Katkend Natalia Hailesi ja Ash Spivak´i raamatust „Miks keegi mulle seda ei rääkinud? Sünnitoetajate aus käsiraamat last ootavatele vanematele“:

Mis siis, kui… mu veed tulevad ära ülemuse kingadele?

Mõte, et su tupest võib vesi avalikus kohas välja voolata, ei ole tore, eriti kui see juhtub töö juures ja nende inimeste nähes, kellega sa kindlasti pead veel kohtuma. Räägime sellest põhjalikumalt!

See pole tegelikult levinud

Hea uudis on see, et vastupidiselt sellele, mida filmides näidatakse, on vee äratulemine ainult 8–10% juhtudel esimene sünnitustegevuse algamise märk ehk siis enne tuhude tekkimist. Enamasti ei tule veed ära enne, kui rasedal on pidevad tugevad tuhud, ja mõnel ei tulegi veed ära. See tähendab, et enamasti sa juba tead, et sünnitustegevus on alanud ja sul on piisavalt aega, et enne enda täistegemist koju jõuda.

Kui see ka juhtub, ei saa sa alati läbimärjaks

Ka see on valearusaam, mille eest peame tänama Hollywoodi. Mitte kõikidel naistel ei tule veed suure pahinaga ära. Mõnel on see pigem nirisemine — sa ei saagi aru, kas su veed tulid ära, on see tugev tupevedelike eritumine või pissisid end täis. Seega võimalus, et teised saavad aru, et su veed tulid ära, on väiksem kui 8–10%. Kui sa pole kindel, kas veed ikka tulid ära, küsi arsti või doula käest.

Kas see mõte häirib sind endiselt? Võid kasutusele võtta lihtsad ettevaatusabinõud

Kui sind häirib mõte, et su veed võivad avalikus kohas ära tulla, võid raseduse lõpupoole kasutada õhukest hügieenisidet, nii igaks juhuks, või kodust välja minnes võtta sidemeid kaasa. Meil on olnud kliente, kel on kaasas varuretuusid ja -püksid. Sel vägagi vähetõenäolisel puhul, kui su veed tõesti ülemuse kingadele pahisevad, võiks ta pigem rõõmustada. See vedelik ju aitas ka tema ilmale!
See ei tähenda, et beebi kohe sünnib!

Paljud inimesed usuvad vääralt, et kohe, kui veed ära tulevad, peavad nad haiglasse kiirustama, sest beebi sünnib. Kui see on su esimene sünnitus ja veed tulevad ära, aga sul pole pidevaid tugevaid tuhusid, võib beebi ilmaletulekuni minna isegi päev või kaks. Kui oled enne sünnitanud loomulikul teel, võib asi käia väga kiiresti, nii et võta kohe arstiga ühendust.

Tähtis on juua vett!

Kui veed on ära tulnud, tilgub lootevedelikku seni, kuni beebi sünnib (seega võiksid panna lina või rätiku alla, et diivanit ära ei rikuks). Ära muretse, beebi on endiselt kaitstud ja kindlas kohas. Vedelikku tuleb nagunii veel ja päris tühjaks sa ei saagi. Samas on tähtis palju vett juua! Pea meeles, et vedelik on suures osas praegusel hetkel beebi piss, nii et mida rohkem sa jood, seda rohkem beebi pissib ja seda rohkem vedelikku tekib.

Kontrolli lootevedeliku värvi!

Olenemata sellest, kus su veed ära tulevad, kontrolli selle värvi. Lootevedelik peaks olema selge ja lõhnatu — ka sellest pole midagi, kui sees on natuke verd. Kui see on rohekas, kollakas või pruunikas, viitab see sellele, et beebi on emakas kakanud — beebi kakat kutsutakse mekooniumiks. Kui sulle tundub, et lootevedelikus on mekooniumi, ära ehmu. Enamasti pole sellest midagi — ka kõhubeebid peavad kakama, aga kuna mekoonium võib viidata probleemidele, on tähtis sellest kohe arstile teatada.

Valmistumine juhuks, kui veed tulevad ära enne tuhude algust

Räägi oma arstiga enne, kui rasedus saab täis kantud (37. nädalat), et oleksite mõlemad asjaga kursis, kui see peaks juhtuma. See jutuajamine on palju lihtsam, kui sa veel ei sünnita.

Edaspidine plaan sõltub sellest, kas su emakakaelalt leitakse B-grupi streptokoki pisikut. Kui analüüsi tulemus on positiivne, tea, et see pole suguhaigus ja sa pole haige. B-grupi streptokokk on kahjutu pisik, mis on Ameerika Ühendriikides olemas umbes ühel neljast rasedast. Ehkki see on täiskasvanutele ohutu, on olemas võimalus, et see antakse edasi beebile, ja veel väiksem võimalus, et see beebit nakatab. Kui see aga juhtub, võib beebi tõsiselt haigeks jääda. Kui veed ära tulevad, suureneb nakatumise oht, ehkki see ei tähenda, et beebi nakkuse saab. See tähendab vaid, et sa pead minema kohta, kus sünnitada kavatsed, või kiiremas korras oma arstile sellest teada andma. Arst võib tahta ennetava meetmena sulle antibiootikume anda.

Kui analüüsi tulemus on negatiivne, tahavad haiglas töötavad meedikud tavaliselt, et beebi sünniks pärast vee äratulemist 24 tunni jooksul, kaitsmaks teda nakkuse eest. Uuringud on näidanud, et kuni lootevedelik on selge ja sul pole muid riskitegureid, toetavad tõendid nii sünnituse esilekutsumist kui ka seda, et rase võib 2–3 päeva kodus oodata, kuni tuhud algavad. Kuna mõlemad on tõenditele tuginevad valikuvariandid, saab siinkohal määravaks sinu individuaalne otsusetegemine. See on eriti oluline nende jaoks, kes loodavad sünnitada valuvaigistiteta või vähima sekkumise abil, sest kui sa lähed haiglasse liiga vara, on sekkumise võimalus suurem.

Pea meeles!

Olenemata sellest, milline on analüüsi tulemus, ära pane pärast vee äratulemist midagi tuppe — ei vett, sõrmi, peenist, lelusid jms –, sest nii vähendad nakkusohtu, samuti joo palju vett.

Tõlkinud Ülle Jälle, Kirjastus Pegasus

Jaga
Kommentaarid