põletiku puhul võib abi saada ka apteegis müügil olevatest piimhappebakteri preparaatidest, mis on olemas tupeküünalde ja tablettidena.

Rahvameditsiinis soovitatud mee- ja jogurtitampoonide, teepuuõli ning küüslaugumähiste toime tupeseene ravis pole senistes uuringutes kinnitust leidnud.

Dr Ailen Aluri, naistearst, günekoloog
Dr Ailen Aluri on lõpetanud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ravi eriala (2000) ning sünnitusabi ja günekoloogia eriala (2007). Igal aastal osaleb Ailen rahvusvahelistel günekoloogia ja sünnitusabi või viljatusravi konverentsidel.
Allikas: confido.ee
Jaga
Kommentaarid