Tsükkel algab esimese vereerituse päevaga ja lõpeb järgneva menstruatsiooni eelpäeval. Ära usu jutte, et enamusel naistest kestab tsükkel 28 päeva, see kõigub pigem 26 ja 32 vahel.

Iga menstruatsioonitsükli alguses küpseb munasarjas olevas folliiklis munarakk, folliiklid näevad ultrahelis välja nagu tsüstid. Siis kui munarakk on küps, lõhkeb folliikel ja munarakk pääseb munasarjast välja, see juhtub umbes 14 päeva enne uut menstruatsiooni.

Sealt edasi liigub munarakk munajuhasse ja sealt edasi emakasse. Lõhkenud folliiklist areneb kollaskeha, mis hakkab tootma naissuguhormooni progesterooni, mille toimel valmistatakse naise organismi ette raseduseks. Kollaskeha töötab umbes 12 päeva, kui naine sellel ajal ei rasestu, lõpetab kollaskeha toimimise ja taandareneb.

Reguleeri oma tsüklit looduslike ainetega

Kui su tsüklid on ebakorrapärased, siis proovi harilikku munagpipart (Vitex agnus-castus). Kui sul ei ole tõsiseid terviseprobleeme, siis peaksid mungapipra kasutamisel oma tsükli korrapäraseks saama. Samuti hoolitseb ta selle eest, et su munasari viljakam oleks.

Muidugi võid ka apteekidest viljakust stimuleerivaid teesid proovida või uuri täpsemat informatsiooni oma naistearstilt.