Seda infot võib kasutada kas rasestumiseks sobilikema aja määramiseks, rasestumise vältimiseks või ka lihtsalt oma günekoloogilise tervise jälgimiseks. Ei, jutt ei käi päevade lugemisest ehk rütmimeetodist. See on Liisi sõnul äärmiselt ebausaldusväärne, sest “ohutute” päevade määramisel võetakse aluseks eelnevate tsüklite pikkus. “Ei ole mingit garantiid, et järgmine tsükkel on täpselt samasugune kui varasemad. Loomuliku pereplaneerimise puhul jälgitakse reaalset olukorda ja tehakse päev-päevalt järeldusi, kas rasestumine on võimalik või mitte,” täpsustab ta. “Seetõttu saab erinevalt rütmimeetodist loomuliku pereplaneerimise meetodeid kasutada ka ebaregulaarsete tsüklite korral.”

Ilma hormoonideta

Liis ise kasutas rasestumisvastaseid hormoontablette alates 19. eluaastast. Koos raseduse ja lapse sünniga muutus tema senistes arusaamades palju ning mõte hakata uuesti päevast päeva hormoone sisse sööma tundus ühel hetkel õõvastav. Ka teised levinumad rasestumisvastased vahendid – kondoom vm barjäärimeetodid – ei meeldinud või ei sobinud. Nii hakkas Liis otsima muid, loomulikumaid variante. Nüüdseks on ta koos mehega järginud kaks aastat loomuliku pereplaneerimise põhimõtteid.

Loomuliku pereplaneerimise meetodeid on mitmeid, osa puhul jälgitakse nii emakakaela voolust kui ka basaaltemperatuuri. Teist tüüpi meetodite puhul, nagu ka Billingsi meetod, mida Liis kasutab, vaadeldakse vaid emakakaela voolust. “Selle põhjal on võimalik teada saada nii seda, millal viljakas aeg algab, kui ka seda, et ovulatsioon on toimunud. Basaaltemperatuuri kasutatakse topeltkontrolliks – selle järgi saab aru, kas ovulatsioon on toimunud, viljaka aja alguse kohta basaaltemperatuur infot ei anna.”

Billingsi meetodi puhul jälgib naine niisiis emakakaela voolust – eelkõige seda, milline on tunne tupeavas. “Kui ollakse püsti ja liigutakse ringi, mõeldakse lihtsalt selle peale, milline tunne on – kuiv, niiske, märg, libe vm. Kui naine on püstiasendis, vajub emakakaela voolus (kui seda eritub) gravitatsiooni mõjul allapoole ja tekitab tupeavas spetsiifilise tunde,” selgitab Liis. “Ennast katsuma ei pea,” rahustab ta.

“WCs saab vaadata, kas on nähtavat voolust. Igal õhtul tuleb ühe-kahe sõnaga kirja panna, milline oli tol päeval tunne ja kas oli mingit voolust näha. Niimoodi on võimalik hakata mustreid ära tundma. Nn viljatu vooluse muster on päev-päevalt ühesugune, muutumatu. Viljakas muster on pidevalt muutuv ja arenev. Ta lisab, et pärast menstruatsiooni, ovulatsioonieelsel viljatul ajal on enamikul naistest kuiv tunne. “Sel ajal on emakakaela ees viljatust limast kork, kust seemnerakud läbi ei pääse, nii et rasestuda ei saa. Peab aga arvestama, et lühikese tsükli korral ei pruugi ovulatsioonile eelnevat viljatut aega olla – rasestuda võib juba vahekorrast, mis toimub menstruatsiooni lõpupäevadel või kohe pärast seda.

