„Kahe küsitlusuuringu tulemused näitasid, et seksuaalhariduse saamine koolis oli 4,6 korda sagedamini seotud heade seksuaaltervisealaste teadmistega neidude ja noormeeste hulgas ning 2,7 korda sagedamini tõhusate rasestumisvastaste meetodite kasutamisega noorte naiste hulgas,“ kirjeldas Tartu ülikooli sünnitusabi ja günekoloogia assistent Kai Part.

Noorte naiste hulgas ilmnes seos tõhusate rasestumisvastaste vahendite kasutamise ja noorte nõustamiskeskuste külastamise vahel ning kõrge rahulolu nende teenustega. Siiski on ebatõhusate rasestumisvastaste meetodite kasutamine noorte, eriti mitte-eesti emakeelega naiste hulgas levinud – see näitab, et märkimisväärne osa naistest on ohustatud plaanimatust rasedusest.

Mõlemast soost teismelistel leiti tugev seos suitsetamise ja purju joomise ning varase seksuaalelu alustamise vahel.

„Siit peegeldub, et varane seksuaalelu alustamine moodustab osa üldisest riskikäitumisest,“ ütles Part, lisades, et neidudel ilmnes veel seos traditsiooniliste sooga seotud hoiakutega, mis tõendab nende rolli seksuaalsusega seotud otsuste tegemise protsessis.

„Seega on tõenäoline, et kooli seksuaalharidusel koos noorte nõustamiskeskustega on märkimisväärne roll teismeliste raseduste ennetamisel Eestis.“

Kai Part kaitses Tartu ülikoolis doktoritöö „Eesti noorte seksuaaltervis sotsiaalses kontekstis: kooli seksuaalhariduse ja noorte nõustamiskeskuste roll“ 12. novembril 2015.