Kindlasti ei tasu beebiootusest teada saades kohe muretsema hakata — võib olla kindel, et ämmaemanda juurde pääseb lapseootel naine reeglina juba 1-2 nädala jooksul. „Juhul kui on soov saada aega kindla ämmaemanda juurde, tuleb muidugi arvestada veidi pikema ooteajaga.

Esimesel visiidil tuvastatakse rasedus, tehakse ultraheli, kus hinnatakse loote kasvu ja raseduse suurust. Samuti võetakse tupeanalüüsid ja nõustatakse ning antakse saatekirjad edaspidisteks analüüsideks ja uuringuteks,” loetleb ämmaemandusjuht, lisades, et ITKs on olemas kõik võimalused raseduse parimaks jälgimiseks. Lisaks pakutakse rasedatele loenguid, võimlemisi, joogasid ja vestlusringe siinses perekoolis — seda kõike selleks, et ootusaeg ning pereks kasvamine sujuks turvaliselt.

Rahulik algus tagab meelerahu

Ämmaemandusjuhi sõnul soovitakse vahel vastuvõtule tulla kohe, kui rasedustest on positiivne. „Kahjuks on raseduse 4. -5. nädalal loote arenemist raske hinnata ning enamasti tuleb sel puhul oodata paar nädalat, et loote kasvamise hindamiseks teha uus ultraheli. Soovitame just seepärast pöörduda ämmaemanda juurde enne 10. rasedusnädalat, kuna 10. -13. nädalal tehakse olulised uuringud (OSCAR test) — 10. rasedusnädalal määratakse verest markerid ning 11. -13. nädalal tehakse ultraheliuuring, mille käigus mõõdetakse loote kuklapiirkonda ehk nn kuklavolti, lisaks vaadatakse ninaluu olemasolu, südamelöögisagedust, verevoolu trikuspidaalklapil ja ductus venosuses ning tulemuste alusel kalkuleeritakse riske kromosomaalsetele haigustele (Downi, Edwards ja Patau sündroomile).

Lisaks tehakse põhjalikum loote anatoomia uuring 20. rasedusnädalal. 20. nädalaks on lootel välja arenenud kõik organid. Ultrahelis vaadatakse, kas lapse siseelundites või kehaosades esineb nähtavaid kõrvalekaldeid, kas lootevett on piisavalt, kus asub platsenta,” selgitab ämmaemandusjuht, lisades, et lapse soo nägemine sõltub väga palju sellest, millises asendis on uuringu ajal loode. Tavapäraselt võib näha tulevase lapse sugu 20. nädala ultraheliuuringul.

Mis saab aga, kui algab sünnitus — millal oleks õige aeg haiglasse pöörduda?

Sünnituse algusest annavad ämmaemandusjuhi sõnul märku regulaarselt korduvad ning valulikud emaka kokkutõmbed või lootevee puhkemine. Enamasti juhtub see mõned päevad enne või peale ämmaemanda poolt määratud sünnituse tähtaega. Haiglasse tuleku peale võiks mõelda, kui valulikud emaka kokkutõmbed annavad endast märku 5 minuti tagant. Lootevee puhkemise korral ei pruugi alati kohe sünnitusvalud alata ning kui lootevesi on läbipaistev ja laps liigutab tavapäraselt, võib mõned tunnid kodus sünnitusvalude algust oodata, haiglasse peaks sellisel juhul pöörduma hiljemalt 6-8 tunni pärast, et hinnata ema ja lapse seisundit ning eesseisva sünnituse edenemist. Sünnitusmajja peaks kiirustama aga siis, kui puhkenud lootevesi on roheline või verine — see on märk sellest, et laps ei pruugi ennast kõige paremini tunda ning vajalik on teha täiendavaid uuringuid — loote südametöö monitooringut ja muud vajalikku.

Kõigest hoolimata võib mõnikord rasedus ka katkeda, selle kohta loe SIIT!

Kuidas valmistuda? Mida teha?

Staalfeldt-Rahumägi kinnitab omalt poolt, et beebiootust ei nimetata nõnda mitte asjata. „See ongi ootamise ja uue rolliga kohanemise aeg. See on pereks kasvamise aeg. Loomulikult on nii ootaja kui soovi korral ka tema partner oodatud koos rasedusaegsetele vastuvõttudele, samuti ultraheliuuringutele. Kindlasti soovitame külastada meie perekooli loenguid. Seda selleks, et koguda teadmisi ning seeläbi suurendada turvatunnet eesseisvaks sünnituseks ning lapse eest hoolitsemiseks.

Kuidas beebi üheksa kuu jooksul kõhus kasvab, selle kohta on üks imeilus video SIIN!

Eesti suurima sünnitusmaja ning raseduse jälgimise keskusena pakub Ida-Tallinna Keskhaigla kõike seda, mida turvaliseks beebiootuseks vaja on

„Meie personal on vaieldamatult suurima ning pikaajalisema kogemusega. Kõik OSCAR testi teostavad arstid omavad FMF (Fetal Medicine Foundation) sertifikaati ning läbivad regulaarselt ka vastavaid auditeid, mis tagab ja kontrollib meie ultrahelispetsialistide töö kvaliteeti. Meil on ka Eesti parim aparatuur ning kõikideks uuringuteks kasutame 3D-, 4D-ultrahelitehnikat. Täiendavaid lisauuringuid nõudvateks juhtudeks on meil olemas ka täisdigitaalne oluliselt kõrgema lahutusvõimega modernseim ultraheliaparaat.

Meil on olemas kõik võimalused raseduse parimaks jälgimiseks. Lisaks pakume rasedatele loenguid, võimlemisi, joogasid ja vestlusringe meie perekoolis — seda kõike selleks, et ootusaeg ning pereks kasvamine sujuks turvaliselt,” sõnab ITK emadusnõuandla ämmaemandusjuht.
Ida-Tallinna Keskhaigla soovib omalt poolt kõigile kauneid pühi ning turvalist beebiootust!

Loomulikult soovid uudist oma beebiootusest jagada, pereliikmetele rääkimne on muidugi puhas rõõm, kuidas aga teatada rasedusest töö juures, selle kohta loe soovitusi SIIT!

Mllal jääda aga rasedus- ja sünnituspuhkusele, et mitte rahas kaotada, vaata SIIT!