Kui munarakud ja neid ümbritsevad folliikulirakud hakkavad kasvama ja östrogeeni tootma, lahustub see kork ning emakakael hakkab eritama nn viljakat voolust. Naine tunnetab seda muutust – kuiva tunde asemel tekib mingi muu. Alguses ehk vaid kleepuv ja niiske, aga mida lähemale ovulatsioonile, seda märjem ja lõpuks lausa libe. Kui ovulatsioon on toimunud, muutub tunne järsult, lausa päevapealt palju kuivemaks. Selle põhjal saabki aru, et käes on ovulatsioonijärgne viljatu aeg. Pärast ovulatsiooni on munarakk elus kuni 24 tundi. Ühes tsüklis on vaid üks ovulatsioon ja pärast seda on rasestumine selles tsüklis võimatu. Kui ühes tsüklis toimubki mitu ovulatsiooni (nagu erimunarakukaksikute puhul), on neil ikkagi väga väike, mitte suurem kui 24tunnine vahe.

Kuidas hoiduda rasedusest?

Kui naine soovib rasestumisest hoiduda, tuleb Billingsi ovulatsioonimeetodit kasutades järgida nelja reeglit:

1. Vahekorda peab vältima menstruatsiooni ajal, kuna ovulatsioon võib toimuda väga varakult ja veritsuse ajal pole võimalik aru saada, kas emakakaela voolust eritub.

2. Ovulatsioonieelsel viljatul ajal võib olla vahekorras vaid õhtuti ja üle päeva (s.t vahekorrale järgnev päev tuleb vahele jätta). Miks ainult õhtuti? Sest siis on võimalik päeva jooksul aru saada, kui viljakas aeg algab ja tunne muutub. Kui terve päeva on kuiv tunne, on vahekord õhtul ohutu. Vahekorrale järgneva päeva peab vahele jätma seepärast, et sperma ja vahekorra mõjul tekkinud tupevedelikud ei võimalda järgmisel päeval korrektset vaatlust teha.

3. Vahekorrast tuleb hoiduda päevadel, kui naine täheldab viljatust mustrist erinevat tunnet. Emakakael hakkab viljakat voolust eritama kohe, kui munarakku ümbritseva folliikuli rakud hakkavad tootma östro­geeni. Ehkki ovulatsioon toimub alles mitme päeva pärast, võivad spermatosoidid emakakaelas viljaka vooluse sees mitu päeva – isegi kuni viis – elus püsida ja ovulatsiooni oodata. Seega võib rasestuda juba vahekorrast, mis toimub mitu päeva enne ovulatsiooni. Seetõttu on oluline hoiduda vahekorrast kohe, kui potentsiaalselt viljakas aeg algab. NB! Spermatosoidid võivad niimoodi elus püsida ja ovulatsiooni oodata vaid emakakaela viljakas vooluses. Kui emakakael voolust ei erita, surevad spermatosoidid tupes paari tunni jooksul – sellepärast ongi viljatu voolusega päeva õhtul vahekord ohutu.

4. Alates neljanda päeva hommikust pärast tipupäeva kuni tsükli lõpuni on vahekord ohutu igal päeval suvalisel kellaajal. Tipupäevaks nimetatakse viimast päeva, mil nähakse viljakat voolust või tunnetatakse libedat tunnet. Ovulatsioon toimub tipupäeval või 1–2 päeva pärast seda. Munarakk elab 12–24 tundi, kui teda ei viljastata, ning neid tingimusi arvestades pole alates neljandast päevast pärast tipupäeva rasestumine võimalik kuni tsükli lõpuni.

Sobilikem aeg rasestuda

Liisi sõnul ei ole õige rääkida loomulikust pereplaneerimisest kui üksnes rasedusest hoidumise viisist. “Vähemalt sama oluline – ja ma usun, et naiste ja arstide seas palju kergemini aktsepteeritav – võimalus on loomuliku pereplaneerimise abil rasestumiseks sobilikema aja määramine,” ütleb ta. “Loomuliku pereplaneerimise meetodi selgeks õppinud naine saab aru, millal tal on kõige viljakam aeg, kas ovulatsioon toimub ning mis võib olla põhjuseks, et ta rasedaks ei jää.”

