Kui suur eeldatav beebi sünnikaal on plaanilise keisrilõike näidustus?

Ei ole täpselt määratletud beebi oletatavat kaalu, mille korral üks või teine sünnituse viis valida tuleks. See sõltub suurel määral ema pikkusest ja kaalust, samuti tema sünnitusteede avarusest ja kindlasti ka beebi asendist sünnitusteedes. Mõnel juhul otsustab arst plaanilise keisrilõike kasuks juba siis, kui beebi oletatav kaal on 4000 g, mõnel juhul aga koostatakse loomuliku sünnituse plaan 4500 g kaaluva beebi korral. Iga otsus on individuaalne, alati arvestame ema valmisolekut ja arvamust. Mitmete kaasnevate haiguse ja rasedustüsistuste korral, näiteks rasedusaegne suhkurtõbi, on nii emale kui ka lapsele soodsam, kui sünnitus toimub sünnituse tähtajal või pisut enne seda.

Millised on sünnituse esilekutsumise viisid?

Sünnitust saab esile kutsuda nii ravimite abil kui ka mehaaniliste meetoditega, nagu looteveepõie avamine ja emakakaela avamise soodustamine ballooni abil. Otsus, milline meetod valida, sõltub raseduse kestusest, loote seisundist ja emakakaela valmidusest. Sünnituse esilekutsumise – väliste tegurite toimel enne sünnitustegevuse loomulikku algust – puhul arvestab arst alati ka ema arvamust ja koostöövalmidust.

Mis asjus vajavad värsked emad sünnitusmajas enim ämmaemanda abi?

Emade toimetulek on erinev ja kõik ei soovi ega vajagi pidevalt abi. Ämmaemand jälgib iga päev nii ema kui ka lapse seisundit. Sünnitusjärgses osakonnas selgitab ämmaemand äsjasünnitanule, kuidas beebi eest hoolitseda.

Millist abi äsja sünnitanud ema vajab, sõltub eelkõige tema seisundist. Mõned vajavad rohkem juhendamist imetamisel, mõned aga beebi ja enda eest hoolitsemisel. Keisrilõike järel vajab ema sagedamini valuvaigisteid, abi haava hooldamisel ja beebiga tegelemisel. Abi hulk ja viis ei tulene sünnitusviisist, vaid olulised on ema ja beebi vajadused.

Jaga
Kommentaarid