Mu hea sõbranna soovitas mulle rasedate joogat.

Kuidas hindad, kas joogaga tegelemine aitas sind kuidagi raseduse ja sünnituse ajal?

Kohe kindlasti aitas. Olen enda kogemuse põhjal soovitanud paljudele rasedatele joogat. Meditatsioonid, harjutused ja teraapia aitasid põhjalikult sünnituseks ette valmistada. Lisan veel, et Merilin oli ka sünnituse juures kui sünnitoetaja ja minu sünnitus oli tänu sellele tõeliselt imeline. Kõige olulisem oli selle teekonna juures õige hingamine.

Kuidas tundsid end enne tunnis osalemist ja milline oli enesetunne pärast rasedate jooga tundi?

Kuna jooga oli minu jaoks uudne, siis vahe oli märgatav kohe pärast esimest joogatundi. Pärast joogat olin palju rahulikum ja suutsin tunduvalt paremini oma kõhubeebile keskenduda. Muidu olin enne ikka selline tormakas tegutseja.

Kuidas hindad tunni ülesehitust, jutustavat osa ja harjutusi? Kas teoreetiline osa on oluline? Miks?

Kõik on oluline. Lisaks teooriale tegime palju meditatsioone. Need olid just selles mõttes head, et allaandmine ei olnud valik. Pean silmas vastupidavusmeditatsioone. Sünnituse käigus kogeb midagi palju valusamat.

Tegime koos ka kunstiteraapiat, mis mõjus väga hästi. Meie alateadvuses on palju sellist, millest me ise ei pruugi teadlikud olla. Kas siis hirmud või rõõmud seoses raseduse ja sünnitamisega. Ei mäleta küll, et nendes tundides oleks teinud midagi sellist, millest üldse kasu poleks olnud.

Kuidas on rasedate jooga mõjunud, milliseid muutusi oled märganud pärast sünnitust?

Näiteks seda, et ärevas olukorras ei tasu kohe peaga vastu seina joosta, vaid sisse-välja hingata ning proovida rahulikult probleemi lahendada. Kõige enam olen õppinud teadlikkust, rahulikuks jäämist ja olukordadega leppimist.

Kas rasedate joogas on ka negatiivseid aspekte?

Praegu võin öelda, et ei ole. Kõik oli kasulik ja oluline, mida me tundides tegime või õppisime. Esmasünnitaja ei pruugi kunagi sünnituseks täiesti valmis olla, aga jooga vähemalt aitas sellele väga palju kaasa. Hirmu polnud.

Millised raseduse ja sünnitusega seotud mured ja hirmud sul olid?

Rasedusega muresid ja hirme polnud. Olin väga rõõmus rase. Kuna minu suur soov oli ise sünnitada, siis pigem oli väike hirm selle ees, et kõik ei pruugi minna nii, nagu plaanitud.

Kas jooga aitas neid hirme kuidagi vähendada? Kuidas täpsemalt?

Täpselt ei oskagi sellele vastata. Kuna sünnitoetaja ja joogaõpetaja Merilin oli minuga koos, siis juba sellest oli meeletult palju abi. Ja mitte ainult mulle, vaid ka minu elukaaslasele.

Kas plaanid ka edaspidi joogaga tegeleda?

Olen kindel, et kui jään millalgi uuesti rasedaks, siis kahtlemata lähen taas joogasse. Ja loomulikult soovitan ka teistele rasedatele joogat. See on hea viis puhata igapäevasaginast ja -toimetustest ning keskenduda ainult iseendale ja kõhubeebile.

Küsis: Maia Vaab

Vastas: Sigrit Sikk

Kui ootad samuti beebit soovid samuti rasedate joogat proovida, saad seda teha täiesti tasuta SIIN.