Ära üle mõtle.

Kui pole kindlat teadaolevat põhjust, mis võiks takistada lastesaamist, ei maksa sattuda paanikasse, kui mõne kuu vältel pole õnnestunud rasestuda. Kuni 35 aasta vanustel naistel pole vajadust viljatuse uuringuteks enne, kui rasestumist pole toimunud aasta jooksul. Väga oluline on säilitada rahulik meel. Lapsetegemise rõõm ei peaks muutuma tüütuks kohustuseks ja sobilike päevade kalkuleerimiseks.

Lihtsalt armasta!

Seksuaalvahekorra sageduse ja viljastumise tõenäosuse seose kohta esineb tihti eksiarvamusi ja müüte. Arvatakse, et liiga sage seksuaalvahekord halvendab sperma kvaliteeti ja vähendab seetõttu tõenäosust rasestuda. Uuringud on näidanud vastupidist – seemnepurskest hoidumise korral üle viie päeva võib väheneda seemnerakkude arv, aga kahepäevase vahe korral säilib normaalne spermatosoidide arv.

Mõned uuringud viitavad, et sperma kvaliteet, spermatosoidide kontsentratsioon ja liikuvus jäävad normaalseks ka igapäevase seksuaalvahekorra puhul. Väga täpsete nõuannete jälgimine seksuaalvahekorra ajastamise kohta võib põhjustada asjatut stressi. Iga ovulatoorse tsükli ajal on rasestumise tõenäosus ca 20-25% (alates 40 eluaastast ca 5%). 3 kuu jooksul õnnestub rasestumine ca 57%, 6 kuu vältel 72%, 12 kuu vältel 85% ja 24 kuu vältel 94% paaridel.

Tik-tak, tik-tak...

Naiste viljastumisvõime väheneb teaduspärast eaga. Kui sul on hea suhe ja lapsesaamissoov, ära liiga kaua viivita. Viljakus on maksimaalne 24aastaselt ja hakkab alanema pärast 35 eluaastat. Regulaarse seksuaalelu korral rasestub 35aastastest naistest 94% ja 38aastastest naistest 77% kolme aasta jooksul. Kuigi vanus on oluline tegur ka iseseisvalt, mängivad lisaks olulist rolli vanusega kaasnevad haigused, mis kahjustavad viljastumisvõimet.

Sünni hetkel on beebitüdrukutel umbes 2 miljonit munarakku, puberteediikka jõudmisel on see arv kahanenud 500 000ni, 37 eluaastaks on alles 25 000 munarakku ja 51 eluaastaks vaid 1000 munarakku. Ka viljakus alaneb vastavalt sellele alates 32. aastast ja järsult pärast 37 eluaastat.

Hoidu viljakuse vaenlastest

Eluviisil on viljakusele otsene mõju. Suitsetamine, ravimite kasutamine, kehakaal, stress – kõik on sellega seotud. Kas teadsid, et nii käsimüügi- kui retseptiravimitel võib olla mõju viljakusele ja loote arengule? Need on teatud tüüpi antidepressandid, rahustid, epilepsia ravimid, diabeediravimid, antibiootikumid, viirusevastased preparaadid, vererõhu ja südamehaiguste raviks kasutatavad ravimid jpm. Ravimite osas tuleb konsulteerima oma raviarstiga.

Aktiivne suitsetamine pikendab rasestumiseni kuluvat aega ja mida rohkem sa suitsetad, seda enam kulub aega. Suitsetajatel saabub menopaus 1-4 aastat varem kui mittesuitsetajatel. Suitsetamine on seotud ka iseenesliku raseduse katkemisega. Alkoholi mõju viljakusele ei ole täpselt teada – osa uuringuid näitavad kahjulikku mõju, aga teised lausa vastupidist efekti. Liigne alkoholi tarbimine mõjub kindlasti kahjulikult. Mõõdukas kofeiini sisaldavate jookide joomine (1-2 tassi päevas) enne rasestumist või raseduse ajal on ohutu. Fertiilsus langeb väga kõhnadel ja ka ülekaalulistel naistel.

Allikas: ITK Viljatusravikeskuse juhataja dr. Tiina Loog