Naistearst tegi kindlaks, et Dorise tervis on korras, ja soovitas proovida ovulatsiooniteste. “Ma ise ei tundnud, millal on õige aeg rasestumiseks, ja psühholoogiliselt oli hea seda ette teada.”
Apteegis tuli tal maksta viie ovulatsiooni­testi eest 160 krooni, mis tegi nende hulgi kasutamise päris kulukaks. Naine hakkas neid tellima interneti kaudu välismaalt üle kümne korra odavamalt.
Pärast üht firmareisi, mis lõppes lõõgastava spaakülastusega, näitas test, et umbes 24–36 tunni pärast irdub küps muna­rakk folliikulist ja munasarjast ehk toimub ovulatsioon. Doris oli puhanud ja stressivaba ja nüüd tuli veel ka mees saada otsustavaks hetkeks nõusse.

Mõni nädal hiljem näitas positiivset tulemust juba rasedustest ja möödunud aasta viimasel päeval sündis perre väikene Sandra.
Selle poole aasta jooksul, mis Doris kasutas ovulatsiooniteste, vestles ta ka saatusekaaslastega Pereklubi foorumis. Triibu­püüdjad arutasid omavahel, mis seisus keegi oma titasaamisega on, millal keegi teeb testi jne. Nad julgustasid üksteist ja rõõmustasid, kui kellelgi õnnestus jääda beebiootele.

Enda peal proovitud

Doris tellis tihti ovulatsiooni­teste ka teistele naistele, kes tahtsid neid proovida. “Mu õde Maris utsitas mind, et ma hakkaksin neid edasi müüma, aga mina algul pelgasin,” jutustab Doris, kes möödunud kevadel lõpuks asutaski õega firma, mis müüb ovulatsiooni-, rasedus- ja viljakusteste, tooteid rasedatele (kõhukad, Bola kaelakeed) ja muud.
Kõige odavamad on ribaovulatsioonitestid (5 tk 90.-). Kalleimad on digiovulatsioonitest (423.-) ja Julia ovulatsioonitester (290.-).

Doris kasutas ovulatsiooni kindlaks tegemiseks alguses tavalisi ribaovulatsiooni­teste, mis tuleb panna 10 sekundiks uriini sisse. Kahe triibu ilmumine testil näitab, et järsult on tõusnud luteiniseeriva hormooni (LH) tase, mille mõjul küps folliikul vabastab munaraku. Ovulatsioon peaks toimuma 24–36 tunni pärast.

Doris räägib, et alati ei muutu testijoon sama tugevaks kui kontrolljoon. “Kui testi­joon on läinud juba natuke tugevamaks, võib eeldada, et ovulatsioon on tulemas.”
Dorise õde Maris Puust (28) kuulis ovulatsioonitestidest esimest korda Dorise käest. Tema peres on kuueaastane tütar ja mehega olid nad arutanud, et on valmis veel ühe lapse saama.

Pärast firma loomist hakkas naine proovima nii tavalisi ovulatsiooniteste kui ka uudset Julia testrit, et oskaks neist toodetest rääkida klientidele ja näha ise, millal on õige aeg rasestumiseks.
Julia on huulepulgakujuline ja erinevalt teistest testidest, mis määravad hormooni sisalduse uriinist, tuleb seda niisutada süljega. Kui menstruaaltsükli algul on süljekristallid hajali ja ebakorrapärase kujuga, siis ovulatsiooni ajal on kristalle palju üksteise kõrval ja need on lume­helbekujulised.

Oli kasu küll

“See on hästi vahva toode, mis on välismaal väga populaarne ja mida on mugav kasutada neil, kes ei viitsi uriiniga jamada. Tegin testi hommikul ja proovisin korra ka õhtul. Olin sellega väga rahul,” räägib Maris.
Julia ei näita aga ovulatsiooni ajaliselt nii palju ette, mis tähendab, et lumehelbe­kristallide ilmumisel tuleb kohe tegutseda. Ühel päeval nägi Maris oma testris just sellist ilusat pilti. Tema mees, kes töötab kolm nädalat kuus Soomes, oli kodus viimast päeva. “See oli täpselt õige aeg ja juuni algul on meil oodata beebit,” rõõmustab naine. Teste sai ta proovida pool aastat.

