Kui perre on oodata esimest last, algab lapsevanema rolliga kohanemine juba raseduse ajal. Kui sünnib mitmes laps, täienevad vanemate kohustused ja rõõmud ning pere teised lapsed saavad uue, vanema õe või venna väärika rolli.

Paarid, kel oli juba varem lapsi, kohanevad sünnitusjärgse ajaga mõnevõrra teisiti. Kui esiklast ootav pere toetub suurel määral oma ema-isa, sõprade-tuttavate ja raamatute teadmistele-tarkustele, siis mitmendat last ootavatel peredel on endil kogemusi. See võib anda kindlust ja turvatunnet.

Kuigi muutused paarisuhtes on iga pere puhul erinevad, on ühine joon see, et suhe saab lapse sünniga uusi värvinguid. On peresid, kelle arvates on lapse sünd muutnud nende kooselu veelgi tugevamaks ning suurendanud vastastikust usaldust ja mõistmist. On ka neid, kelle arvates on rahulolu paarisuhtega küll mõnevõrra vähenenud, kuid kes mõistavad, et sel perioodil on lapse heaolu tagamine partnerite omavahelise hoolimise ja armastuse kõnekaim tõend. Neile paaridele, kelle meelest on lapse sünd toonud suhtesse tõsised mured, annab ühine laps ikkagi uue võimaluse oma partnerlust hoida ja tugevdada, kui mõlemad suhtest hoolivad. Vahel on ju ka nii, et raskes ja hingeliselt keerukas olukorras näeme uutmoodi nii iseennast kui ka kaaslast.

Arvestades seda, et beebi vajab hoolt ja tähelepanu, on loomulik, et vähemalt aasta pärast lapse sündi toimivad paarisuhted senisega võrreldes pisut teisiti. Kuigi vastastikku tuntakse endist viisi kiindumust, jääb mehel-naisel teineteise jaoks vähem ühiseid hetki. Partnerite hoolt, tähelepanu ja hellust vajab ennekõike ühine armastus – laps. On selge, et romantikaks ja spontaansuseks jagub pärast lapse sündi võimalusi esialgu napilt.

Samas vajavad ema ja isa ka omavahelist lähedust ja jagatud aega. Tasapisi õpitakse seda ühist aega ka leidma ning sellest rõõmu tundma. Alati pole palju vaja, et teisele heameelt teha. Nii võivad ka väikesed üllatused ja tähelepanuavaldused tuua suhtesse sära – mehe kingitud lillekimp panna väsinud naise särama ja naise valmistatud maitsev roog või miks mitte ka romantikasugemetega õhtusöök lisada suhtele vürtsi.

Perede sõnul pakuvad parimat toetust nii paarisuhte kui ka lapse eest hoolitsemisel vanavanemad ja sõbrad, kel endal sama eluperiood kas käsil või äsja läbitud.
Ükski suhe ei toimi iseenesest, vaid eeldab usku ühisesse tulevikku ning vastastikust tähelepanu ja pühendumist. Armastust tuleb pidevalt toita armastusega!

Hea teada!

• Naise sünnitusjärgne kehaline taastumine ja hingeline kohanemine sujub tasapisi. Keha, mis kasvatas endas uut elu, väärib hoidmist ja austust. Lapseootusaeg kestis üheksa kuud ja selle aja jooksul kohanes organism järk-järgult rasedusega. Seega ei saa arvata, et kiirustamine raseduseelse vormi saavutamise nimel oleks mõistlik ja keha vastu lugupidav. Anna endale aega.

• Kuigi pea kõik kodused majapidamistööd võivad näida olulised, on esmatähtis siiski hoolitseda lapse ja iseenda eest. Puhka igal võimalusel, võta iga päev pisutki aega enda jaoks (ka vanniskäik võib olla suurepärane lõõgastumishetk), hoolitse oma tervise eest ning leia vajadusel koju abiline. Tunne rõõmu lapse ja partneriga veedetud hetkedest, mitte ära noruta selle pärast, mis tegemata on jäänud. Puhanud ja rõõmus ema suudab lapsele pakkuda palju enam kui väsinud ja enesega rahulolematu ema!

• Paarisuhtele annavad jõudu vanavanemate ja sõprade toetus, ühiste tähtpäevade tähtsustamine.

Partnerite vastastikusest hoolimisest ei kõnele mitte ainult sõnad, vaid ka silmavaade, puudutused, hellitused, paitused ning väikesed üllatused teineteisele nii mehe kui ka naise poolt.

Allikas: "Minu 9 kuud", Kristiina Uriko