See kõik tundub ehk liiga riskantne ja keeruline? “Meetodi õppimine võtab aega,” tunnistab Liis. Tema sõnul muutub aga enda jälgimine täiesti automaatseks. “Midagi spetsiifilist tegema ei pea, lihtsalt mõni kord päevas mõtlema, milline tunne on. See on osa oma keha tunnetamisest – põhimõtteliselt on seda võimatu unustada,” ütleb ta. “Küll tuleb aga olla hoolikas sellega, et tõesti igal õhtul tähelepanekud üles kirjutada.”

Küsimusele, kas alati peaks siiski arvestama ka rasestumise võimalusega, vastab nõustaja, et loomulikult. “Ükski rasestumisvastane vahend ei anna sajaprotsendilist kaitset. Küllap on igaühel mõni tuttav, kes on kas hormoontablette tarbides või spiraaliga rasedaks jäänud,” lisab ta. “Loomuliku pereplaneerimise meetodit ideaalselt järgides on selle efektiivsus 98–99%, tegelik kasutajast tingitud tõhusus on muidugi väiksem,” tunnistab Liis. Palju sõltub partnerite tahtmisest ja suutlikkusest reegleid järgida, samuti sellest, kui hästi on naine oma keha tunnetama õppinud. Loomuliku pereplaneerimise meetodite puhul on hästi olulised põhjalik õpetus ja nõustamine. Naine, kes ennast jälgida ei oska, võib rasestuda igal ajal.

“Kõige tähtsam on aru saada, et loomuliku pereplaneerimise meetodeid on võimalik edukalt kasutada vaid siis, kui reeglitest kindlalt kinni peetakse. Kohe, kui hakatakse reegleid endale sobivamaks painutama, suureneb rasestumise tõenäosus,” rõhutab Liis.

Üpris keeruline võib olla viljakusmärkide tõlgendamine ebaregulaarsete tsüklite korral, samuti näiteks siis, kui naine imetab. “Kui sellises situatsioonis soovitakse rasestumisest hoiduda loomuliku pereplaneerimise meetoditega, peaks kindlasti kasutama nõustaja abi,” soovitab Liis.
Tema sõnul võib olla keeruline harjuda sellega, et viljakal ajal on tarvis vahekorrast loobuda. “See on võimalik vaid siis, kui mõlemad partnerid mõistavad, miks see on vajalik, ning toetavad teineteist.”

Vajalikud teadmised

Liisi hinnangul on teadmised, mida loomulik pereplaneerimine annab, vajalikud kõigile naistele. “Iga naine peaks teadma, kuidas ta keha toimib. Jälgides regulaarselt oma kehamärke, mõistab naine kiiresti, kui midagi on valesti, ning saab probleemi tekkides kohe arstilt abi otsida. Paarid, kellel on raskusi rasestumisega, saavad loomuliku pereplaneerimise abil teada, millal on naisel kõige viljakamad päevad ja seega ka kõige suurem tõenäosus rasestuda. Samuti võib viljakusmärkide vaatlemine anda vihje, miks naisel ei õnnestu lapseootele jääda.”

Nõustajana märgib Liis, et loomulik pereplaneerimine eeldab usalduslikku monogaamset suhet ja, nagu öeldud, valmisolekut teatud perioodidel vahekorda vältida. “Iga naise tsüklid on erinevad, aga võib öelda, et umbes pooled päevad tsüklist on potentsiaalselt viljakad,” täpsustab ta. “Kindlasti ei sobi loomulik pereplaneerimine rasestumisest hoidumise meetodiks naistele, kellel on juhusuhted. See ei anna kaitset suguhaiguste vastu.”

* Liis Kärme alustab sügisel Billingsi ovulatsioonimeetodit tutvustavate loengutega. Kui soovid koolituse kohta teavet, kirjuta liiskarme@gmail.com.

Naise keha märgid

• Menstruaaltsükkel kestab menstruatsiooni esimesest päevast kuni järgmise menstruatsiooni esimese päevani.
• Ovulatsioonieelse viljatu aja tunne on enamasti kuiv või vähese voolusega, igal juhul ühesugune, muutumatu.
• Kui munarakud hakkavad kasvama ja östrogeeni tootma, hakkab ka emakakael voolust eritama ning käes on viljaka aja algus.
 • Viljakal ajal on tunne tupeavas pidevalt muutuv ja arenev – see läheb päev-päevalt üha märjemaks ja lõpuks libedaks.
• Kui libe tunne järsult kaob ning asendub kuiva või kleepuvaga, on ovulatsioon toimunud.
Allikas: Liis Kärme

Missugune meetod on efektiivne?

