Mis nüüd saab?

Emaüsas arenev embrüo on väga vastuvõtlik kõikidele muutustele, mis ema kehas toimuvad. Esimesed rasedusnädalad on lapse arengu seisukohalt üliolulised, sest just siis saab alguse kõik see, mis teeb sinu lapsest selle, kes ta on — hakkavad arenema soolestiku, kopsude ja närvisüsteemi alged. Veelgi enam — osa rakke hakkavad moodustama nahka, lihaseid ja veresooni, hakkab moodustuma loote selgroog ning ajul on moodustunud kaks sagarat.

Laps, kuigi imetilluke, on ülitundlik kõige suhtes, mis ema kehas tundub ja ta ei ole kaitstud ka alkoholi mõjude eest. Aastal 2010 läbi viidud uuringust selgus, et 47,3% naistest tarvitasid alkoholi ajal, mil nad juba olid lapseootel, kuid ei teadnud seda. Näiteks austraallannad tarbivad ühe uuringu järgi keskmiselt 3,5 alkoholiühikut päevas. Kuna umbes pooled rasedustest on planeerimata ja keskmiselt avastavad naised umbes 4-5 rasedusnädalal, et nad on lapseootel, on see päris hirmutav statistika.

Mida klaas veini kõhubeebile teeb?

Hetkel ei ole veel tehtud uuringuid, mis näitaksid varajases rasedusstaadiumis tarvitatud alkoholi mõju beebi tervisele. Küll aga on tehtud loomkatseid ning nende põhjal on võimalik üht-teist välja lugeda. Soomlased tegid katseid hiirte peal ning selgus, et alkohol mõjutas esimeste rasedusnädalate jooksul enim aju seda osa, mis vastutab mälu ja õppimisvõime eest. Samuti suureneb võimalus haigestuda täiskasvanueas diabeeti. Ka kehakaaluprobleemid kimbutavad suurema tõenäosusega. Tavaliselt peetakse diabeedi ja ülekaalu põhjuseks rasva- ja soolarikast dieeti ja vähest treenitust, kuid hiirte peal läbi viidud katse selgitas välja, et varajases arengustaadiumis kokkupuude alkoholiga mõjutab keha samamoodi nagu lodev eluviis.

Parim viis oma sündimata lapse elu ja tervist kaitsta on hoiduda alkoholist juba raseduse planeerimise perioodil. Kui tead, et oled raseduse esimestel nädalatel alkoholi tarvitanud, räägi sellest kindlasti oma arstile ja ämmaemandale.

Allikas: Daily Mail