Õed pakuvad oma poes ka libestusgeele, mille vastu tuntakse samuti elavat huvi. Kuigi teaduslikult pole tõestatud, et libesti kasutamine soodustaks viljastumist, teab Doris kahte naist, kes “spermasõbraliku” libestusgeeli kasutamisel jäid esimese kuu jooksul lapseootele. “Ei tea, kas see oli tänu geelile, kuid nad olid väga õnnelikud ja rahul. Enne olid tükk aega asjatult proovinud last saada. Võib-olla see aitab, kui mehe “poisid” on natuke laisad,” oletab Doris.

Aitavad ka teisi

Viljakusmonitor Persona (u 1500.-) abil saab naine teada päevad, millal tal on kõige suurem tõenäosus jääda rasedaks. Seda toodet kasutatakse rasestumisvastase vahendina, kuid seda on võimalik tarvitada ka vastupidise soovi korral ehk lapsesaamise eesmärgil.

Doris ja Maris leiavad, et tervisehäda­de puudumisel võiks enne kunstlikku viljastamist proovida siiski abivahendeid. Foorumites on mitmed naised kurtnud näiteks väga ebakorrapärast tsüklit.
“Kui oled ise selle protsessi läbi teinud ja tead, kui paljudel sõbrannadel on tita saamisega probleeme, tahaks ka teisi aida­ta. Mingit hullu kasumit me ei saa,” ütleb Doris. “See on meil tore kõrvalamet. Inimesed on rõõmsad, kui jäävad beebi­ootele. Nende tagasiside teeb ka meile head meelt,” lisab Maris.
Vaata ka www.sinule.net.

Arst soovitab

n Kui on probleeme rasestumisega, ära viivita asjatundjate poole pöördumisega.
n Lõpeta suitsetamine (kehtib nii mehe kui ka naise kohta).
n Normaliseeri kehakaal (soovitatav mõlemale).
n Alkoholi ja kofeiini võid tarbida mõõdukalt.
n Kui rasestumist üle planeerida, võib kaduda spontaansus ja nauding. Regulaarse menstruatsioonitsükli puhul ei lähe ovulatsiooniteste tarvis.

Allikas: dr Aivar Ehrenberg

Rasestumisest ei tasu teha teadusprojekti

Aivar Ehrenberg, Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliiniku direktor ja naistearst

Püsiva kooselu korral rasestub enamik naistest ühe aasta jooksul. Kui rasedust ei teki kahe aasta vältel, on põhjendatud arsti poole pöördumine, et saada viljatusravi.

Ovulatsioonitestid

Regulaarse menstruatsioonitsükliga naine ovulatsiooniteste ei vaja. Parima rasestumisaja saab kergesti kalendri põhjal välja arvutada. Kui ollakse vähemalt 2–3 korda nädalas vahekorras, on rasestumiseks kõik eeldused olemas. Ovulatsioonitestide tegemist regulaarse tsükliga naisele ei soovitakski, sest see tekitab ainult tarbetut stressi.
Üldse ei soovita rasestumisest teha teadusprojekti. Liigne planeerimine hävitab sugu­elu spontaansuse ja nauding kannatab. Varsti võidakse täheldada, et suguelu muutub vastumeelseks, seksitaksegi ehk ainult kord kuus, kui ovulatsioonitest on positiivne.
Ovulatsioonitestidest saavad enim kasu naised, kelle menstruatsioonitsükkel on ebaregulaarne ja püsisuhet pole. Näiteks doonorispermaga kunstlikku viljastamist tehes soovitame ovulatsiooniteste teha. Tuleb arvestada, et selgelt positiivseks, nagu kasutamisjuhendis öeldud, ei pruugi test minna.

Libestid jm tooted

Naudingu poole pealt on igasugused abivahendid teretulnud. Samas, kui eesmärk on rasedus, ei söandaks neid soovitada. Teaduslikku põhjendust nende kasutamiseks ei ole.

Peamised probleemid

Arvatakse, et mingil eluetapil on soovimatu lastetusega silmitsi 10% paaridest. Sagedasemad põhjused on munajuhade kahjustus, ovulatsioonihäired, mehepoolne viljatus. Iga põhjuse osakaal on umbes 25%. Veerandil juhtudest ei ole võimalik ühest põhjust esile tuua, tegemist on seletamatu lastetusega.