Rasestumisvastaste meetodite efektiivsust mõõdetakse nn Pearli indeksiga – raseduste arv 100 naise kohta aastas, s.o ca 1300 menstruaaltsükli vältel.

Pearli indeks. Ilma vahenditeta on Pearli indeks regulaarse suguelu korral 85 – 15 naist 100st ei jää rasedaks isegi siis, kui seda soovivad. Nendest vaid umbes seitsmel on tõsisemad probleemid.
Kõige kindlamateks meetoditeks peetakse kirurgilist steriliseerimist ja kombineeritud suukaudseid hormonaalseid tablette – indeks on vahemikus 0,1–1. Miks on see vahemik nii lai? Tabletid toimivad hästi, kui neid ei unustata. Samas näitavad uurimused, et rohkem kui kolmandik tabletikasutajatest unustab iga tsükli vältel 1–2 tabletti – nii väheneb tablettide tõhusus tunduvalt. Kirurgilise sterilisatsiooni korral võib juhuslik rasedus tekkida operatsioonitehnika ebatäiuslikkuse tõttu – munajuha jääb lõpuks ikka läbi lõikamata või klamber tuleb maha.

Nii mõneski artiklis, mis propageerib looduslikku meetodit, näidatakse suurt efektiivsust. Kuid vähemalt üks-kaks korda aastas tuleb midagi vahele, tsükkel ja tunnused lähevad sassi. Näiteks basaaltemperatuuri tõus ei toimu mitte päeva pärast, vaid 3–4 päeva jooksul, erootilised mõtted (raamat, film, fantaasia) tekitavad eritist, mis on sarnane ovulatsiooniaegse emakakaelalimaga, ent lõpuks ka palavikuga haigus, suguelundite põletik, stress – kõik see lööb enesejälgimise süsteemi sassi. Kaitsmata vahekorra puhul on rasestumise võimalus ikkagi 1 : 3. Analüüsist jäävad need juhtumid tavaliselt välja, nii näidataksegi head tulemust.

Meetodite kombineerimine

Kui meetodit kombineerida kondoomiga, mille Pearli indeks on 3–12, siis annab summaarne toime indeksi vahemikus 1,5–6. Meetodite kombineerimine on tuntud lähenemi­ne. Näiteks kondoomi ja rasestumisvastaste pillide kasutamine koos (nn Double Dutch ehk Hollandi kahekordne) tõhustab rasestumisvastast toimet ning kaitseb ka suguhaiguste eest.
Kondoomikasutajad teavad kindlasti nn hädaabipillidest, mis on tõhusad kolme päeva vältel pärast kaitseta või kondoomi lõhkemisega lõppenud vahekorda. Sama efekt on spiraalil, paigaldatuna seitsme päeva jooksul pärast kriitilist vahekorda.

Samas hea paarisuhte, arusaaja partneri, ideaalse tsükli, tervise ja enesevalitsemise korral ning juhul, kui lapse sünnitamine ei valmista ületamatut probleemi, on loomuliku pereplaneerimise meetod kahtlemata väiksema terviseriskiga kui tablett või spiraal.

Vt ka www.perimon.com/en/pearlindex.html

Rasedusest hoidudes arvesta, et

• vahekord pole tingimata ohutu ka menstruatsiooni ajal,
• vahekord on piirangutega lubatud ovulatsioonieelsel viljatul ajal,
• vahekorrast tuleb hoiduda ajal, kui emakakael eritab viljakat voolust ja veel kolm päeva pärast vooluse lõppemist, pärast seda ei ole mingeid piiranguid kuni järgmise menstruatsioonini.

Vaata lisaks http://www.abort.ee/vajad_abi/meetodid

Allikas: ajakiri Tervis Pluss