Meetodi mõte on vabastada naine hirmust, mis surub keha pingesse,­ sunnib võitlema ja suurendab see­läbi valutunnet. Tänu spetsiaalsele tehnikale on võimalik end ise aidata, keskenduda ja lõdvestuda, lubades oma kehal ja beebil teha seda, mida nad instinktiivselt oskavad.

Uuringud on näidanud, et hüpnosünnituse abil võib lüheneda sünnituse kestus, leeveneda sünnitusvalu, esineda vähem komplikatsioone ning ka vastsündinud on rahulikumad ja kohanevad välismaailmaga kiiremini.

Sünnitus toimub naistel suuresti kahe kõrva vahel. Meie mõtted ja emotsioonid seoses sünnitusega mõjutavad seda, kuidas meie keha toimib. Olles hirmul ja ärevuses, on häiritud emakalihaste töö, hapnikuga varustatus ja loomulike sünnitushormoonide tootmine. Oluline on mõista, et hea sünnikogemuse eelduseks on vabaneda stressist ja hirmudest juba enne tähtsa päeva saabumist.

Enamasti püüame oma elus muutusi teha stressiolukorras, kui stressihormoonid aktiveerivad meie kehas “võitle-või-põgene” refleksi. Kehas vallandub biokeemiline, suuresti alateadlik ja meie tahtele allumatu protsess — neerupealistest vabanevad adrenaliin, kortisool ja testosteroon. Vererõhk tõuseb, tekivad lihaspinged või valud, seedehäired, immuunsüsteem nõrgeneb , tajume end pidevas valvelolekus.

Sellises olukorras on aga füsioloogiliselt võimatu oma sisseharjunud käitumisi ja uskumusi muuta. Soovides muuta harjumusi, peame neid muutma seal, kus nad elavad — alateadvuses. Kõige tõhusam ja mitteinvasiivne viis alateadvusesse siseneda on läbi sügava lõdvestusseisundi. Olles lõdvestunud, tunneme end turvaliselt ja oleme avatud sisendustele.

Siin tulebki appi juhendatud lõdvestus ehk meditatsioon, mis lõdvestab esmalt su füüsilise keha, tasakaalustab hingamist ja ka segavad mõtted hakkavad tasapisi peas rahunema. Siit edasi on alateadvus vastuvõtlik soovitud positiivsete sõnumite sisendamisele, mida saab teha juhendaja eelnevalt kokkulepitud eesmärkide saavutamiseks või sina ise läbi enesesisenduse ja positiivse sisekõne.

​Tegelikkuses ongi iga hüpnoos enesehüpnoos — keegi teine ei saa panna sulle mõtteid pähe, mis on vastuolus sinu tõekspidamistega — võtad vastu vaid seda informatsiooni, mida soovid ja vajad. Lood oma alateadvuses ise usalduse ja enesekindluse sünnituse loomulikkuse, naise keha võimekuse ja lapse sünnitarkuse osas. Hirm asendub usaldusega — keha usub, mida sina usud ja nii saab võimalikuks positiivne sünnikogemus.

Meetodi lõi 1989. aastal USA terapeut, nõustaja ja pedagoog Marie F. Mongan ja see on tänaseks kasutusel juba 46 riigis.

Allikad: hypnosynnitus.ee, perejakodu.ee, synnitusmaja.ee,